Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

22 juni, 2022

Tips för att maxa uteplatsen för minmal peng

Jag var då på Sveriges Radio igår där var inbjuden av P4 Extra att prata om uteplatser, trädgårdar och hur man ska tänka på så det inte ska behöva kosta skjortan när man inreder och fixar.

Tips för att maxa uteplatsen för minmal peng

Jag stolpade ner mina tankar och här kommer de. Kanske kan det inspirera någon.

Användning

Vad ska du använda din balkong och uteplats till? Är det för att kunna grilla och utekök så är det där både plats och pengar ska gå till. Eller samla vänner till måltider? Då är det endast en stor matplats som ska få ta plats.

Men är det för att ha som ett vilsamt uterum så är det kanske en riktigt bra solstol eller sittgrupp allt fokus ska ligga på. Välj bort det som inte önskas eller behövs.

Tänk också second hand – allt du behöver har redan tillverkats. Det är både en skrämmande och väckande tanke.

 

Flera användningmöjligheter

Om en bänk också är en låda för plats för kuddar och filtar så har man slagit inte bara ihop två saker så det blir mer plats över utan även budgetmässigt skapat två för en.

Skippa soffbord och ha en stor bricka eller skärbräda på soffan som avställningsyta.

Jag har tex en gammal stubbe, björkstock, som soffbord med en bordstablett på.

 

Funktionell odling

Att odla och plantera idag är en stor trend. Både dekorativa blommor att göra buketter av och att odla egen rabarber, sallad, tomater mm ska få plats i både budget och på sin balkong/uteplats. Om man precis som med förvaring/sittplats tänker i odling så kan man få funktionell odling att bli både dekorativ och användbar. Härliga stora tomatplantor, mangold och tex ätbar krasse ger jättevackra odlingar samt skörd.

 

Använd tomrummet

Väldigt lite kan ge enorm stämning om man låter det ta plats där det syns som mest. Att hänga upp en ljusningar rätt över uteplatsen eller balkongen ger inte bara ett vackert och inbjudande intryck utan även ett inramande sätt. Bara genom att rama in så blir man liksom medveten om rummet, fast det kan vara utomhus. Flaggspel, girlanger och/eller vimplar ger samma sak. 

 

På höjden

Det gäller samma sak att använda de lodräta ytorna. Om man är begränsad på sin plats, om det är en balkong eller uteplats så är att inreda på höjden bra. Piedestaler, skärmväggar, hyllor som också får agera platser för förvaring och odling – multifunktionellt. Material att skapa dessa behöver inte vara dyra, tex armeringsjärn att hänga saker på i krokar.

Vårt underbara bänkbord! Det kostade 3000 kronor och ger plats åt 12 pers, 14 om det kniper. Så då räknar vi snabbt ut att bord och stolar för 12 personer ger 250 kr per sittplats. Ett köp jag är så nöjd med på massa sätt.

Här ovan var det för en grillkväll med en av mina bröder och svägerska. Nedan hela min stora familj när mamma fyllde 85.

Vädret har varit lite ostadigt men nu senaste dagarna har vi faktiskt kunnat sitta ute vid bordet två gånger. ÄNTLIGEN. Hoppas på många fler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.