Några t-banestationer bort ligger en speciell restaurang. En georgisk sådan. Kan du något om georgisk mat? Jag ska erkänna att jag inte visste nåt, bara hört om att det är fantastiska viner som kommer därifrån pga väldigt bördigt land. Maken och äldste sonen delar kärleken till mat och hade både ful koll på lokala rätter och vi tog oss nu till denna krog. Och ja, det var som att resa långt bort fast det bara var några stationer som sagt.

Det första som slog oss var ljussättningen. Restaurangen har två rum och i den ena är det kallt ljus och en kall inredning. I det andra rummet är det träpanel, röda varma färger och lamporna var varma. Två helt olika stilar och vi fick sitta i det ”varma rummet”.

Det andra som mötte oss var så klart menyn som vi var nyfikna på. Sonen beställde dragonläsk. Ja kryddan från bearnaise… Hur smakar den som läsk? Kan säga att det var tydlig dragonsmak och mint. Inte min favorit om man så säger…

Jag älskar alla sorters mat i bröd (jag är så tacksam över att inte ha problem med gluten) och som många länder i denna del av Europa är det mycket brödmat tex khachapuri, eller chatjapuri som vissa skriver för att det uttalas. Samt lobiani som är ett bönfyllt bröd och så här dubbelt med hål i.




Mina två favoriter var de två rätter som innehöll svamp. Först de svampfyllda pannkaksrullarna. Jisses vad gott. Och liksom höstpassande. Sedan de typsikt georgianska khinkali som är dumplings. Kan vara fyllda med många olika saker men de svampfylda var helt outstanding. Mycket lök, tror det var både röd och gul lök samt persilja. Och massa saftig svamp. De här vill jag göra. Fast utan så mycket deg. Även som jag gillar bröd så var det rätt mastigt med all kokt deg.
Så klart finns det kött, och det är vanligt med grillat på spätt, sk shashlyk. Även om jag tyckte detta var galet gott så for mina tankar till att älskade Grekland…
Sedan var det mycket fermenterade grönsaker till maten. Det måste jag säga att jag blivit mer och mer förtjust i. På många olika sätt och olika kryddning. Just nu har vi en gigantisk burk kimchi i kylen och jag går och äter av den hela tiden. en parantes men det slog mig hur mycket inlagt jag äter…
Och sedan måste jag säga att man ska verkligen testa vinerna. Jag backade dock på det berömda orangea vinet. Inte alls min grej men alla de röda vinerna vi fick testa var fantastiska.

Men på det hela taget måste jag säga att jag verkligen uppskattar de här restaurangerna som ligger långt borta från de fina gatorna i stan och erbjuder en resa. Det är lätt att alltid välja restauranger i stan då det är lätt men att hitta de här unika är banne mig roligare. Tur vi har som hade så nära. Måste utmana mig och kolla runt mer.

Vi åkte hem och tittade på en favoritserie; somebody feed Phil. Och kan du tänka dig – som av en händelse besöker han Tiblisi i senaste säsongen. Så nu fick vi vatten på vår kvar kan man säga. Dags att göra svamp i pannkaka???

Men, varför inget om vad restaurangen heter och var den ligger? 🤔
Hej Alos, vad härligt att du kommenterar. Ja, det är för att jag inte ska bli anklagad för att göra reklam när det inte är reklam utan bara ett besök vi gjorde. Har du testat att googla Georgisk restaurang? Men det var det här stället: https://geohouse.se Hoppas du blir lika glad i maten som jag.
Med vänlig hälsning,
Helena
tack för tipset på restaurangen, georgisk mat är så gott! jag var i tbilisi för ett par år sedan och älskade verkligen staden och maten. jag kan verkligen rekommendera den här boken om man hittar på lopps/antikvariat och vill prova att laga maten själv. det är en hel del moment lagandet, men det är ändå hyfsat enkelt, och blir så gott! https://www.bokus.com/bok/9789151931074/bla-berg-gron-mat-orange-vin-recept-och-berattelser-fran-georgien/?srsltid=AfmBOopdsv9_8ovpT75eyabbkPn64IkD_fDJpR5-VD7ZGmAuBjVk6E-X
Åh men vad underbart Emma. Stort tack för tips!
Kram
Helena