Det ska dofta sommar för att vara sommar

Jag brukar ofta prata om att alla sinnen ska vara med för att verkligen ge den där fulla upplevelsen av det man nu vill uppnå eller är mitt i. Min julbok har undertiteln för alla sinnen och det är så att du inte kan känna stämningen fullt ut om det tex inte är doften av det samtidigt. 

Inget frambringar minnen lika snabbt och starkt som dofter. ”Åh det luktar barndom” säger barnen ofta när de öppnar en burk, får på sig ett plagg eller något annat som plötsligt kommer över dem. De doft som dyker upp från ingenstans liksom kategoriseras i huvudet och sorteras efter ”minns jag den eller inte, om inte – är den giftig?” och det är nog det som då snabbt får oss att minnas den gång vi mötte doften som starkast och då blir det från förr och länge sedan.

Skapa nya doftminnen

Men vi lever här och nu och jag har som önskan i livet att hela tiden skapa nya minnen. Varje resa, årstid, upplevelse eller vad det nu är ska bli något värt att minnas. Och jag vet inte om jag är riktigt klok men jag vill addera på dofter vid dessa ögonblick för att hjälpa minnet på traven. 

Som nu till sommaren så köpte jag solkrämer till hela familjen och av det märke jag alltid köper. ”Åh det är ju Grekland!” sa yngste sonen när jag smörjde in honom. Han associerade direkt doften med solresor vi gjort när han var riktigt liten. Han började då med ens prata om vad han längtade efter till vår båtluff vi gör i år. Mission completed!

Det finns ett diskmedel som var med på den segelbåt jag var med min gamla pojkvän på 90-talet och så fort jag känner doften av den är jag flyttad i tid och rum till den båten. Känner jag doft av friterad potatis inne i stan från en restaurang hamnar jag i minnet av New York, känner jag doften av handsprit så är det barnavårdscentralen när jag var liten (mindre kul minne) och liljor får mig att minnas min examensutställning på reklamskolan när nästan alla i klassen fick liljor av släkt och vänner. 

Så nu i sommaren och de resor vi gör i Grekland och i Sverige vill jag skapa unika minnen med nya dofter. Jag har valt ett schampo att ha med på resan vi inte vanligtvis använder för att det ska just bli unikt. Jag fick i femtioårspresent av yngste sonen att gå på stan och köpa mig en parfym och sedan gå på bio tillsammans bara vi två. Då passade jag på att välja en helt ny parfym att ha denna sommar. Den får sedan vila mellan oktober och maj så den föreviga blir en sommardoft och minnesbärare.

Samma sak har jag för jul och sedan har jag skrivit om hur jag har rökelse på jobbet här hemma för att verkligen skilja på jobbtid och ledig tid då jag ju jobbar i samma lokaler.

Nu hoppas jag att vi bara får underbara dagar och ljusa minnen så doften jag bär fylls av positivt…

 

Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x