Fritera calamares hemma, krispiga bläcksfiskringar

Calamares, friterade bläckfiskringar! Skulle säga att det är bland de godaste sommarrätterna. Jag är otroligt förtjust i bläckfisk. I alla dess former men kanske allra mest calamares. Bästa tillfället för bläckfisk när man precis hoppat i land på en strand efter en saltstänkt båttur i Grekiska ö-världen och det serveras nygrillad färsk bläckfisk. De enda kryddorna är saltvattnet den har levt i och den syrliga citronen som pressas över precis innan servering.

calamares

Men nu är vi inte i Grekland och sandstränder över huvud taget känns väldigt långt bort, men somrig bläckfisk kan man väl ändå få njuta av? Här kommer ett enkelt recept för calamares, friterade bläckfiskringar.

Recept egen calamares, friterade bläckfiskringar

Ingredienser
Bläckfiskringar (färska eller tinade från frysen)
3 dl panko (japanskt ströbröd)
3 dl vetemjöl
2 ägg
1 msk vatten
salt
peppar
Frityrolja – så det går upp ca 5 cm på kastrullen

Gör så här: Ta fram tre stora lite djupa fat och häll mjöl mjöl med lite salt och peppar i den första. Vispa samman ägg med lite vatten i den andra och häll pank med lite salt och peppar i den tredje.

Häll ca 5 cm frityrolja i en rejäl kastrull och värm upp till 180 grader. Har du ingen termometer så kan du testa med små bitar vitt bröd. När de snabbt blir ljusbruna så är det dags att fritera.

Panera nu bläckfiskringarna, några i taget. Vänd först i mjölet så de blir helt täckta. Över i ägget och vänd noga. Sist i pankon som ska vara rikligt. Lägg sedan över i frityroljan.

Fritera några ringar åt gången och passa dem så de inte bränns. Vänd gärna på dem ett par gånger så de blir så där gyllene, krispiga och lätta.

Lägg hushållspapper på ett fat och lägg de färdigfriterade calamaresringarna därpå.

Servera omgående med citronklyftor som pressas över efter tycke av gästerna och kanske någon smarrig majjo att dippa i.

I helgen var det storhandling och vid fiskdisken bestämmer sig sonen för att vi ska äta bläckfisk och då just calamres. Han är också helt tokig i bläckfisk, vilket vi föräldrar ställer oss förvånade och frågande inför. När fick han denna råvara presenterad för sig första gången? Hur som, han beställer gärna detta havsdjur när vi är på t ex thairestauranger.

Men vad är calamares kanske du undrar? Calamares är nog annars den vanligaste formen av bläckfiskrätter och fantastiskt gott som huvudrätt, som en liten förrätt eller som ett tillbehör på en plockmiddag. Bäst när man slipper den där vidriga, tjocka frityrsmeten som många krogar i Sverige envisas med att servera utan gör dem riktigt krispiga och luftiga.

Så frasiga och luftiga så man ser igenom. Nästan så man hör krispet när bettet tas va?

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
creando
12 år sedan

Så gott det ser ut. Jag har i ärlighetens namn aldrig vågat fritera själv. Tror att det alldeles lätt börjar brinna…. Kanske skulle våga iallafall…?

Kramar

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  creando
12 år sedan

’@ Creando: Bara att köra!! Lycka till 🙂

kram

Mia
Mia
12 år sedan

mmmmm va jag fick Greklands-längtan/känningar nu när jag trillade in till dig och läste detta inlägg 😀 Kanske skulle våga prova göra själv och längta än mer!

Greklandsfrälsta Mia önskar trevlig dag!

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Mia
12 år sedan

’@ Mia: Åh, en greklandsfrände!! Jag är också helt galen i att resa och framförallt båtluffa i Grekland. Har nog luffat 8 gånger!!
Din kommentar fick mig att göra en riktig grekisk sallad till lunch. Ingen isbergsallad, ingen majs eller fefferoni som många restauranger envisas med att ha i. Åh, så gott!!!

Kram!

Mia
Mia
12 år sedan

Åhhh va smarrigt, en äkta grekisk sallad är alltid bäst ♥

Har också båtluffat, men bara 5 gånger, vill mer dock 😀 Har du några favoritöar/rutter?

kram tebax

Du kanske också gillar...

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x