”Vi har massa potatismos kvar – vad gör jag med det?” var tanken jag hade när jag stod vid kylskåpet. en brittiskinspirerad köttfärspaj med lock av potatismos blev svaret. Jag har länge veta göra en brittisk, ja ända sedan jag var i London -23, paj och nu var det ju som upplagt för det.

Jag kollade upp hur engelsmännen gör sina pajer men gjorde min egna take på det. Fast en sak jag nog inte hade gjort om jag inte hade plugga på var att servera med Worcestershire sauce. Det var ju värsta grej , så gott. Heja Storbritannien!

Jag måste säga att jag är som bäst, och har mest energi, när mina begränsningar är satta. ”Vad kan jag göra med det här?” är alltid det som får min kreativitet att sätta igång och då är restmat faktiskt det som jag tycker är roligast att laga. Speciellt när det blev så här gott. Rester behöver inte bli deppigt och nödmat utan bli något riktigt slicka-faten-gott. Jag hoppas du blir inspirerad och vill testa.
Köttfärspaj med lock av potatismos
Ingredienser:
140 g bacon
800 g nötfärs
1 gul lök
1-2 morötter
1 selleristjälk
1 msk tomatpuré
1 msk timjan
2 buljongtärningar
1 dl rött vin
rapsolja
1,4 kg potatismos
1 dl riven parmesan
Gör så här: Skär bacon i bitar och stek i stor stekpanna tills fettet börjat släppa. Häll i nötfärsen, ha i en nypa salt och stek ihop tills allt kött blivit genomstekt. Lägg över på tallrik.
Skala och finhacka lök, morot, selleri och stek i stekpannan. Addera på rapsolja om så behövs. Stek tills grönsakerna mjuknat, ca 10 minuter.
Klicka i tomatpuré och stek ytterligare några minuter. Häll i köttet igen samt vin och timjan. Smula i buljongtärningar och blanda. Låt sjuda i 30 minuter.
Häll det gamla potatismoset i en kastrull och värm på. Moset ska bara bli varmt tillräckligt så det blir mjukt och formbart. Är det för hårt kan det lösas upp med lite mjölk, och för den som vill även ett ägg, som värms och vänds in. Värm ugnen till 220°
Lägg över köttet i en ugnsform och bred över potatismoset. För att få den där fina ytan kan du ”kratta” med en gaffel över det platta moset och strössla över riven parmesan.
Grädda mitt i ugnen 30 minuter. Pajen ska få fin färg och bli genomvarm. Servera.





Nej, den blev inte så snygg men vet du, smaken var perfekt. Jag får göra en stor laddning med potatismos en gång till så jag får över och ta nya bilder. Men tills dess: smaklig spis.
