Är du bekant med Calle Butlers sillsallad? Då jag är uppvuxen med att julbordet nästan byggts upp runt den, för den var det viktigaste på bordet, trodde jag alla var bekanta med den. Min käre pappa var den störste julälskaren, jag är inget mot vad han var, han älskade all julmat men var inte den bäste i köket. Något han dock ALLTID gjorde var Calle Butlers sillsallad och då han hette Kalle trodde jag ju att det var Pappa Kalles sillsallad. Och kanske pappa gjorde sin touch på den i alla fall så den kan nog få heta just det framöver. Jag fick receptet av honom ett år då vi inte skulle fira ihop för den var ju tvungen att vara med.

Calle Butlers (och pappas) sillsallad
Ingredienser: 10 bufféport.
1 burk matjessill
3–4 råa rödbetor
3 kalla kokta potatisar
2 ättiksgurkor
3 hårdkokta ägg
1 dl gräddfil
Gör så här: Koka rödbetorna oskalade i ca 1 timme. De ska bli lite mjuka men fortfarande vara fasta. Låt betorna svalna, skala och skär dem i centimeterstora tärningar.
Häll spadet från matjessillen, spara några teskedar av spadet. Skär sillen i lika stora tärningar som rödbetorna. Skär potatis och gurka på samma sätt. Hacka äggen grovt.
Blanda rödbetor, sill, potatis, gurka och ägg i en skål och smaksätt med sillspadet. Strax före servering blandar du i gräddfilen

Given del av den andra turen (du kan väl de sju turerna…), både söt och salt.

Där är den, den snyggaste sillsalladen. Som en röd rubin på julbordet. Och denna gjorde pappa julen 2016.


Och här andra julbord, från 2019 till vänster och 2015 till höger. Den från 2019 gjorde jag då pappa inte längre var med oss då. Och som synes inte lika bra som hans…