Rosa brända mandlar – gammeldags & ljuvligt

När jag var liten så köpte min 13 år äldre bror sådana där rosa brända mandlar och det var bland det mest häftiga jag sett. Och som liten kanske de var lite svåra i smaken men – hej allt som är sött går ju ner. Det roliga är att varje gång jag äter en sådan där härligt god rosa bumling så färdas jag tillbaka till det minnet. Det är något fint med det.

Jag har länge velat göra rosa brända mandlar men tänkt att det skulle vara svårt. Det var det inte men det kräver sin koncentration, det är några steg att hantera. Men som så mycket vid jul så ska det ju vara ett litet pyssel med det mesta. Och med tanke på hur goda de blir är dt helt klart värt det.

Rosa brända mandlar – gammeldags & ljuvligt

25–30 bitar:
1 dl mandel
200 g marsipan
1 dl florsocker
1 ½ msk vatten
½ msk neutral matolja
2 krm röd hushållsfärg

Gör så här: Skålla och skala mandlarna, låt torka.

Rosta mandlarna i en het torr stekpanna. Lägg över på ett fat och låt svalna.

Riv marsipanen grovt och blanda med florsocker och vatten i en bunke.

Hetta upp en stekpanna med oljan och häll i marsipansmeten. Låt puttra på medelvärme i ett par minuter. Rör om regelbundet så att det inte bränns. Tillsätt hushållsfärgen och blanda.

När smeten har blivit lite seg häller du ut den på en bakplåtspappersklädd plåt. Bred ut smeten med en slickepott och låt svalna i 1 minut.

Ta en tesked smet och tryck in en rostad mandel. Använd fingrarna för att klä in mandeln med smeten och forma till den rosa brända mandeln.

Fortsätt med resten av mandlarna och lägg på fat. Förvara torrt i rumstemperatur.

Prenumerera
Notis om
guest

11 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Karin
Karin
1 år sedan

Kul! Har letat efter ett recept på just den typen av brända mandlar.

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Karin
1 år sedan

Hej Karin. Men vad roligt. hoppas det blev bra.

Kram
Helena

Ruth Marie
Ruth Marie
1 år sedan

Tack snälla, hittar aldrig de där nuförtiden! Pappa lärde mig älska dem när jag var liten. Minns att ingen annan i familjen gillade dem. Det var vår grej liksom💞☺️

Ros-Marie
Ros-Marie
3 månader sedan

Hej!
Du har fått väldigt fin färg på de brända mandlarna. Vilket märke på hushållsfärg använde du? Färgen skiljer sig åt i andra recept som gör att de inte ser lika goda ut, därför min fråga.

Helena Lyth
Admin
Svara på  Ros-Marie
3 månader sedan

Aha, ja du, det var så länge sedan men det var antingen Dr Oetker eller Tørsleffs som jag köpte i Danmark.

Hoppas det gav nåt svar i alla fall

kram
Helena

Ros-Marie
Ros-Marie
Svara på  Helena Lyth
3 månader sedan

Tack, ska leta efter de märkena! Det är marknad här i Hudiksvall nu i september så därför kom tanken på brända mandlar upp. Kram

Sussi Johansson
Sussi Johansson
28 dagar sedan

Precis det receptet jag har letat efter. Tack tack Helena 😀

Josephine Lindholm
Josephine Lindholm
6 dagar sedan

Hur många gram ungefär är 2 dl mandlar?☺️

Helena Lyth
Admin
Svara på  Josephine Lindholm
5 dagar sedan

Oj, vet inte. då måste jag väga men det kanske går snabbare om du gör det om du har våg? Har inte själv möjlighet just nu tyvärr.

Julia
Julia
13 timmar sedan

Går dom att frysa?

Helena Lyth
Admin
Svara på  Julia
13 timmar sedan

Hej Julia. Åh det vet jag inte. Men det borde väl gå? Känns inte som något som skulle gå och bli dåligt med en frysning.

Kram
Helena

Du kanske också gillar...

11
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x