Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 april, 2024

Den motvillige trädgårdsälskaren

Utöver ett oändligt mumsande av ägg och godis har påskhelgen bestått av att plocka fram trädgården från sin vintervila.

Det har krattats oändliga mängder barr, rensats rabatter, sågats ner oönskade buskar, blåsts löv i fyra nyanser av brunt, burits fram dynor, plockats bort köldspruckna krukor och klippts med sekatör så min högra hand domnat. Eller så här; hela min kropp är öm. På det där överkörda sättet. Jag kan aldrig göra något lagom. Ska det rensas ska det rensas till sista barret.

Det jag dock inte gör är att bli årets trädgårdsinspiratör då jag är mer av en ”vara” i trädgården än ”göra”. Jag rensar och fixar nu för att sedan kunna lägga mig i hängmattan, fika i bersån, grilla, ta en drink i skuggan, duka upp långbord, frukost på trappan och ligga på filt för att titta på molnen.

Efter 11 år i huset och lika många år av odlingsbesvikelser köper jag redan uppdrivna växter, skapar stilleben och oaser av blomstrande skönheter proffs har planterat. Jag känner mig lite ensam i denna roll då hela insta fylls av prunkande trädgårdar och även starkt avundsjuk på alla med gröna fingrar men det har varit befriande att veta vilken trädgårdsägare jag är. Man kan varken hinna eller bli bra på allt.

Rensa är jag grym på. Att slappa i en hängmatta också. Gott så!

Så här såg bordet i trädgården ut i fredags. Det var vår, sol och dags att fixa. Idag är det snöstorm och iskallt. Hej aprilväder.

Jag började med att kratta, kratta, kratta. Så mycket barr och löv så hela tunnan fylldes. Den som Stockholms Vatten sedan kommer för att tömma. Det trädgårdsavfall som blir till gas.

Tillfredsställelsen att ta fram gången. Den är stor.

I går på annandagen fortsatte jobbet i trädgården. Det gjorde det även på påskdagen men då tog jag inga bilder. De fina lökar och växter jag köpte på Ulriksdal fick ta plats på mitt bord. det bord som jag nu bestämt ska bli mitt årstidsbord.

Katterna dricker hellre smutsigt vatten på faten i trädgården än rent i köket. Fattar inte det.

Men, om de är nöjda är jag nöjd.

Ska vi kolla på vad som faktiskt kommit upp i trädgården. Helt utan min förtjänst. Det som nu kommit upp i trädgården är…

… först knoppen rabarber.

söta försiktiga blåsippor

maffiga snödroppar. Dessa är av lite större sort så de måste vara planterade av förra ägaren.

Krokus. Några enstaka här och var och sedan dessa i grupp.

Små försiktiga scilla.

Samt några lysande vintergäck.

Ja det var det det. I går. Idag som sagt: vinter. Bäst att vänja sig. Kommer vara så här åt alla håll hela april kan jag tro.

Comments (2)

  • Hej Yvonne. vad kul att du tog dig tid att lämna en hälsning. Alltid kul att få kontakt med er läsare.
   Vi har inte så stor tomt och har 5 grannar vi delar tomtgräns med så de skulle få kompost i sina hörn vilket inte är så kul. Samt är det jättesmidigt att få hjälp med trädgårdsavfallet och superbra om det kan i sin tur ge energi/värme/gas.

   Önskar dig en fortsatt fin vecka.
   med vänliga hälsningar
   Helena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.