Mjuk rosett av hård polkastång

Att rosetter har åkt upp på listan över julsymboler märks tydligt nu. Det är rosetter precis överallt; i granen, i dukningen, på pyntet och så klart på paketen. Se förra årets hos mig HÄR. Och nu fortsätter vi genom att göra rosetter av en annan klassisk julsymbol: polkakäppen. Med värme så får du till de mintdofande godsakerna till söta dekorationer. Kan användas som dekoration, se dukningen längst ner, men likväl på bakverk.

Mjuk rosett av hård polkastång

Vad som behövs: 
Polkäppar 
Bakplåtspapper 

Gör så här: Värm ugnen till 100 grader och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg två käppar mot varann, korsade, så det blir starten till en rosett. Bryt en tredje käpp och lägg en ca 4 cm lång bit bredvid din blivande rosett.

Värm i ugnen ca 6 minuter och ställ sedan plåten på värmetålig plats. Gör fler rosetter åt gången om du vill ha många men förslagsvis ej fler än fyra då du behöver jobba snabbt när de är varma och inte hinner göra för många innan de stelnar. Men man kan sätta in plåten igen för att värma och mjuka upp dem mellan varven.

Med försiktiga fingrar börjar du böja in krokarna mot mötet av de korsade käpparna. Det är varmt och kan brännas så var försiktig. Och käpparna kommer brytas men ”laga” genom att trycka ihop. Är käppen tillräckligt varm så kan den gå ihop igen.

Forma käppens underdel lite böjt, som banden på rosetten.

Avsluta med att försegla med den tredje lilla biten över hela ”korsningen”. Ju mer du trycker, ju mer fäster polkan men med det riskerar du att polkan spricker.

Låt svalna och stelna helt. Använd sedan där du önskar. Bör förvaras torrt och i rumstemperatur.

Prenumerera
Notis om
guest

1 Kommentar
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anneli
Anneli
8 dagar sedan

Vilken trevlig idé! 🙂 Du är verkligen helt otroligt kreativ.
Tack för allt du delar med dig av!

Du kanske också gillar...

1
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x