Idag var jag bjuden på en något så kul som en masterclass och provning av chablis. Jag älskar goda viner men är verkligen inget proffs. Absolut att jag vet vad jag tycker om, kan avgöra vad som passar till olika smaker och rätter men be mig för guds skull inte rabbla druvor och regioner.
Så fort man pratar med personer som bara kan det minste lilla och upp till fullfjädrade sommelier känner jag att jag är i en helt annan division. Men jag vänder på det – jag har allt att lära och växa med.
En liten skara elever kliver in hos Johan Lidby Vinhandel.
För dagen var Julien Brocard, sonen till chablismästaren Jean-Marc Brocard, ditrest för att lära oss.
Bara en sådan sak att se hur staden Chablis ligger i en dal där de västra kullarna ger ett sorts vin och de östra ett annat. Så om druvorna får kvällsljus eller morgonljus påverkar smaken.
Och när man gräver i marken så hittar man snabbt havsfossiler vilket bevisar att detta är en havsbotten. Så med andra ord viner som passar skaldjur och fisk. Så mycket att lära…
Till vinerna hade kocken Albin Edberg skapat meny och mat.
Från klassrummet blev vi sedan bjudna till bords för vidare provning.
Det här med att spotta i kopp efter var så klart ett måste då det var en rasande mängd vi fick som skoluppdrag att testa.
Min längtan till Frankrike blev inte direkt mindre vid en sådan här träff. Jag tror jag ska ta Julien Brocard på orden och besöka Chablis.
Helena Ekman och Niklas Berglind. Två utbildade sommelier jämte mig att ta rygg på.
Vilken lunch, vilken resa! Så inspirerande och lärorikt. Blir till att testa vidare hemma.