Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

13 december, 2023

Krämig saffransrisotto, Milanese – perfekt Luciafirande

En krämig saffransrisotto, Milanese, är väl precis det Lucia ska firas med?

Luciafirandet har en tendens att liksom vara över strax efter klockan 10 på morgonen och lucianattlinnet läggs i lådan för att åter letas upp om 51 veckor. Men vad sägs om att göra en middag till Lucias ära? Det är både hon och den 13 december värda.

Det känns väl inte helt orimligt att ett italienskt helgon hyllas med en risotto. Och eftersom Luciadagen är synonym med saffransdoftande bakverk föreslår jag en risotto Milanese, det vill säga en saffransrisotto. 

Krämig saffransrisotto, Milanese

Ingredienser 4 port:
1 liter buljong (kyckling- eller grönsaks-)
1 gul lök
100 g parmesan
2 msk olivolja
4 dl arborioris
1 dl torrt vitt vin
1 g saffran (2 pkt)
1 msk smör
salt och svartpeppar

Gör så här: Koka upp buljongen och håll den varm på medeltemperatur på plattan.

Finhacka löken och riv parmesanen.

Fräs löken i olivolja i en tjockbottnad kastrull tills den blir mjuk. Den får inte bli bränd så rör ofta.

Häll i riset och fräs det tillsammans med lök och olja i bara någon minut under omrörning.

Fortsätt att röra och häll i vinet samtidigt. Låt vinet koka in helt i riset.

Häll 3 dl av den varma buljongen i en skål och rör ut saffranet där, häll det över riset. Rör runt så att riset inte bränner fast i botten. Sänk temperaturen.

Fortsätt med 1–2 dl buljong i taget, allt under ständig omrörning, i cirka 15 minuter.

Provtugga risotton för att avgöra konsistensen på riset. Risotton fortsätter att tillagas fastän den tas av från plattan så här gäller det att vara alert. Om du tycker att riset är för hårt får risotton stå på lite till med mer varm buljong. Färdig risotto ska vara krämig och lite lös men ändå med tuggmotstånd i riskornen.

Ta bort från plattan och vänd ner parmesan, en klick smör och smaka av med salt och peppar.

Lägg på kastrullocket och låt vila i ett par minuter innan servering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.