Vilka gröna växter väljer inredningsbloggarna?
Aldrig har väl gröna växter varit så inne i inredningen som nu. Eller nja, de senaste två åren måste jag säga. Det frodas och spirar på varje uppslag i de glossiga inredningsmagasinen och på var och varannan bild hos inredningsbloggarna.
Det roliga är hur olika personer kan ta samma växt och göra till helt olika stämningar med sina olika stylingar. Men här nedan är det då olika gröna växter och det är verkligen olika känslor och stilar. Alla lika inspirerande.
12 st gröna växter som är heta just nu och är inredningsbloggarnas favoriter
Monstera
Jag förknippar Monstera helt och hållet med Frida, Trendenser och när jag gör en sökning så får jag 46 000 träffar så det kanske stämmer? Hursomhelst, detta är en vacker blomma som funkar i de flesta hem och för alla fingrar i skiftande gröna toner. Hur min egna lyckats leva i snart tre år är ett mysterium…
Skötsel: Placeras ljust men inte i direkt solljus. Vattna ofta men låt torka lätt mellan varven.
Fiolfukus
Varje gång jag läser Elsa Billgrens blogg och ser bilder från hennes hem får jag habegär efter en Fiolfukus. Detta stora träd med fiolformade blad ser så fantastiskt ut. Krävs liksom inte mer än det och hela rummet känns inrett kan tyckas. Men då det är ett helt träd blir jag lite rädd – är den svår att ta hand om?
Skötsel: Vill ha mycket vatten, ofta. Duscha även gärna. Placeras ljust.
Citronträd
Nu när sommaren nalkas vill man dricka citronsaft och då måste ju ett Citronträd vara det bästa att ha hemma. Oklart om man kan skörda dessa. Någon som vet? Här är det Hanna Wessman som lyst upp sitt hem med några mogna citroner.
Skötsel: Vill stå ljust men inte i direkt solljus, speciellt på sommaren. Ska medelvattnas, får inte stå blöt. Mår bra av medelhavsnäring mellan varven.
Fikonträd
Superstylisten Lotta Agatons hem går i mörka toner och kryddas snyggt med mängder av gröna växter. Fikonträd poppar upp lite här och var. Dels i kruka men även helt nakna – med rötterna fria från jord ner i glasvas alltså. Älskar patinan på terrakottakrukan.
Skötsel: Så ljust det bara går. Älskar sol. Ska torka mellan vattningarna och när det vattnas ska det göras rejält. Tappar sina blad på vintern och står då gärna svalt och mörkare.
Doktor Westerlund
Doktor Westerlund är en växt i pelragonsläktet och den syns hos Johanna Bradford och blir så där snyggeligsnyggig så som bara hon kan styla. Luktar bättre än ”vanliga” pelargoner och jag har en stickling på gång här hemma. Hoppas den överlever.
Skötsel: Vill stå ljust men inte direkt solljus på sommaren. Önskar regelbunden vattning. Mår bra i både rumstemperatur och utomhus. Lämpar sig väl att göra sticklingar av.
Pelargon
Och apropå Pelargon – ingen kan väl få dem att se så snygga ut som Krickelin. Pelargon är verkligen, verkligen inte min blomma men så här på bild är de fantastiska.
Skötsel: Vill stå ljust men inte i direkt solljus. Bladen bleknar och gulnar. Vattnas regelbundet men får inte bli blöt. Vinter halvåret vill den stå ljust och planteras om på våren. Mår bra både inne och ute – på sommaren.
Rosenskärm
Helena, Moromorsglamour, har en nästan djurliknande Rosenskärm och med dessa helt fantastiska bilder vill jag också ha. Och kombinationen rosa och grönt, ljust grönt har väl aldrig varit så rätt som nu?!
Skötsel: Detta är en kräsen rackare. Den vill stå ljust och fritt, ha en väldans massa vatten och extra mycket när den blommar. Vill planteras om på våren. En riktig diva alltså 😉
Ekollon
Att odla själv är också trendigt men den trendigaste egna odlingen är väl ändå Ekollon. Svenskt Tenn har väl hjälpt till med deras ikoniska ekollonvas. Maria, Husligheter Gör det med den äran! Jag lyckas aldrig så här bra.
Hur odla ekollon i vas: Som i Marias bild nedan – sätter i ekollonvas eller fäst med små nålar. Toppen ska alltid stå i vatten så grodden kan jobba sig ner i vattnet. Roten jobbar sig neråt och sedan växer en liten stam upp.
Elefantöra
En växt som jag faktiskt fått att leva och till och med föröka sig är Elefantöra. Den är så söt med sina runda blad. Här i fin tappning hos Anna-Malin, Helt Enkelt.
Skötsel: En tålig vän. Vill vattnas regelbundet men inte i några mängder. Små skott kan komma upp bredvid mamma-plantan. De flyttas till små egna barnkammars-krukor för nytt liv. Ljust men inte i direkt solljus. Kan toppas upptill om den drar i väg på höjden.
Succulenter
Om man nu ändå känner att man inte kan hantera gröna växter är Succulenter (aka kaktusar) något att satsa på. Som här har Ida Magntorn stylat så sött och fint med små succulenter.
Skötsel: Då detta är kaktusar så är de ju rackarns tåliga. De kan klara sig långa perioder utan vatten då de lagrar vatten i sina tjocka blad. De mår faktiskt bara dåligt om de får för mycket vatten. Står gärna så ljust som möjligt.
Palettblad
Palettblad hos Amelia Widell bryter av då det inte är en grön växt men den får slinka med ändå. Är ju så rackarns snygg och är lättskött. Precis som Dr Westerlund går det bra att ta sticklingar.
Skötsel: Står gärna ljust men inte i för starkt ljus. Vattna och håll jorden fuktig. Växer snabbt och kan få vara ute om somrarna. Snygg och enkel – låter ju för bra för att vara sann
Pillerfikus
Och vilken tycker då jag om? Alla dessa gröna växter ovan är favoriter men den som jag gillar lite extra mycket här hemma är min Pillerfikus. Ja, det är ett lite knasigt namn kan tyckas men det är inget knasigt med växten. Växten med den skira stammen, sina runda små blad och små små bär som blir gul är så trivsam. Jag flyttar runt den hela tiden. Ibland får den stå ensam i våra stora fönster eller som nu – ihop med en massa mindre kompisar.
Skötsel: Ljust men inte i för mycket direkt solhus. Vill hålla jämn fuktighet och gärna ta sig en dusch då och då. Får små bär som gulnar och faller av. Obs: inte äta!
Foto: Guess who?
Så, det var 12 trendiga växter. Saknar du någon?
Vilket härligt inlägg Helena! Grönt är skönt:)
Kram Tina
Citronerna går att skörda men helst inte den första frukten som finns på plantan när man köper den. Ca. 1år rekomenderas man att vänta eftersom man inte vet om starka skadedjurbekämpningsmedel använts som kan ha överförts till frukten. Men efter det kan man njuta av egna citroner om man lyckats få plantan pollinerad. 🙂
Haha, rolig läsning…ler instämmande eftersom träden du prickat in syns nästan överallt.
Trender är smittsamma. Saknar Eucalyptus/poppelträd, men de är kanske på utgående eller har helt vissnat ner.
Tjo!
fjädersparris!
Fiolfikus! Inte Fiolfukus..