Ostindia nu på krukor & vaser

Inlägget innehåller adlinks till NordicNest

Det var en presslunch och -visning för nyheter från Rörstrand i Slakthusområdet. Jag hajade till lite när jag såg vart jag skulle. Det kändes väldigt spännande och lite oväntat. Inte ofta jag hänger där så bara det lockade mig dit.

Jag ska erkänna att jag inte vet så mycket om dessa kvarter, hur mycket slakt det varit här. Vet nog mer om Köpenhamns Kødbyen och New Yorks Meetpacking District om jag ska vara ärlig och vågar nog tro att Stockholm ska göra sin egna variant. Inte mig emot för båda dessa platser har jag haft orimligt trevligt i och på.

Tillbaka till nuet och vår stad.

Med sol som gasade och värmde kändes det väldigt exotiskt här ändå…

Inne i en av de gamla fabrikslokalerna var de mest fantastiska borden uppdukade. Allt annat än det man tänker på vid slakthus…

Det var fokus på vaser och krukor som nu tagits fram i serien Ostindia från Rörstrand. Ett mönster och serie som skapades på 1930-talet efter ett fynd från arkivet hos Rörstrand som nästa år fyller 200 år. Ostindia fick sig en uppgradering med nya delar och designförändring på 2010-talet och hittade en ny publik. Nu alltså helt nya delar att komplettera det dukade bordet med.

Blir du också sugen på nyheterna? Länkar till onlinebutiken NordicNest:
Stora bulliga vasen
Lilla vasen (rea nu!)
Stora vida krukan (rea nu!)
Lilla krukan (rea nu!)

Maten serverades av Kals Lindberg från Portal. Han är en tidigare Årets Kock och skapar fantastisk mat. Mycket fokus på i säsong, närodlat och spännande smaker. Han och hans fru odlar mycket själva så dt är ofta han har egenodlade saker med på menyn. Och så var det här med.

En sallad som liksom bara vänts ihop så här är verkligen snyggt. Tunt skuren omogen tomat och zucchini marinerade i flädervinägrett tar jag med mig som tips. Och grön sparris med ängssyra.

Vit sparris. Överallt nu och det tackar jag för!

Presentation av Rörstrand med designern Anna Lerinder i mitten. Hon som fick uppdraget att designa själva formerna på krukor och vaser. Mönstret är som sagt gammalt…

Så här säger historien: 1746 förliste ett skepp på väg hem från Kina utanför Göteborg. Lasten bärgades och skärvan från en porslinstallrik hamnade i ett skåp hos Rörstrand, där chefen Knut Almströms fru en dag fick syn på den och fällde de bevingade orden: ”Knut, jag tycker du ska göra något av den här.” 1932 stod så den kinesiska skärvan modell för den nya Rörstrandsservisen med sitt numera klassiska mönster.

Kolla in väggmålningen här ovan. Det enda jag kan tänka är att det är bilder på kor, får, getter och att det just är Slakthusområdet. Det kan bli lite knas i huvudet först men sedan tänker jag att vilken verksamhet som startar idag skapar unika väggmålningar för just sin verksamhet??? Väldigt få kan jag tro och speciellt i de lokaler dit få kommer. Andra dyra och förgängliga tider nu…

Och här kommer länkar till NordicNest igen:
Stora bulliga vasen
Lilla vasen (rea nu!)
Stora vida krukan (rea nu!)
Lilla krukan (rea nu!)

En frukost i syrenbersån i morsdagspresent

Jag vaknade jättetidigt i går och bara jag plockade upp mobilen vid sängbordet blev jag påmind om att det var mors dag. Resten av familjen sov och maken hade sagt att jag skulle få sovmorgon, att de skulle fixa frukosten, att jag bara skulle få lyxnjuta.

Nu är det ju så att jag är den i familjen som är morgonpigg och dessutom älskar att bulla upp med frukost till oss alla så det liksom kröp i mig. Hur göra man nu? Vad är traditionen för mors dag på morgonkvisten? Det kan väl inte vara som födelsedag där det förväntas att födelsedagsbarnet ska väckas på sängen och bli väldigt överraskad, inte alls ha sovit räv i flera timmar, ha ha. Inte kunde jag ligga här och vara vaken i väntan på att mina morgontrötta barn (läs make) skulle behöva dra sig upp?

Maken vaknade och var snabb på att säga att jag skulle få sova och han skulle upp för att rodda frukost a la hotellstandard. ”Sov vidare, det måste inte vara så tidigt. Det är inte min födelsedag!” sa jag och den lättnaden han då visade var nästan som en present till mig själv. Att göra någon annan glad är också att få, eller nåt sånt heter det väl?

Jag hann jobba i mobilen, lyssna på fåglarna utanför fönstret och var så nöjd med morgonen. Sedan var det rörelse på huset och det sattes igång att fixas härlig brunch, för nu var klockan inte frukost utan mer en brunch.

Jag rörde inget i köket utan bara njöt av att få tid till att fixa sådant jag inte hunnit med hemma och sedan få den bästa gåvan den här mamman kunde få: alla i familjen i en soffa omringad av syrener med den godaste frullen och sedan egenhändigt skapade kort av mina tre trallande troll. Den totala känslan av ledig och lyx infann sig.

Jag är verkligen så glad över att inte få några presenter. Jag har allt och lite till och senaste tiden har bestått så mycket av att rensa och sålla så jag verkligen skäms så att då mitt i detta få en gåva hade blivit fel.

För är det verkligen alltid kopplat till att man måste ge saker på dessa dagar? Var inte ursprunget, vi pratar årtionden sedan, att mors dag skulle firas av att mor i huset skulle få vara ledig? Nu lever vi inte så att det är endast en person här hemma som fixar så det var ju inte av intresse men inte kompenseras med gåvor heller.

Hur som helst, svammel svammel, jag är väldigt tacksam över hur dagen blev och på kvällen kom min mamma så vi var två mödrar vid bordet som njöt av det bästa: familj!

Idag är det måndag och jag håller på att komma ikapp med mig själv, jobbet och livet. Jag har inte ett galet tempo nu, det är inte jobb in i natten som tidigare år så här års så jag kan känna att jag är i kapp med mycket. Jag har lovat mig själv att inte känna panik över det utan faktiskt våga lita på att det kommer tider med helt och hets så att jag ska njuta. Än bättre då att vädret verkar ha koll på ig så jag kan lyxa med att ta lunch och fika utomhus.

Tips till studentfest & studentmottagning

Att många söker tips till studentfest och studentmottagning hemma märker jag nu på frågor jag får och trafik till mina inlägg här på bloggen. Jag har ett gammalt inlägg med ett litet hopkok av en hel del blandat gult och blått men tiden har gått och jag känner att jag vill uppdatera och göra ett renodlat för studentmottagning. Kanske det också har blivit ett större intresse om hur ett studentfirande är?

Tips till studentfest & studentmottagning hemma

Så häng med nu för här kommer en blandad kompott. Och har du några jag glömt – skriv kommentar så alla kan få ta del av alla tips.

Mat till studentmottagning

Det många undrar över först är vad som ska serveras på en studentmottagning. Oftast är det en eftermiddag och kväll med öppet hus och gäster kommer och går lite olika så en buffé med plock är det bästa. Du kan ta catering från firma men du kan också göra det enkelt för dig hemma själv:

Min enkla buffé med stor känsla vill jag verkligen rekommendera. Fortfarande så nöjd…
En buffé av olika snittar är bra då det är mingel vid dessa tillfällen.
• Gör det enkelt, baka massa pizzor (smidigt i långpanna) med bara tomat och ost och så har du en pizzabuffe med toppings som alla får fixa med.
• Det finns väl inget som är mer mottagningsmat än en smörgåstårta?
• Kolla in DET HÄR inlägget där jag satte samman alla tips på buffémat jag fick av er läsare och följare när jag bad om råd.

Efterrätt kan vara det studenten gillar bäst. Ett tips är att göra bitar klara av vad det nu kan vara och sätta flaggor i. Om det är något som funkar att äta med händerna som en vit chokladkaka  med färska bär slipper du disk.

Vid trevliga tillställningar stannar gärna gäster kvar – ha korv med bröd, maffig ostbricka eller en Janssons frestelse redo för vickning. Om det inte går åt denna kväll lär det göra det annan gång.

Tips på dryck

Dryck gör sig också bäst att man får ta själv. Bygg upp en buffe av olika sorters dryck. Ha gärna olika stationer på olika platser så gästerna enkelt och bekvämt kan mingla.

Stora kärl, kastruller kan bli härliga ishinkar.

Om du önskar ha välkomstdrink kan den också tas själv, placeras nära ingången och man kan med fördel låta gästen markera sitt glas. Som här ovan satte jag tejp på alla glas och alla fick skriva sitt namn.

Praktiska tips för studentmottagning

Vid en mottagning av det här slaget burkar det vara gäster i alla åldrar så tänk på att ha sittplatser för gamla farfar och filtar för småkusiner. De flesta står och minglar men det är alltid skönt att ha något att liksom förhålla sig till om det är ett småbord eller avställningsbord. Och att just stå och mingla kräver att maten är lätt att äta med en hand. Om det då inte är en sittande middag vid bord.

Har du möjlighet att anlita hjälp för att plocka disk och skräp är det ett av de bästa tipsen jag kan ge. Antingen om du har en cateringfirma som levererar mat kan också ha personal och då har du säkert tagit hela paketet så att säga. Men om du har en mer hemma-snickrad tillställning fråga några ungdomar från grannskapet eller bland vänner om de kan tänka sig jobba. Att få undan glas, tallrikar och sådant vid en mottagning är så viktigt då det är drop in. De som kommer först får ett vackert bord att plocka mat från och rena ytor att stå vid, de som kommer tre timmar senare ska få samma upplevelse.

Oavsett om du har hjälp eller inte – ha slängstationer lättillgängliga.

Pynta & dekorera

Att dekorera till en studentmottagning är egentligen enkelt. Ta bara allt som är gult och blått och du är i hamn. Mitt bästa tips för snabb festkänsla är flaggspel. Klipp till vimplar av gula och blå papper och trä upp på snöre eller gör flaggspel av tygstuvbitar och sy upp på långa band. Inget kalas har någonsin haft för mycket dekorationer så gå galen!

dukning_nationaldag

Om du vill göra egna vimplar kan du kolla in:
Gula och blå med potatistryck.
Vimplar av toarullar
Flaggspel med marin känsla.

Ballonger är bara det mest kalasiga om du har möjlighet att ha trädgård, uteplats är en ballongbåge (så här gör du) riktigt festligt.

Det är förhoppningsvis sommar och vi alla har längtat efter denna ljuva blomstertid så så klart ska det dekoreras med blommor. Några tankar:
• Är du ute kan vindarna få fatt i stora buketter så ha låga små blomsterarrangemang, tex i små glasflaskor
• Har du syrener så är det nog den mest skolavslutningsmässiga blomman och doften.
• Prata med din florist och fråga efter långlivade blommor så du kan köpa buketter några dagar innan att ha klart, tex nejlikor och gerbera.
• Bor du med naturen runt hörnet? Grattis, då har du gratis dekorationer, men kolla med markägare om du är osäker.
• Utslagna björkkvistar är också väldigt mycket studentmottagning. Tänk på att björk är bland de törstiga som finns så ställ då grenar i hela hinkar med vatten.

De lite extra tipsen

Saker du inte ska missa/snåla med:
• Is!!! Och då både små isbitar att ha i sina glas och även hela block (frys i gamla tetror eller glasslådor tex) att ha i ishinkar för att håla drycken sval.
• Servetter men glöm inte att ha en tyngd på servetthögen om de är ute.
• Smågodis, alla vill alltid ha godis. Förbered små skålar att ställa ut lite här och var efter ett tag. Eller om du vet att det kommer komma barn; gör färdiga små påsar så alla får samma lika. Du vet hur viktigt det är för de där små…
• Musik. Om du har möjlighet att ha flera högtalare med studentens favoritmusik som ramar in.

Har du mottagning utomhus? Ställ då fram olika saker att aktivera sig med om man vill. Om det startar en spontan klubbtävling är det så mycket bättre än om man som värd/värdinna ska styra upp och kanske avbryta pågående samtal och möten.

Visa gästen vägen. Är ni utomhus kommer det bli mycket besök in och ut. Kanske inte alla kan/hinner ta av sig skorna så lägg ut trasmattor. Och se till att gästtoaletten får en skvätt WC-anka och rena handdukar innan gästerna kommer.

Ljusslingor sätter alltid rätt stämning. Dra fram alla julens ljusslingor, ha bara koll på elen utomhus…

Skapa minnen

Och sedan då tips till studenten själv. Huvudpersonen som har en av livets mest minnesvärda dagarna framför sig.

• Ha en gästbok som alla får skriva en hälsning till studenten i.
• Se till att fotografera mycket, alternativt ha photoboth och /eller engångskameror, och ge studenten ett fotoalbum sedan att minnas denna dag. Ovärderligt att ha i framtiden.

Ska du ge bort en gåva, vill ge ett kort och/eller häng något runt halsen på den nybakade studenten? Då kan du göra en studentmössa av en papptallrik eller ett vackert blomsterkort.

Ja det var lite av det jag nu kom på. Hoppas det kunde inspirera och som sagt: skriv gärna ner om du har något du vill tipsa om.

Vardagspiffet på bordet

Vardagen är väl det vi verkligen borde värna om för om de dagar vi har flest av får bli sedda och lyfta blir de där dagarna vi alla tar oss genom några att minnas.

Det kan låta lite klyschigt och överambitiöst är jag medveten om men inte så att varje dag sak vara en fest men om man gör något litet varje dag så tror jag att ens själ blir lite lyckligare. Som att välja finporslin på en tisdag, att ta kaffet i solen, skapa en spellista med favoritmusik som får en att lyfta och till middagen sitta en liten stund längre tillsammans.

Här om dagen, en vanlig dag med alla på olika håll och matkassen vi just nu har gav pasta köttfärssås tänkte jag att detta kan bli en middag som äts med ena skinkan utanför sitsen på alla och stunden, kvällen är glömd innan den hann börja. Då tog jag en extra 15 minuter på att duka lite mer än vanligt.

Som sagt, köttfärssås och pasta. vardagsmat som slukas och försvinner snabbt. Men även en sådan middag kan bli något mer.

Finglasen från skåpet i vardagsrummet som väldigt sällan används, tallriksunderlägg som mest är för helgmiddagar, mina nya bestick jag gav mig själv i 50-årspresent.

En alkoholfri cider från skafferiet gör ju vilken mat som helst festlig.

och varför inte slänga in en krukväxt på bordet om nu blombuketten var lite vissen.

”Firar vi något, kommer det någon?” frågade barnen. Så med det hade jag lyckats. De såg att bordet var lite extra och med det satt lite längre, med båda skinkhalvorna på hela stolen. Och med det kom samtalen om vad som hänt i skolan under dagen, vem som sagt vad, gympalektionen var så kul och att den och den läraren är så svår osv.

En vardag att minnas.

Ett pyssel i maj – köksbänksodla basilika

Något jag ser att jag gör regelbundet så här i gränsen mellan vår och sommar är att ta sticklingar av basilika. Ja sådan basilika du köper i kruka i matbutikerna.

Jag har skrivit om hur jag gjort HÄR och nu ser jag att de jag klippte från min ”bukett” på födelsedagen är redo att sättas i jorden.

Det är liksom som att ta en genväg och hoppa över hela steget med att planter frön. Perfekt för oss utan gröna fingrar och tålamod 😂

Och om någon missat – det är piontider!

En liten trädgårdsfest

När man bjuder in på en fredagsmiddag så är det liksom synonymt med ”det blir enkelt och lite spontant” då man inte har haft tid att fixa så mycket när man kommer direkt hem från jobb. Men om man nu som jag jobbar hemma och älskar att duka, fixa och bjuda in till trevligheter så kunde jag ju inte låta bli att fixa lite extra ändå…

Som potatisrosor och en blommig morotskaka tex. Men jag tar på mig det, jag är inte som normala människor.

Och turligt nog så är inte min man det heller så han hade fått för sig att steka potatisbröd och göra en snitt på rå lax och rom med både isad silverlök och picklad rödlök (som jag hade gjort till hans födelsedagsmiddag)

Sedan var det oliver, hårda ostar och korvar från min födelsedag samt världens enklaste lilla grej, kolla in HÄR.

Vuxna minglar och känner fredagen, barnen spelar boll och gör av med den sista energin för dagen.

Eller skvallrar med katt i hängmatta.

Vår fine Bernhard. Undrar om han saknar Birger…? Svårt att veta så klart men jag kan tycka att sedan han blev ensam katt i huset har han sökt vår kontakt lite mer.

Om du önskar ha ett bra tillbehör till grillen i sommar. Grilla sallad och riv över parmesan. Salladen kirrad till grillen så att säga.

Det blev en mycket god middag och vi satt ute till sent. Värmelampan tändes för första gången och den var riktigt bra.

Så att efterrätt kunde ätas ute och gav ett fint sken.

Och sedan var alla alldeles för trötta för att fortsätta med några vettiga samtal så vi rundade av strax innan midnatt.

Redan har vi använt vår trädgård massor och så otroligt glad över att kunna använda den, bjuda in och ut så att säga. Hoppas sommaren får väder att detta kan bli en vana nu.

Nytt poddavsnitt: Presenttips till sommarens alla fester

Sommartider och kalastider. Det är student, examen, bröllop, födelsedagskalas, dop och konfirmation. Så många härliga fester att se fram emot och med det kommer även huvudbrydderiet med vad man ska ge.

Ta det lugnt – Hanna och jag ger dig de bästa tipsen på gåvor. De där gåvorna som landar rätt och kommer leva med mottagaren länge.

Och har du fler tips får du gärna skriva dem i kommentaren. Det vill vi alla ta del av.

Middag med Sydafrikanska gäster

När en inbjudan kommer om att få äta en sommarmiddag hos Valerie så svarar man ja fortare än kvickt. Det som nog ingen vågat hoppats på innan var att denna middag i maj skulle visa sig ge högsommarvärmen och skolavslutningskänsla.

Fina kära Valerie jag är så glad att ha fått lära känna. Jag hade den stora äran att få gästa hennes YT-kanal i påskas så det var kul att återkomma hem till henne nu i sommarskrud.

Långbord som absolut för tänkaran till både Italien och midsommar men kanske det skulle vara Sydafrika? Jag har aldrig varit mer söder över på Afrikas kontinent än Tunisien vet inte men av vad jag förstått är Sydafrik rätt lika Sverige i klimat. För i alla fall väldigt många svenska reklamfilmer spelas in där vintertid för att efterlikna svensk sommar. Ja ja, det var en onödig utläggning för vad jag menar: middagen var menad för Foot of Africa som är viner från just Sydafrika.

Hanna och Claudia.

När jag såg denna bild så kände jag verkligen att vi var sommarasvslutningsfina. Somrigt, luftigt och ljust.

Kvällens kock var Albin och det var ju roligt att återse honom från förra vineventet jag var på.

Foot of Africa betyder botten av kontinenten, som rötterna till trädet Afrika. Livets början kan man säga med tanke på att de äldsta fynden hittade av mänskligheten har grävts fram i dessa regioner.

Vit sparris! Säger det igen: Det är nu man bara ska äta sparris till alla måltider. Godast exakt just nu. Så gott med rostade mandlar till.

Den här vita chokladmoussen med citron var som den där sockerkakssmeten man egentligen vill äta innan den åker in i ugnen. Måste få receptet!

Tack kära Valerie för att jag fick komma till ditt bord.

Ett dygn i orangeriet med Borås hos Dagmar

Ja den där rubriken var väl klurig…? 😅 Tycker själv att jag fick till det riktigt bra. Låt mig förklara.

Förra veckan var jag bjuden till ett pressevent där Borås tapeter presenterade den nya kollektionen Orangeri vilket de gjorde på hotell Dagmar på Nybrogatan. Och det var inte bara där det slutade utan det var middag och övernattning. Låt mig gå igenom detta fantastiska dygn.

Det började dramatiskt med att jag spillde fondation på min topp innan jag skulle gå hemifrån men jag hade inte tid att byta så det fick vara så, titta inte så noga… Och för att göra det ännu mer spännande välte jag en kaffekopp över mitt skrivbord när jag ska ta kameran precis när jag skulle gå. Och sedan när jag kom fram till hotellet så hade det läckt i necessären så exakt alla kläder var blöta. Bra va??!!

Men allt det var glömt och förlåtet när jag såg hur vackert rummet jag fått var.

Hade gärna stannat mer än en natt. Ligga här och ta lite semester.

Och av Borås tapeter fick jag fina sängkläder. Och av vad jag förstod en tjuvkik på kollektionen som vi skulle få se.

Samling nere i orangeriet för att se kollektionen Orangeri. Så passande.

Så många vackra mönster med just blommor och växter som ofta finns i växthus, orangeri.

Innan allt drog igång fick vi lyxig gofika.

Fine August från PR-byrån Per PR och designern Ulrica Hurtig från Borås tapeter presenterade och gick igenom.

Sedan tog trädgårdsmästaren Victoria Skoglund vid och pratade om hur vi gärna kan ha tapeter på väggarna med exotiska blommor och växter som olivträd och citronträd som just finns med i kollektionen men att det inte är så klimatsmart att ha dem hemma. Så istället för olivträd kan du välja silverpäron tex. Så himla bra tänkt.

Inspirerade och lärda samt ombytta till kväll. Nu skulle vi gå runt kvarteret nästan för att äta på Soho House.

Långa skuggor i underbar kvällssol.

Ett stycke selfie i motljus.

Detta hypade ställe. Jag har velat gå hit ända sedan de öppnade men då det är ett medlemsställe så har jag inte kunnat. Men nu, nu var jag i rätt sällskap och jag var så otroligt pepp.

Det visade sig vara fotoförbud vilket irriterade mig massor då jag ju ville fota allt. För precis allt var inspirerande där inne. Eller personalen var inte så inspirerande om jag ska vara ärlig. Jag är överraskad över att ett sådant hoppa ställe, med så snygg design och med så god mat inte har uniformer till personalen, eller åtminstone kläder som håller ihop. Slitan illasittande jeans och skrynklig beige linneskjorta på den manlige hovmästaren, urtvättad svart t-shirt på den kvinnliga och ett badräktsaktigt linne på tjej i dörren. Kanske bara är jag men sådant kan jag störa mig på.

Hursomhelst. Maten var god och stället så vackert.

Jag tog en bild i alla fall. På mig själv inne på toa. Det borde väl vara ok…? Speciellt när man har silverbrallan på!

Sedan var det promenad hem igen och skön sömn på härligt hotellrum. Det här med att ta en ”resa” i sin egna stad är himla härligt.

Och när det är en underbar frukost som väntar på en blir det ju bara perfekt.

Sedan skulle vi iväg på det sista stoppet på detta fantastiska event.

Solig morgonpromenad genom Humlegården med hela gänget.

Till den lilla blomstershoppen Petit Marché. Temat blomster fortsatte.

En svalkande dryck och en vacker bukett fick vi ta emot.

Sedan var detta fantastiska dygn över. Vilken resa jag fick vara med om. Kändes som en vecka.

Inspirationen och intrycken var många. Tror att jag ska se om ett silverpäron skulle kunna må bra hos mig. Och kanske nåt exotisk på väggen då…

Första trädgårdsbuketten – redan över

Jag ligger som du kanske märker efter i mina uppdateringar. Missar jag en dag så liksom halkar jag ur spår. Det kanske inte spelar dig någon roll men det stör mig. Att hela tiden ligga efter är ingen bra grej nån gång vad jag vet…

Hursomhelst – strunt samma för jag vill i alla fall stolt visa upp årets första trädgårdsbukett lite mer ingående. Och kanske det blir den enda? För här är det mycket av det trädgården ger utan att det är min förtjänts egentligen.

Här är den då. Och den kommer från de här:

Narcisser och gul prästkrage

Väldigt ledsna påskliljor

Sista sucken från vårt japanska körsbärsträd.

När jag klippte grenar så snöade det blomblad så jag fick vara så otroligt försiktig så all inte skulle trilla av.

Och sedan grenar från syren och forsythia.

Nu är många av dem överblommade i trädgården och syrenen har slagit ut och doften nästan slår omkull mig. Häpp vad det går fort nu.