Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 januari, 2024

Hur fira trettonhelgen egentligen?

Jag önskar dig en fin trettondagsafton. Ska du fira på något speciellt sätt?

Enligt den kristna traditionen tog det alltså tretton dagar för de tre vise männen Kasper, Melker och Baltsar (ej att förväxlas med de tre rövarna från Kamomilla stad) att hitta till det nyfödda Jesusbarnet. De kom med gåvor som varje nyfödd bebis önskar sig – guld, rökelse och myrra. Denna givmildhet har gjort att det i vissa kristna länder är på trettondagen, den 6 januari,julklapparna ges och inte på julafton.

För mig är trettondagen förknippad med släktfest. Det var på denna dag hemmet fylldes av massa släkt, på julafton var det ”bara” vi syskon och föräldrar. Med åren har dessa släktträffar flyttats till före jul eller på julafton. 

Trettonhelgen har blivit lite tom och inga tydliga traditioner, maträtter eller förväntningar ramar in denna högtid i det stora. När vi alla är lite matta efter jul och nyår så har trettondagen svårt att ta för sig. Vad säger du – kanske är det dags att återta denna högtid? Utan tydliga traditioner är den din att forma. Taco-tretton? Trettonbal? Mysiga tretton?

Jul

Comments (2)

 • Hej Helena,
  Här i Frankrike äter man den traditionella Galette des rois bakad av smördeg och fylld med mandelkräm. I bakverket göms en liten porslinsfigur (förr var det en torkad böna) och den som får figuren blir dagens kung/drottning och får en papperskrona på huvudet. Det är oftast det yngsta barnet som får sätta sig under bordet och ropa ut vem som ska ha vilken bit så det inte fuskas. Min man och jag är bjudna till vänner för en liten lunch följt av Galette på söndag. Efter 44 år i samma by är vi ett gediget gäng som lärde känna varandra när våra barn gick i skolan och vi träffas regelbundet hos varandra 🤗
  I södra Frankrike är det ofta en brioche bakad i form av en krans som symboliserar en 👑
  Önskar dig en fin 13-dag. Om du har tillgång till PICARD så brukar det finnas Galette des rois där 😉

  • Hej Karin! ÅH TACK SNÄLLA för denna helt underbara historia. Vad sugen jag blev att hoppa på första bästa plan till Frankrike. Vilken superfin tradition. Den måste jag på nåt sätt få in hos oss känner jag. Igen – tack för att du (som så ofta) delar med dig av fina berättelser.
   Ha en fin trettondagshelg och hoppas du blir dagens drottning!

   Kram
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.