Jag läste nånstans att största trenden för sommarmaten var att servera den som ett schackbräde. Alltså schackrutig mat och om det ska vara sommarmat då måste det väl vara sill och potatis tänkte jag. Nja, de bilder jag sett är rutor av röd vattenmelon och gul honungsmelon eller rutor av feta ost och oliver/vattenmelon. Ja det är det vanligaste och gärna sådant som kopplas till Medelhavet förstod jag. Ja men då så; då kör jag svenskt schack kanske???

För som det heter: Lek med maten! Inte bara att det var kul att göra och blev vackert det var himla smidig servering också.

Spetsa först en potatis, sedan en sill för att vidare doppa i gräddfil/crème fraîche/smetana och avsluta med dippa i finhackad gräslök. Perfekt liten snitt att göra al dente.
Schackrutig sommarmat, sill och potatis på nytt sätt
Jag kokade färskpotatis och skar hela matjessillsfiléer i lika stora rutor. Det blev faktiskt inte mycket ”över” när jag skar dem. Sedan när potatisen svalnat så skar jag lika stora rutor som sillen.
Jag la ut alla sillbitar jag hade i rader och sedan plockade bort varannan för att där lägga potatisen. Det gjorde att brädet sedan blev större.
För att bryta av lite och göra det lite mer levande plockade jag bort några rutor och ersatte med rädisrosor.






Som sagt: samma gamla matjessill, potatis, gräddfil och gräslök men serverat på nytt sätt.
Så, se nu till att servera all din mat i rutor i sommar och känn dig uppdaterad med det senaste. Häpp!
