Lite julpynt & julstämning i köket

Det enklaste och kanske det finaste sättet att pynta till jul (speciellt 2016) är med grönt. Och då menar jag med gröna barrväxter. Grenar, girlanger, knippen, små granar mm, mm.

Och som ni ser är vi nu inne på sista raden av pepparkakskalendern. Det börjar lacka mot jul!!!

Små buketter med vackra band. Behöver inte vara svårare än så!

Åh, saknar doftfilter! Denna ensamma hyacint sprider den ljuvligaste doften. Satsar alltid på så mörka hyacinter som möjligt för att få till den härligaste doften.

Älskar de mörka blanka Höganäskrusen. Klassiskt och dramatiskt.

Ris ovanför fönsterkarmarna har blivit en given juldekoration i köket. Ända sedan vi flyttade in så har jag gjort så varje jul. Snabbt gjort som ger mycket stämning och självklart helt fantastiskt ljus.

Ja, så ser det ut just nu i denna kökshörna. Och inte att förglömma; julmusiken i högtalarna. Mmmm… Det blir nog glögg i kväll.

Jultips! Förvara knäck på bästa sätt

Knäck har en förmåga att klibba ihop sig med sina kompisar i sin ask/skål/burk/låda och när man är sugen på att mumsa i sig en knäck får man gärna med sig tre-fyra stycken. Det kanske i sig egentligen inte borde vara något problem (mycket är alltid bra i jul…) men om du nu vill ha lite ordning på julgodiset kommer ett bra jultips här.

I den förvaring du ska ha din knäck lägger du ett lager bakplåtspapper mellan knäcken. Klipp till bakplåtspapper i samma storlek som förvaringen så blir det både snyggt och smidigt.

Och som jag tidigare skrivit om; det här med en lite chokladlins på knäcken är ju grejen! Så enkelt och blir ju galet gott!!!

Mer tips till att förvara knäcken då? Det råder lite olika tankar om knäcken ska förvaras i kylen eller frysen mellan godisstunderna. Om man säger så här; om du går och handlar kola och knäck i butiken – är knäcken i kylen då? Nej, den står framme så det kan du också ha hemma.

Men om du har kokat din knäck i god tid och vill vara säker på att den håller sig går det ypperligt att förvara riktigt svalt.

Ska bara säga att det har jag inte testat med chokladen på än så det ska jag inte säga något om. Får uppdatera här om jag gör det.

Sen är jag stor förespråkare av att ha ett konstant godisbord/gottabord uppdukat i jultid. Det har vi haft här i huset sen vi flyttade hit och det är så bra på två sätt. 1) härligt att när som kunna ta sig en julgotta i farten. 2) det är i sig en galet vacker julstyling. En yta som totalt osar jul. Både för öga och gom, så att säga.

Här kommer bilder från förra årets godisbord. Ungefär så ska det bli också i år. Men inte juteväv. Är inte så där lantlig/allmoge i år. Får se hur det blir.

Förra året gjorde jag knäckstrutar. Bra med variation…

Detta bord är väldigt vitt och blekt. Inte alls den känsla jag önskar i år. Mer färg, mer dramatik!

Har du godisbord?

 

Snabbaste köksstädningen till jul. Och ett julpyssel!

Visst vill man ha det städat till jul? Fast det där med att hinna och finna tiden att städa är det ju lite svårt med, eller hur? Här kommer ett tips till jul som får en stor effekt men kräver minimal ansträngning.

Hur ser din kylskåpsdörr ut? En massa scheman, to do-listor, räkningar, pizzamenyer och bilder på barn och hundar? Om du skulle ta allt och stoppa i en kasse som du ställer någonstans bara under någon vecka, tills julen är över, så känns köket med ens jätteannorlunda. Ger verkligen en mer städad känsla.

Och då kliver jag in här med ett tips till då… Nu har du en ren och fin yta som kan med fördel julpyntas.

Mellan kylskåpsmagneterna kan du spänna snören/band och hänga upp något fint i. Flaggspel och barrbuketter till exempel.

Enklaste flaggspelet. Klipper pappersbitar, gör hål med hålslagare och trär igenom snöre. För att få lite mer karaktär klipper jag till pappersbitarna till vimplar och skriver GOD JUL på dem.

Sen hur det ser ut INNE i kylskåpet… Det vill du inte veta!!!

 

Amaryllis & nypon i mitt fönster

Och där slog amaryllisen till med en smäll. Så galet vackra klockor och denna lök har dessutom tre stänglar så mer maffig amaryllis får man leta efter.

Den står i våra stora funkisfönster och jag vill gärna behålla fönstrens öppna för här ska sen granen stå och tar för sig. Inte konkurrera så mycket med annat.

Men några skira, långa nypongrenar får ändå vara med.

I all sin enkelhet blir det väldigt stilfullt och stilla.

Hällde vatten i kruset till nyponen för att inte nyponen skulle torka för fort och trilla av.

Men det visade sig att grenarna gillade drycken och har börjat ge blad. Lite vårfeeling mitt i julen…

Tre är en samling så nu samlar jag på trägranar

Jag tror inte ens att jag hade flyttat hemifrån när jag köpte mig en trägran och säkert mitt första julpynt. Jag minns att jag var på Skansens julmarknad med min mamma och skulle ABSOLUT köpa en liten trägran med 4 st ljushållare.

Allmoge visade sig nåt år senare inte vara min stil eller heller högsta mode om man så säger. Jag var 20 och satt i min andrahandslägenhet på Gärdet och tyckte krom och blått glas var skitsnyggt. Granen fick ligga kvar i lådan.

5 år senare mötte jag en helt underbar karl och när våra påsar slogs ihop hade han också en trägran i sina lådor. Den var antik och med det då lite mer intressant. De har fått stå ihop några jular. Min lite opersonliga, knappt använda och hans antika och handmålade.

Här om veckan var jag i stan på kvällen för att käka middag med väninnor och var lite tidig så jag tog en vända på Stadsmissionen vid Odenplan. Där hittade jag en mindre variant av den antika. Om den skulle få följa med hem, blir det då en granfamilj? Alla goda ting är tre och helt plötsligt kände jag att nu ska dessa bortglömda, nerpackade och smått ratade trägranar få stå i finrummet.

 

Har en plan att det ska få vara med vid julbufféen, vid maten. Vårt kök där julmaten brukar dukas upp är rätt så ”ljust & fräscht” så då är det passande med dessa lite värmande granar tänker jag. Kanske jag nu startat en samling och en tradition. ”Men mamma! Var är granarna, de brukar ju alltid var med vid maten” kanske är något barnen säger om 12 år. Vem vet…

 

Frostad frukt med socker & äggvita

Att frosta frukt, så som äpplen, vindruvor och päron, är ett klassiskt julpyssel och julpynt. Tänker ”Fanny & Alexander-jul” och sammetskuddar om du förstår vad jag menar. Läckra att ha tillsammans med den övriga, ätbara, frukten till jul.

Frostade äpplen, frukt

Ingredienser
Ägg
Strösocker
Florsocker
Frukt: äpplen, päron, vindruvor

Gör så här: Knäck ägg och häll äggvitan i en skål. Blanda strösocker med lite florsocker i en annan skål. Förhållandet jag hade var 1/4 florsocker och 3/4 strösocker. (Mer florsocker än så tycker jag blir dammigt)
Pensla din frukt med äggvita, allt ska täckas.
Ställ ugnsgaller på ett ark bakplåtspapper och lägg frukten på gallret. Strössla nu över sockerblandningen. Lyft och strössla runt hela, över allt.
Lägg på gallret och låt torka, sockret ska stelna helt.

Det som lockade mig med detta nu var för att min jul i år går i lite mörka toner och detta blir då snabbt en fin dekoration. Har du en vit och ljus jul använder du gröna äpplen och druvor så får du genast en ljusare dekoration.

Jag är mycket förtjust i juldekorationer som inte bara är gångbara under de 4 veckorna i december. Ja, dessa frukter lär ju inte hålla men vad jag menar är att det inte behöver vara tomtar och julkulor för att sätta stämningen. Julblommor, frukter, nötter, levande ljus mm är nästan de vackraste juldekorationerna. Som att sätta ihop röda saker du har hemma som egentligen inte är juldekorationer gör att det genast blir jul. Här är en vas och ljusstake röda. Övriga delar av året ska de nog inte stå ihop men nu vid jul så maxar jag rödheten och då ”blir det jul” så att säga.

 

Kokade knäck & det blev till renar. Så kan det gå!

Då var första julgodiset, knäck, till julaftonen klar. Jag brukar vilja göra knäck först för av nån anledning tar alltid min knäck lång tid att göra. I många recept står det ”koka 15 minuter” och det har aldrig räckt för mig. Jag använder termometer och kokar till 125 grader och det tar sin tid.

Jag och barnen skulle baka och julfixa lite i torsdags och ni som följer mig på Instagram såg på Insta Story vad det blev. Knäck skulle kokas och de stora barnen följde termometerns stigning första 102 grader med spänning. Sen så går det i snigelfart och de suckade djupt många gånger och undrade varför jag kokade knäcken så långsamt.

Knäck

2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap

Gör så här: Häll allt i en kastrull, gärna tjockbottnad, och koka ihop under omrörning då och då. Låt koka till 125° eller det klarar ett kulprov i kallt vatten.

Sen så var det då dags att hälla upp i formarna. 6 stora ögon tittade på och ville äta på en gång. Nu är ju knäck hetare än lava så efter ett antal förklaringar gav de med sig. Jag gör knäck utan nötter då vi har nötallergiker i familjen.

När allt var upphällt så visade äldste sonen upp sin mandelmassegris han precis skapat. Till ögon hade han guldiga sockerkulor. ”Hmm, kanske lägga socke kulor på knäcken? fast det blir ju inte så färgglatt. Har vi nåt färgglatt?” frågade jag. ”Godiset ni hade med er från resan!” svarade sonen. Så klart! Röda M&M’s, chokladlinser får det bli.

Och då såg vi att det ju mer liknade röda mular!!!

Så – på med små ögon av smält choklad och vi fick en massa Rudolf-renar.

Blev ju supersöta!

Det som saknas är ju hornen. Det måste jag klura på till nästa gång.

Och hur knäcken smakade? PERFEKT! Knäck och choklad är ju fantastiskt gott ihop!!!

Baka ett vackert saffransbröd som en julgran

Jul är saffransbröd och julgran. Kanske man kan kombinera dessa två? Klart du kan! Gör ett saffransbröd i formen av en julgran – så klart. Vackert och väldigt saftigt å gott!!!

Saffransbröd som julgran

Ingredienser
150 g rumsvarmt smör
50 g jäst
5 dl mjölk
1 g mald saffran
1,5 dl socker
0,5 tsk salt
900 g (1,4-1,5 l) vetemjöl 
russin & nötter

ägg till pensling

Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Häll i saffran, socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.

Dela degen i 4 delar – en deg blir till två granar.

Kavla ut två delar och strö över hackade nötter och finskurna russin över den ena.

Lyft försiktigt den andra utkavlade degen och lägg ovanpå den första.
Skär till en triangel (resterna kan bli till fina små kransar)

Lägg försiktigt över till en plåt med bakplåtspapper och skär vågräta skåror längs med granen men låt en stam i mitten få vara kvar. Skär gärna bort en liten bit underst så en granfot kommer fram.
Börja snurra ”grenarna” underifrån. Två varv på varje gren och snurra från dig, se bild.

Låt jäsa under kökshandduk i ytterligare 40 minuter. Sätt på ugnen 220°.

Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha 1 tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela granen. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Blir otroligt saftigt saffransbröd. Det spontana sättet att äta var att bryta av grenar och mumsa.

Fyllningen med nötter och russin gör det hela riktigt gott men även då som julgransdekorationer. Hjälper till att skapa känslan av julgran.

Vackra bröd som ska finnas med bara för syns skull kallas ju för skådebröd. Detta saffransbröd är för gott för att bara titta på.

Jag är med i GP’s filmade julkalender och visar enkla julpyssel

Jag får idag vara innehållet i Göteborgspostens  digitala julkalender. Varje dag så är det tips, recept och saker som ger julstämning av en massa härliga människor. Superkul att få vara en del av detta. Ryktet om mig som jultoka börjar sprida sig, ha ha ha!

helena_lyth_julpyssel

Jag har fått äran att fylla tre luckor och idag visar jag ett rasande enkelt julgranspynt du snabbt gör själv.

julpyssel_julgranspynt_papper_helenalyth

Tre små filmer spelades in i rask takt, på endast en timma i mitt kök. Om det är lite ”kökigt”-ljud så förstår du varför. Borde kanske ha mer textilier i köket…?

Hoppas du blev inspirerad och hängde med ordentligt. Vad tycker du? Borde jag starta en Youtubekanal? Är det nåt för mig???

 

Snabba pepparkakor blir till vackra juldörrar

Vill du ha ett enkelt julbak? Blir knappast enklare än så här fast samtidigt med en liten snygg touch.

Om du köper färdig pepparkaksdeg så går detta bak i rekordfart. Kavla ut, skär till rektanglar och grädda.

När de gräddade pepparkakorna svalnat dekoreras kakorna som dörrar med kristyr.

Kristyr

1 äggvita
4 dl florsocker
1 krm ättikssprit

Gör så här: Vispa ihop ingredienserna med elvisp. Ska bli till en fast kristyr så fyll på med mer florsocker om det var så att äggvitan var stor.
Gör en strut av bakplåtspapper och fyll med kristyr. Klipp ett litet hål och börja spritsa. Bättre att börja med litet hål och göra större sen om du önskar.

Vit kristyr till detaljerna (speglar, fönster, karmar) och fog för handtaget som jag använde silvriga sockerkulor till. Rosa kristyr med rött strössel till julkrans. Strösslar generöst och sedan skakar bort överflödigt strössel.

Ett tips för dig som inte orkar/hinner bygga ett helt pepparkakshus kanske? Räcker med dörren, ha ha ha.

Nå vad tycker du? Är det ett snabbt och enkelt julbak?