Varje gång jag äter soppa så tänker jag ”varför gör vi inte soppa oftare?”. Det är ju så gott och fridfullt att äta soppa. Slänger man i sig en soppa så får man betala priset med en mycket kladdig klädsel och duk. Nä, sitta och sippa på soppan och njuta.
Jag är uppvuxen med föräldrar som vill ha efterrätt varje dag och för att kompensera en maffig efterrätt som änglamat eller ugnspankaka så serverades det ofta soppa. Kanske inga kulinariska höjdarsoppor men bäst var champinjonsoppa och bottennappet var buljong med frysta rotgrönsaker (förlåt mor, men den var hemsk!). Tror det handlade om att klara av soppan fort för att sen hugga in i det söta.
Men matkonsten har utvecklats och soppor känns nu mycket hett och rätt. Nya kulturer och ingredienser öppnar upp för kreativiteten. En favvosoppa är jordärtskockssoppa. Helt fantastisk i sin smak och trots sina enkla råvaror känns vääääldigt lyxig. Passar både till förrätt och varmrätt.
Jordärtskockssoppa
Ingredienser:
1 kg jordärtskockor
timjan
5 vitlöksklyftor
2 gula lökar
en näve hasselnötter
olivolja
500 gr mjölig potatis
1,5 l buljong (grönsak eller höns)
ett glas torrt vitt vin (eller en skvätt pressad citron)
3 dl matlagningsgrädde alt. vispgrädde
salt och svartpeppar
Gör så här: Hemligheten är att rosta skockorna i ugnen innan de blir soppa. Det gör smaken djupare och rundare. Skala och dela skockor, lökar och vitlöksklyftor. Lägg i en ugnsform och ringla på ordentligt med olivolja, salta, peppra och smula en tesked timjan över. Rör ner hasselnötterna och rosta rubbet på 175-200 grader ca 20-30 minuter. Allt ska ha blivit mjukt och fått färg utan att bli bränt.
Skala och dela potatisen och koka i buljongen tills den är klar. Häll sedan ned det rostade med potatisen och låt koka med vinet i fem minuter.
När allt är mjukt så mixar du ordentligt med handmixer så allt blir slätt. Soppan kan nu vara rätt tjock. Ingen fara. Häll i grädden och späd eventuellt med vatten till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och lite citron. Mixa gärna en extra gång innan du serverar. Toppa gärna med något knaprigt som stekta baconträningar eller lite smörsvängda krutonger och någon snygg färsk grönska som timjan eller hackad persilja. Servera med ett gott bröd till. Svårslaget.
Ps. Pröva även att byta ut jordärtskockorna mot rotselleri, palsternacka eller persiljerötter. Eller en blandning av allt! Ds