Mintkyssar behövs verkligen på julgodisbordet. Man vill ha något som liksom bryter av och ger en liten fräschör mellan knäcken och trillingnöten. Att låta den milda minten smälta i munnen och få fart på smaklökarna ända upp i nosen.
Mint och choklad i komination är verkligen jul för mig. Jag måste fått mig en redig mintkyss i jultid som barn för detta goda ska ätas när året är som mörkats. Kanske jag är ensam om detta och andra vill ha mintchoklad året runt?
Oavsett så är de härliga och enkla att göra själv och här är ett dunderrecept.
Mintkyssar, det uppfräschande godiset alla gillar
18–20 mintkyssar:
1 äggvita
3 1/2 dl florsocker
3 krm pepparmyntsarom
Mörk fin choklad
Gör så här: Vispa äggvitan riktigt hård och fast med elvisp. Sikta ner florsockret medan du fortsätter att vispa.
Droppa i pepparmyntsarom och blanda. Smaka av – det ska gärna vara en ganska kraftig mintsmak.
Lägg bakplåtspapper på en plåt och klicka ut smeten med två teskedar, i cirka 3 × 3 cm stora klickar.
Låt stå i några timmar och lägg sedan över mintäggen med hjälp av en stekspade till ett ugnsgaller. Låt stå i rumstemperatur över natten så stelnar de helt.
Nästa dag; Smält chokladen i vattenbad. Häll vatten i en kastrull så det är ca 5 cm djupt. Bryt chokladen i mindre bitar och lägg i en värmetålig skål, den ska vara snäppet större än din kastrull. Ställ skåeln på kastrullen med vatten och koka upp. Rör om i chokladen tills den smält.
Klicka smält choklad på mintrundlarna med två teskedar. Låt stelna och servera.