Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

25 december, 2022

Julafton med buljong ute & kalkonmiddag inne

Efter den sköna morgonen, läs HÄR, så var vi igång för att ta emot min sida av släkten med mamma, tre bröder med fruar och 6 brorsbarn. En mycket efterlängtad drös släktingar som det faktiskt är hela 5 år sedan vi firade med, allihop. Så äntligen är det dags och jag tackar min lyckliga stjärna att vi hållt oss friska. Det är nästan otroligt att vi alla kunde. Så otroligt tacksam över det.

Så klart ett litet rådjur utanför fönstret gjorde ett julbesök.

Bordet i vardagsrummet redo för glögg och mammas saffranskaka.

Jo just det, innan jag rullar vidare så kanske det är på sin plats att säga att vi hela familjen har knytis. Alla familjer bidrar med allt. Hela kvällen och all mat och dryck är planerad och fördelad mellan oss. Det gör det så mycket både roligare och enklare.

Jag går så klart loss på dukningen och röda anemoner är ett måste. De enda blommorna jag behöver på mitt matbord.

Jag lyckades ta bild på mig själv i farten när jag insåg att jag inte gjort det där man ska göra – lägga ut på sociala medier. Blev ju en toppen bild. Not, ha ha.

Här är de! Och mammas lysande vita kofta är ju bara helt sanslös. Så snygg. Eller vad man nu ska säga…

Kusiner! Som de längtat efter varann. Pandemi och utomlandsresor har gjort att de inte setts på så länge. Men att det tar ungefär en millisekund för dem att falla i varandras armar och köra på som om de sågs dagen innan gör mitt hjärta sprängfyllt och ögonen tåras. Kan inte önska mig något finare än detta till jul.

Du som inte träffat min mor får här ett stycke bevis på hur bra hon är. Dessa schabloner har jag sett henne använda sedan 80-talet och jösses vad jag kände att det minsann skulle passa även 2022. Guld ju!

Mormor med barnbarn. 86 och 12 år men som om de är jämngamla i bus och skratt.

Godisbordet är redo det med.

Med glögg och kaka i magen var det Kalle Anka och hans vänner. Tänk att man sett det där programmet varje år i hela sitt liv… Börjar inte den där fågeln i djungeln kännas rätt onödig…?

Sedan då vår nya, eller det är ju nu några år faktiskt, med en tur ut i trädgården för en varm kopp buljong och min svägerskas fantastiska polska piroger.

Veganer i sällskapet så maken gjorde en helt underbar vegansk buljong som var otroligt mustig. Ska se om jag kan dra ur honom receptet.

Kallt och frostigt. Skönt att vända in i gen.

Nu möblerades det om så ett riktigt långbord kunde dukas upp. Och jag hade då mina jultallrikar som bordsplacering. Man får leta upp sin tallrik, dvs leta upp sitt år. Den enda tallrik jag inte lyckats fånga är dotterns från 2010 för den, av nån anledning, kostar mellan 3-4000 kr. Helt orimligt ju. Hon är helt ok med att få ett annat år och kanske inte riktigt ens bryr sig, ha ha.

När jag å maken köpte huset så var en av drömmarna att just fylla det med familj och vänner. Ofta. Det känns om om vi fått vår dröm uppfylld gång efter annan.

Vi har haft många olika julmiddagar med olika teman. Det blev kalkon i år med alla möjliga både klassiska och nya tillbehör.

Social media versus…

… real life!

Brorsan smygåt lite av godisbordet och som den barnslige person jag är så såg jag att han hade skapat Groover ju! Du vet han med falsettröst i Mupparna.

Paketutdelning till och från mormor/farmor.

Jag har haft bevakning på tradera i evigheter på ett schackspel till maken och för några veckor vann jag en budgivning. Perfekt julklapp visade det sig till både liten och stor. Spelet gick varmt hela kvällen.

De två äldsta brorsönerna fick fria händer i att vara tomte i år. Jösses jag skratt så jag grät. Inte visste jag att tomten kommer från Torsås och har en bred småländska. Men nu vet jag!

Paketleken är en sådan vinnare varje gång. Bästa sättet att ge gåvor egentligen.

Någon, gissa vem, fick jackpott!

Innan vi tittade på Karl Bertil Jonssons julsaga spelade sonen musiken från filmen. Inte ett öga torrt. Pappa, som var så saknad men med oss i allt hade garanter svimmat av lycka att se sin dotterson spela en av hans favoriter. Detta var beyond fint.

Mandelmusslor är bästa efterrätten på jul tycker jag. Tur resten av familjen tycker samma lika.

Sedan var det fullt ös med spel och skoj. De sista gick strax efter 02 och jag behövde inte övertalas att gå och lägga mig. Så otroligt glad över denna dag och möjlighet att ses. Att alla kunde, att alla var friska och ville fira ihop. Min största lycka i livet.

Nu vankas det juldagsmiddag snart med lilla familjen. Och idag äter vi då köttbullar, korv, revbensspjäll, rödkål och grönkål… ja de där andra delarna av det klassiska julbordet. Sillen tog vi i onsdags. Delar upp det som sagt. Eller har jag sagt det? Annars får jag skriva inlägg om det.

Ha nu en fortsatt fin julhelg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.