Fakta ägg & hållbarhet. Så länge håller ägg egentligen

[wordpay_ad]

Vi äter mycket ägg (ett stekt ägg är väl den bästa fast fooden som finns??) och det kan köpas nya ägg utan att den tidigare laddningen var slut. Då vi sätter äggen i facket i dörren på kylen kan de blandas, de nya med de äldre. I-landsproblem kan tyckas men än dock.

För att undvika att man tar av de nya sätter jag datum på dem med märkpenna, alltså det datum som står på förpackningen…

Hur länge håller ett ägg?

… men bäst-före-datumet är satt till 28 dagar efter värpning och egentligen håller ägg i 6 veckor från värpning i rumstemperatur. I kylskåpet håller det upp till 3 månader! Det tror jag inte alla vet. Så ta helt enkelt bäst-före-datum med lite salt och med datummärkning på ägget kan du ta ställning till om du tror det går att äta.

Testa äggets färskhet

Du har hört hur man kan testa om ägget är färskt eller hur? Du fyller ett glas med vatten och så kommer ägget antingen flyta eller lägga sig på botten. Men hur var det nu? Vilket var det ena och det andra? Jo: Riktigt gamla ägg flyter! Så tänk på det som en död fisk på ytan i ditt gamla akvarier,inget man vill ha!

Äggens storlek

Hemma hos oss har vi en servis från Gustavsberg som både vardags- & festporslin och till den samlar jag så många delar jag kan. Köpte två nya äggkoppar och kunde inte för mitt liv förstå varför de var så stora. Äggen drunknade i kopparna och var helt omöjliga att använda.

Porslinsserien har en sushi-variant så jag började tro att jag misstagit saké-kopparna som äggkoppar men det visade sig att så inte var fallet. Det sorgliga svaret är att porslinsserien är en gammal, gammal klassisk modell och äggkopparna såg ut så för 60 år sedan för att äggen då var så stora. De har alltså krympt. Så ledsamt. Vill nu ännu mer bara köpa ägg som är närproducerade från smågårdar. Inga hemska äggfabriker som stressar fram miniägg!!!

Skala kokta ägg

Har du också svurit över svårskalade ägg? Jag tex står och skalar ägg till den härliga påsklunchen och vill ha snygga kokta skalade ägg men de ser helt hackade ut. Då har jag tagit å kokat för färska ägg. Detta är väl nästan den enda gången färskhet är av ondo.

Ett tips för att lättare skala ägg är att precis efter kokningen (hårdkokta ägg) knäcka lite lätt så skalet spricker lite och lägg ägget i kallt vatten. Då sipprar lite kallt vatten in mellan det kokta ägget och skalet så det släpper lite från skalet.

64°

Det sägs att ett ägg ska vara som bäst när de kokas i vatten upp till 64° i hela 60 minuter. Jag har fått härliga sallader med vansinnigt löskokt ägg på. Skär jag i det rinner gulan ut över maten. Så gott. Men hur sjutton kan ett löskokt ägg ligga på maten? Såg det nu göras och det var ju inte så svårt… Knäck det löskofta ägget i toppen och helt enkelt (?) häll ut ägget på maten. (eller pochera så blir det samma effekt)

natur ägg

Apropå ägg: en av mina bröder med familj bor i Göteborgs skärgård och har sedan flera år höns på tomten. När vi hälsar på och går ut i hönshuset för att hämta frukostäggen blir jag alldeles lycklig i kroppen. Den där det-blir-inte-bättre-än-så-här-känslan. Ingen vanlig upplevelse eller syn här i Bromma om man säger så.

Frysa ägg

Något jag minns från barndomen var den där sörjan min mamma frös efter bakning. Det var många äggvitor som frös in när äggulorna hade använts till recepten. Så är det så att du ska resa bort eller just har antingen vitan eller gulan kvar: frys in. Knäck och frys i plastbunkar.

Varför äter vi ägg till påsk?

Det är två anledningar som kanske hjälper varann. 1. det är ljusare nu och då blir hönsen piggare och lägger fler ägg. Som många djurarter är det nu det liksom pirrar till i kropparna. Det finns alltså en bra tillgång av ägg. 2. påsken som religös högtid hyllar livet – Jesus återuppståndelse. Ägget är en väldigt tydlig symbol för livet, allt startar med ägget men sen är också formen, det runda en symbol för liv.

Ja, det var lite om ägg som jag hade lagrat i mitt huvud. Kanske du kände till allt eller något var nytt? Hur som, nu i påsktider äter vi som sagt massa ägg och jag ska försöka variera mig i tillagningssätten. Vad är din favoriträtt med ägg? Kokt, pocherat, stekt, äggröra, äggtoddy…?

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulla-Britt Ragnarsson
5 år sedan

Hej Helena! Du har bra kunskap om ägg för din generation. Det har i dagens samhälle blivit ett jätteglapp mellan gammal kunskap och ärvda erfarenheter och påstridig okunskap. Här kommer lite mer kunskap om ägg till dig om du är intresserad. Det är inte så att äggen blivit mindre. Äggets storlek beror på ras/korsning, och hönans ålder .Det första ägget kan väga 38 gr. det sista 80 gr. Som exempel. Äggen i affären värps av unga höns. där blir inte hönsen så gamla att äggen hinner bli stora. Då blir det olönsamt. Höns värper beroende av hur ljust dom har… Läs mer »

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Ulla-Britt Ragnarsson
5 år sedan

Stort tack för dina bra input. Det är det nog många som blir lärda av.

Kram
Helena

Seryj
Seryj
5 år sedan

Tack, särskilt ett stor tack för tanken om EKO ägg.
Jag kompletterar lite det utmärkta inlägget: Det är ingen bra ide’ att förvara ägg i dörrfacket där temperaturen är relativt hög (man öppnar ju ofta kylskåpsdörren) , speciellt om de ska ligga i kylen under en längre period.

Anette Ringvall
Anette Ringvall
4 år sedan

Hej!
Tack för fin hjälp om ägg
Har köpt hem goda ägg från Gotland
Många är två gulor i
Hälsning
Anette Ringvall

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Anette Ringvall
4 år sedan

Åh! Det måste betyda tur – köp en lott!

Kram!

Lena
Lena
4 år sedan

Jag har ägg i kylskåpet som bäst föredatum är 15 nov. 19!
Jag har knäckt ett par och dom ser ut att vara ok. Luktar inget.
Jag har väldigt kallt i mitt kylskåp. Ca 3-4 grader.
Vågar jag använda äggen?

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Lena
4 år sedan

Hej Lena. Jag vågar inte ge dig några rekommendationer då jag inte kan avgöra doften från distans. Om du upplever att de är okej så är de nog det. Men du får vara domare här.

Med vänlig hälsning,
Helena

Karin
Karin
4 år sedan

Dåliga ägg luktar fruktansvärt illa. Det går inte att ta miste.

Nicole
Nicole
2 år sedan

Hej

Roligt med så mycket bra ägginfo! Jag har en höna och hennes nio kycklingar som blivit åtta veckor och nu har mammahönan börjat värpa igen efter mammaledigheten. Äggen är ljusbruna och det är lika roligt varje gång det ligger ett litet ägg i redet. Det är ljuvligt med höns som är lyckliga och kan leva ett naturligt liv. Mvh

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Nicole
2 år sedan

Åh vilken härlig lyx att få ha egna höns. Min yngste sons högst dröm.

kram
Helena

Karl-Gustaf Ekedahl
Karl-Gustaf Ekedahl
1 år sedan

Tackar för intressant info Själv litar jag inte ett skit på vad affärerna säljer oavsett etikett. Fick höra ifrån en gammal vän som jobbar som grossist inom livsmedelsindustrin att det ofta fuskas med den ekologiska marknadsföringen inom många butikskedjor. Ofta handlar det om mindre ändringar av gifterna som dem sen kallar biologiska bekämpningsmedel samt utelämnar på etiketterna att maten ofta är genmanipulerad. Massproducerade äggfabriker där djuren blir illa behandlade säljer ofta ägg som ekologiskt frigående höns. Stöd landsbyggden! handla så mycket som möjligt direkt av våra lokala lantbrukare och matproducenter. Det gäller passa på ifall WEF dårarna som orkestrar bakom… Läs mer »

Du kanske också gillar...

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x