Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 december, 2021

Nyårsmeny! En femrätters perfekt för nyår

Nyårsmeny! Till nyår vill man äta festlig mat, med ingredienser och smaker som absolut inte får vara juliga. Nu går vi åt ett nytt håll och skapar en härlig nyårsmeny.

Nyårsmeny

Jag letar i mitt bloggarkiv och här är en riktigt bra nyårsmeny som absolut inte är svår. En härlig femrättersmeny som passar nyår!

 

Nyårsmeny! En femrätters perfekt för nyår

Nyårsmeny

1. Före förrätten

Jag tycker alla nyårsmenyer ska börja med snittar och bubbel. Det är så festligt och här kan man få in många ingredienser som verkligen är nyår. Också trevligt att ha redo när gästerna kommer och servera i köket medan man tillsammans lagar övriga rätter.

Nyårsmeny

Klicka HÄR för flertalet snittar. Små hasselbackspotatis med löjrom tex är ju bara alldeles perfekt.

Nyårsmeny

2. Förrätt

Då nyårsmiddagen är lång så är soppa en bra förrätt efter snittarna. Denna krämiga mustiga jordärtskockssoppa med knaperstekt bacon kan förberedas i förväg. Bra på många sätt alltså. Läs recept HÄR (förlåt de gamla bilderna… jösses, mitt fotograferingar har verkligen utvecklats, eller hur?!)

Om man inte haft löjrom till snittarna innan så är det nog regel att det ska serveras en liten klick löjrom med smetana/creme fraîche, finhackad rödlök, smörstekt surdegsbröd/blinier här skulle jag säga.

 

3. Varmrätt

Jag visade häromdagen plankstek och slår ett slag för den igen, HÄR. Om inte annat så kan duchessepotatisen vara ett tips att laga till din önskade övriga varmrätt. Oavsett om det är en härlig bit vit fisk som torsk eller marulk eller oxfilé så är duchessepotatis roligt och mycket nyår.

Jag vet flera vänner som alltid, alltid äter fondue på nyår. Så roligt hur traditioner hos vissa sitter djupt och hur olika det kan vara. Det gånger jag varit med och fått det så älskar jag det. Gott och kul. Precis vad en lång nyårsaftonskväll behöver. Så med andra ord slänger jag in fondue som ett alternativ. Se recept på denna goda mustiga buljong för köttfondue HÄR.

4. Mellanrätt

En liten mellanrätt tycker jag man ska ge sin nyårsmeny. Inte mättande utan bara en liten smakfräschör och en pigga-upp-mig-skål.

I en vid champagnekupa skopas en kula sorbet och serveras. Sedan på plats hälls lite champagne över. Så gott, fräscht och festligt.

 

5. Dessert

Efterrätt till nyår – där finns det massor av vägar att gå. Är det en glassbomb? Härlig chokladfondant? Krämig crème brulée? Finns mängder av festliga efterrätter men jag som är lite praktisk av mig skulle vilja tipsa om att göra något som man kan göra i förväg: chokladmousse.

Endast tre ingredienser och lchf också om man är på det spåret. Och är inte det dessutom bland de godaste desserterna.

Är an lite pysslig och vill göra något festligt vill jag tipsa om att göra små korgar av havreflarn, se recept HÄR.

Goda, vackra och funktionella och du kan fylla dem med precis vad du vill.

Vad tycker du? Var det en bra meny eller skulle du vilja tips om något mer eller annat? Kul att höra dina tankar.

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.