Baka bröd i kruka & gör snygg bordsplacering

I morgon söndag skulle jag ha visat olika vårdukningar i Nyhetsmorgon, bland annat tipsa om att baka bröd i kruka som en del av en vårdukning. Som ni alla vet så inträffade det igår ett fasansfullt dåd i Stockholm som gjorde att både jag och redaktionen valde att ställa in. Att käckt stå och prata pastelliga dukningar känns inte rätt.

Men nu har jag ju redan gjort lite av det jag skulle visa upp, som att baka bröd i kruka så jag vill i alla fall visa er och tipsa om. Hoppas ni inte misstycker.

baka_bröd_kruka

Baka bröd i kruka

Ingredienser
25 g jäst
3 dl vatten
1 msk rapsolja
1 tsk salt
2 tsk honung
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl

Gör så här: Lägg de rena terrakottakrukorna i vatten och låt ligga i en timma. Det är för att krukorna inte ska spricka i ugnen.
Smula en halv jäst i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i vattnet. Häll i olja, salt, honung och blanda. Sedan råg- och vetemjöl lite i taget till en blank deg. Täck bunken med plastfolie och handduk och jäs under duk i 40 minuter.

Mjöla bordet och ta upp degen, knåda degen. Dela upp den i 4-6 bitar, beroende på krukans storlek, och forma till runda bröd.
Klä in krukorna med bakplåtspapper och lägg i degbullarna. Lägg på en handduk och jäs ytterligare 40 minuter. Sätt ugnen på 225°

Ställ krukorna på en plåt och pensla med kallt vatten, strö på flingsalt. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

baka bröd i kruka

baka bröd i kruka

Och varför jag ville tips om detta bröd var att just nu spirar våren i de södra delarna av Sverige. Vi vill att det ska gro och blomma. Dessa krukbröd kan då bli till en rolig (och lite fyndig om jag får säga det själv) idé till bordsplacering, placeringskort. Som en odlingspinne sätter jag ner namnlappen och en nedstoppad kvist rosmarin får vara den spirande lilla växten som kommer upp.

baka bröd i kruka

En garanterad konversationsstartare!

Vad jag hade planerat att prata och tipsa om i Nyhetsmorgon var vårdukningar på två sätt. Detta krukbröd var en del av ”den tidiga våren” som jag kallade det. Den vår vi har nu när allt börjar komma till liv igen.

Den andra våren är den senare, när allt har spruckit ut och färgerna kommit åter men innan sommaren. Våren är lång och har, enligt mig, två olika skepnader. Båda lika efterlängtade och uppskattade.

Kommer återkomma med lite mer från mina dukningar jag hade planerat. Som den ”andra våren” – det är en färgfest med mycket kalas!!!

Ja, nu blev det som det blev. Känns skönt att ta beslutet att inte genomföra sändningen. Hade känt så knasigt att prata kalas när livet och tankarna just nu är allt annat än kalas.

Önskar er alla en fortsatt fin helg. Krama varann och värdera det viktiga i livet som vänskap, kärlek, familj och hälsa.

Ta hand om er!

Sådan sorg, sådan svärta

Stockholm

Allt världens kaos kom idag väldigt nära. För nära. Jag finner inte orden. Jag skapade en bild istället.

Mitt älskade Stockholm. Du har idag blivit berövad lite av din skönhet. Din vänlighet och öppenhet. Nu gäller det för oss att visa kärlek och styrka. Bemöta det svarta med det ljusa.

Jag minns EXAKT var jag var när Palme sköts. Jag minns EXAKT när elfte september skedde. Jag kommer aldrig glömma hur radion säger att en lastbil har kört in i Åhléns. ”Åh nej, inte vi också!” var min första tanke. Sen; där var jag igår vid just den tiden. Det kom altså idag väldigt nära. För nära.

Det enda jag vill göra idag är att krama alla och visa kärlek. Visa att det inte ska finnas plats för det svarta.

Ta hand om er!

Enkel påskdukning med påskägg

Vill du ha en påskdukning som tar noll och ingen tid? Ja, det är väl ungefär vad detta tips är.

Att skriva initialer på ägg för bordsgästerna ger snabbt en påskig detalj.

påskdukning

Sedan jag gjorde bokstäver på kastanjer i höstas har jag fallit för stora bokstäver. Så enklet och rent.

Ja, det behöver inte vara svårare än så.

Vill du ha fler tips på påskpyssel? HÄR är länk för att komma till min påskpyssel-kategori.

Påskägg med piprensare till påskriset

Påskägg med piprensare är inlägg i samarbete med Adlibris.com

När jag säger att jag arbetar som pysselinspiratör för någon som inte pysslar själv eller inte ens gillar pyssel brukar jag se hur de just tänker på piprensare och flirtkulor. Det liksom osar av ångest och trauman från tidig skolålder i ögonen på dem. Jag själv älskar ju så klart pyssel som du vet och detta är ett material som jag tycker försvunnit ut. Inte sett så många mjukt klädda metallpinnar i mitt flöde om man säger. Inte så trendigt kanske?

piprensare

Men det kan vi råda bot på! Så kul och smidigt sätt att sätta färg på något eller bara piffa till något med.

Som nu till påsk kan ju detta färgglada pysselmaterial göra så mycket utan att ta någon tid eller energi alls. Fantastisk material som formar sig enkelt och finns ju i alla regnbågens färger. Go get your piprensare säger jag!!!

Påskpyssel med piprensare

Här har jag virat piprensare runt redan färdiga ägg i papier-maché. Med limpistol limmade jag där det behövdes fästas så som i början och slut. På bara nån minut hade de färglösa äggen blivit fulla med färg och riktigt ulliga och bulliga. Lite retro över dem eller hur?!

påskpyssel

Vill du ha fler tips på påskpyssel? HÄR är länk för att komma till min påskpyssel-kategori.

Gör en skål av ett pappersägg, ett bjudägg

Tänkte på det här med pappäggen man köper och får. Måste man använda hela ägget? Kan man inte ha det öppet som en skål, som ett bjudägg? Jo visst kan man det!

Målade ägget med hobbyfärg och stansade ut blommor som fick bli kantdekoration. Så enkelt och blev till en fin skål till påskgodiset.

Limmade fast blommorna med limpistol, överlappande varann.

Perfekt att ha skålen redo på skärtorsdagen när påskkäringarna kommer flygande!

Vill du ha fler tips på påskpyssel? HÄR är länk för att komma till min påskpyssel-kategori.

Veckor med innehåll för en livstid

Sitter här vid datorn på söndagsmorgonen iklädd pyjamas och är just försäkrad om att jag sitter ner men det känns som om jag flyger. Har de senaste dagarna varit med om så mycket och har en vecka framför mig med samma spännande innehåll.

Veckan har varit fullsmockad av jobb, riktigt fullproppad. Hela veckan har jag och Maria skrivit på vår presentation och föreläsning som vi drog på The Influencer Convention #ticse i fredags. Vi skulle få berätta om vår resa från bloggare på magasinsportal till att drivna egna bloggar och starta vårt nätverk Nordinary. Vi ville berätta om våra erfarenheter samt dela med oss av de tips vi fått med oss på resan. (Återkommer mer om fredagen)

Men innan det hade jag ett möte på torsdagen som jag drömt om i flera år. Om det skulle bli något samarbete med det tror jag nog att mitt liv kan förändras radikalt. Jag håller nu alla tummar jag bara kan att mötet var till min fördel. Och då det nu var så stort för mig så har ju alla mina tankar och energi dragits dit, så på fredagen inför föreläsningen var jag rätt avslappnad.

Och sedan då för att göra ett hattrick med storheter i dagarna tre höll jag igår workshop i påskpyssel i Uppsala för Uppsalahem. TACK till alla inblandade för en helt fantastisk workshop och pysselstund. Sällan har väl timmar varit så roliga och gått så fort. Kunde ha stannat i evigheter.

Och tack för den fina tulpanbuketten.

Nu är det söndag och den egentliga vilodagen men som egenföretagare verkar inte det riktigt finnas plats för just vila. Eller jo, efter nästa helg har jag lovat mig vila, på måndagen. Då har jag bokat in en heldag med en av mina bästa vänner som är mammaledig. Ser framför mig vagnpromenad och samtal i timmar.

Varför vänta en vecka? Jo denna vecka som kommer är lika fylld. Min kund Adlibris.com startar nu sin Kreativa April så jag som deras pysselinspiratör har fullt upp med härlig kreativitet. På onsdag ska jag hålla i en pysselworkshop i deras lokal. Det ska bli så galet kul och jag känner mig helt överväldigad av gensvaret från alla pysslare. Det var först till kvarn och platserna fylldes på bara nån timma. Det pysslas i Sverige minsann!!! Ser så fram emot att få träffa alla pysslare.

Och sedan på söndag ska jag vara med på Nyhetsmorgon och prata vårpyssel och vårdukningar. Det ska förberedas och skaffas material till.

Det är ibland tufft när allt händer på en gång. Hjärtat slår då och då för fort, magen kniper ihop och tankarna rusar. Det gäller att då sortera och tänka positivt. Har tyvärr erfarenhet av utmattning och är numer bra på att känna av symptomen innan det går för långt.

Svårt det där, jag dras till stormens öga och bokar upp mig på allt men borde ta det lugnt. Svårt när det är så mycket kul som jag får förfrågningar om. Det går väl inte att säga nej? Eller? Nej det gör det inte för allt jag numer uppnått beror på att jag sagt ja till allt. En av punkterna i vår presentation på TIC var faktiskt: #tackaja

Oj, detta blev långt. Men jag ville nog bara förmedla lite om allt bakom alla pyssel här på bloggen. Lite mer av mig. För jag har räknat ut att jag ALDRIG haft ett sådant långt blogguppehåll på bloggen som jag haft de senaste dagarna. En fördel med att vara egen – att jag bestämmer själv och inte har ett krav. Fast, jag vill ju vara här varje dag så det känns ju inte som krav. Så pepp på dagarna som kommer och fylld av inspiration av de dagar som gått. Det blir ett fortsatt fantastiskt 2017.

Närmast ännu mer påskpyssel! Hurra!!!

Gör gosiga påskägg av garnbollar till påskriset

Här kommer ett gosigt tips på påskpyssel – påskägg av garnbollar, pom poms.

Sedan jag skaffade pom pom maker går de varma här hemma. Det går så galet fort att göra ulliga, bulliga garnbollar och det är också bra för barnen – de är ju så ivriga. Tidigare var det cirklar av kartong som skulle klippas till och sedan efter garnet lindats på klippas sönder, engångscirklar alltså. Nu är det enklare.

Denna gång gjorde jag garnbollar som jag klippte till för att få äggform. Blev då gosiga ägg att hänga i påskriset.

Att jobba med garn är roligt för det kan verkligen ge en sådan färgklick. Beroende på garnkvalitet så kan garnets färg skifta och bli levande i olika ljus.

Valde en trio i färger som jag gillar väldigt mycket; djupt mörkblå, ljust rosa som korall och sedan en smutsig beige som nu nästan var grönt. Tre färger som drar åt helt olika håll men tillsammans blir supersnyggt.

Detta garn jag valde är tunt vilket kräver ganska mycket garn, många varv för att bli en boll. Samtidigt som det då blir en tät boll och lätt att forma. Att välja ett kraftigt garn gör hela bollmakerit snabbare, då tar det ingen tid alls, men jag vill ha en tät och formbar boll.

Så gör du garnbollar, pom poms, med en pom pom maker

påskpyssel

Blir väldigt vackra rester.

De måste ju inte hänga i riset. De är ju superfina att lägga på fat, ha på bordet till påskdukningen mm. Sedan efter påsk ska vi kasta boll med dem. Det har jag lovat barnen som nu inte kan låta dem få hänga ifred…

Påskdessert med egen maräng, grädde & hjortronsylt

Jag älskar att pysselbaka, som jag brukar kalla det, och nu har vi gjort en påskdessert som ser ut som ett ägg.

Äldste sonen har nu gjort sig hemmastadd i köket och har olika saker han vill testa. Nu önskade han göra egen maräng. Det var nåt youtube-klipp där de vispade och satte över huvudet för att testa om marängen var klar. Detta var nu det som skulle göras. Ja, alla sätt utom de dåliga funkar för att få kidsen att testa.

Att göra maräng är ju så kul för barn när man tänker på det. Knäcka ägg, separera gula och vita, mäta socker och sedan vispa, vispa, vispa. Och tänk, det gick att vända bunken över huvudet. Så nöjd snart 8-åring!

Ja, och vad skulle vi nu göra med denna marängsmet? Kan vi inte göra något påskigt, föreslog jag. Ja, vi gör ägg! Typ. Det blev en påskdessert och variant på pavlova kan man säga; maräng, lättvispad grädde och hjortronsylt.

påskdessert

Alltså!!! Det blev helt magiskt gott! Så himlans enkelt också. Förutom själva marängen tar rätten ingen tid alls att göra så perfekt om man vill ha en enkel efterrätt till påsklunchen.

Recept på maräng och små marängbottnar hittar du HÄR. Formade marängerna lite ovala för att påminna om ägg så mycket som möjligt.

påskdessert

Så vackra dessa fluffiga maränger. Som stora moln.

Vad tyckte familjen då? ”Den. Var. God!!!” sa dottern med eftertryck när hon mumsat i sig under tystnad. Var lite osäker på om hon skulle gilla hjortronen men det var inga problem.

Vik servett till en påskhare med ett ägg

Här kommer ett tips på en enkel påskdukning. Det är en servett som tillsammans med ett ägg blir till en supersöt påskhare.

Har du en servett och ett ägg så har du nu redan fixat påskdukningen. Enklare än så här går det nog inte att få. Samtidigt som det blir superfint och wow-effekt.

Påskdukning med servettkanin

Gör så här: Lägg servetten vikt till triangel. Det viktiga är att de två spetsarna på sidorna är  jämna, den i mitten nertill är inte lika viktig.
Rulla rätt hårt mot långsidan.
Vik ihop, lägg ett ägg i mitten och knyt ett band strax ovanför ägget.
Rita eventuellt dit ett ansikte. Eller kanske skriva namn?

”Follow the white rabbit…”

På senare år har påskharen tagit mer och mer plats i vårt påskfirande. När jag var liten var den knappt synlig. Det var mer alla åldersstadier av tamhöns, fjädrar, lövande björkris och så då min favorit; påskkäringen. Men jag tror att påskharens intåg har att göra med alla snygga bilder från de anglosaxiska länderna där Easter Bunny har en väldans central roll.

Fast inte mig emot, jag samlade på allt som hade med kaniner att göra som barn. Skrev och formgav min egna ”kaninnytt” (kom ut i 4 nummer och endast ett ex av varje) och hade kaniner själv.

påskdukning

Vill du ha mer påskpyssel? HÄR kommer du till min påskpysselkategori.

Fakta ägg & hållbarhet. Så länge håller ägg egentligen

Hur länge håller ett ägg och hur ser man om det är färskt? det är många som undrar detta och här kommer allt du behöver veta:

Vi äter mycket ägg (ett stekt ägg är väl den bästa fast fooden som finns??) och det kan köpas nya ägg utan att den tidigare laddningen var slut. Då vi sätter äggen i facket i dörren på kylen kan de blandas, de nya med de äldre. I-landsproblem kan tyckas men än dock.

För att undvika att man tar av de nya sätter jag datum på dem med märkpenna, alltså det datum som står på förpackningen…

Hur länge håller ett ägg?

… men bäst-före-datumet är satt till 28 dagar efter värpning och egentligen håller ägg i 6 veckor från värpning i rumstemperatur. I kylskåpet håller det upp till 3 månader! Det tror jag inte alla vet. Så ta helt enkelt bäst-före-datum med lite salt och med datummärkning på ägget kan du ta ställning till om du tror det går att äta.

Testa äggets färskhet

Du har hört hur man kan testa om ägget är färskt eller hur? Du fyller ett glas med vatten och så kommer ägget antingen flyta eller lägga sig på botten. Men hur var det nu? Vilket var det ena och det andra? Jo: Riktigt gamla ägg flyter! Så tänk på det som en död fisk på ytan i ditt gamla akvarier,inget man vill ha!

Äggens storlek

Hemma hos oss har vi en servis från Gustavsberg som både vardags- & festporslin och till den samlar jag så många delar jag kan. Köpte två nya äggkoppar och kunde inte för mitt liv förstå varför de var så stora. Äggen drunknade i kopparna och var helt omöjliga att använda.

Porslinsserien har en sushi-variant så jag började tro att jag misstagit saké-kopparna som äggkoppar men det visade sig att så inte var fallet. Det sorgliga svaret är att porslinsserien är en gammal, gammal klassisk modell och äggkopparna såg ut så för 60 år sedan för att äggen då var så stora. De har alltså krympt. Så ledsamt. Vill nu ännu mer bara köpa ägg som är närproducerade från smågårdar. Inga hemska äggfabriker som stressar fram miniägg!!!

Skala kokta ägg

Har du också svurit över svårskalade ägg? Jag tex står och skalar ägg till den härliga påsklunchen och vill ha snygga kokta skalade ägg men de ser helt hackade ut. Då har jag tagit å kokat för färska ägg. Detta är väl nästan den enda gången färskhet är av ondo.

Ett tips för att lättare skala ägg är att precis efter kokningen (hårdkokta ägg) knäcka lite lätt så skalet spricker lite och lägg ägget i kallt vatten. Då sipprar lite kallt vatten in mellan det kokta ägget och skalet så det släpper lite från skalet.

64°

Det sägs att ett ägg ska vara som bäst när de kokas i vatten upp till 64° i hela 60 minuter. Jag har fått härliga sallader med vansinnigt löskokt ägg på. Skär jag i det rinner gulan ut över maten. Så gott. Men hur sjutton kan ett löskokt ägg ligga på maten? Såg det nu göras och det var ju inte så svårt… Knäck det löskofta ägget i toppen och helt enkelt (?) häll ut ägget på maten. (eller pochera så blir det samma effekt)

natur ägg

Apropå ägg: en av mina bröder med familj bor i Göteborgs skärgård och har sedan flera år höns på tomten. När vi hälsar på och går ut i hönshuset för att hämta frukostäggen blir jag alldeles lycklig i kroppen. Den där det-blir-inte-bättre-än-så-här-känslan. Ingen vanlig upplevelse eller syn här i Bromma om man säger så.

Frysa ägg

Något jag minns från barndomen var den där sörjan min mamma frös efter bakning. Det var många äggvitor som frös in när äggulorna hade använts till recepten. Så är det så att du ska resa bort eller just har antingen vitan eller gulan kvar: frys in. Knäck och frys i plastbunkar.

Varför äter vi ägg till påsk?

Det är två anledningar som kanske hjälper varann. 1. det är ljusare nu och då blir hönsen piggare och lägger fler ägg. Som många djurarter är det nu det liksom pirrar till i kropparna. Det finns alltså en bra tillgång av ägg. 2. påsken som religös högtid hyllar livet – Jesus återuppståndelse. Ägget är en väldigt tydlig symbol för livet, allt startar med ägget men sen är också formen, det runda en symbol för liv.

Ja, det var lite om ägg som jag hade lagrat i mitt huvud. Kanske du kände till allt eller något var nytt? Hur som, nu i påsktider äter vi som sagt massa ägg och jag ska försöka variera mig i tillagningssätten. Vad är din favoriträtt med ägg? Kokt, pocherat, stekt, äggröra, äggtoddy…?