Årets rätt & brygd -25 av Årets kock – här är receptet!

Igår var det presentation av årets rätt och mästarbrygd, båda skapade av Årets kock 2024 Michael Andersson som till vardags är kock på Celeste, och vi inbjudna fick smaka på båda delar. Och det bästa är att vi fick med oss receptet på Årets Rätt 2025: Långbakad lammtaco ”barbacoa” med kryddor från hela världen, vilken jag så klart delar vidare här. För det Michael vill förmedla med sin rätt är det är en rätt att samlas kring och att utforska sitt kryddskåp med. ”Så många kryddor vi alla har hemma men inte alltid vågar testa”. Jag känner igen mig i det…

Så lyxigt att få proffsiga pressbilder, tagna av Fabian Wester.

Pressträffen var på stjärnkrogen Nour vilken är inredd som en lägenhet och då den ligger en trappa upp var det som att besöka en bättre hemmafest. Började med att hänga i den ”hemmabar” som mötte oss och där testa årets mästarbrygd. Det är alltså en del av att vinna Årets kock; man får skapa årets rätt och mästarbrygd ihop med Sendrups.

Michael berättade att han ville skapa en rätt som alla kan laga och vara likväl fin nog för att servera på restaurang. Använda lamm som är ett klimatsmart protein men som dalar i produktion. Vi är nog lite osäkra på hur vi ska laga lamm trodde han. Och ett sätt är att faktiskt då att använda kryddor. Våga testa. Ja och börja med hans långbakade lammbog som han gav recept på HÄR.

Han ville skapa en taco, en rätt vi har en stor kärlek till i Sverige och jag vet inte om det hängde ihop för det var inget han sa, men ölen han ville skapa var en egen variant på en mexikansk lager. Så med andra ord levererades en svensk taco och en svensk cerveza… Oj vad jag älskade det! Det var en bättre sommar som serverades tycker jag.

Gott att äta med nybakat bröd till eller ha som klassisk taco.

Otroligt inspirerande att har Michael berätta om sin matlagning. Receptet är rätt avancerat när man ser det, se HÄR, men det han säger låter så enkelt. ”Krydda på, strunta i recept, testa dig fram”. Ja nånstans ska man ju börja och att testa är väl bästa sättet?

Årets Mästarbrygd är framtagen med Spendrups bryggmästare Rickard Bengtsson och skapad på Gotlandsbryggeri. Svenskt som sagt men med de mexikanska influenserna.

Stort tack till Michael Andersson, Årets kock, Spendrups och hela teamet på restaurang Nour för en mycket inspirerande lunch.

Prenumerera
Notis om
guest


0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Du kanske också gillar...

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...