Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 augusti, 2015

Recept för att lägga in egen saltgurka med pepparrot & svartvinbärsblad

Att lägga in egen saltgurka med svartvinbärsblad är det perfekta sättet att ta hand om de gulliga små inläggsgurkorna.

Nu är det inläggningstider och härliga grönsaker finns i travar i butiker och grönsaksstånd. De små gurkorna är så ljuvligt goda och krispiga – perfekta att ha på mackan och i sallader. Men man vill ju gärna bevara dem för att njuta under hela året och att då lägga in gurkan är ju då bästa sättet. Kul att göra och sen så blir glasburken med de fina gurkorna och konserveringsvarorna himla snygga.

Hela kassar med små, inläggningsgurkor har burits hem och vi ska göra olika inläggningar; hela saltgurkor och skivade smörgåsgurkor. Förra året gjordes skivad salt smörgåsgurka. Blev superbra, skivorna kanske dock blev lite i tunnaste laget. Klicka HÄR för att komma till receptet på dem.

Först ut denna gång blev hela saltgurkan. De ska lagras i hop med skivad pepparrot och blad från svartvinbärsbuskar och körsbärsträd. Bladen skapar mjölksyra och och pepparroten ger naturligt konserveringsmedel. Och lite smak förstås. Nu måste vi tyvärr vänta hela fyra veckor innan vi kan mumsa på dessa. Himla lång lagringstid tycker jag. Ivrig till tusen men den som väntar på sin levepastejfrukostmacka väntar aldrig för länge

lägga in egen saltgurka

Lägga in egen saltgurka

Ingredienser:
1 kg inläggningsgurka
50 g pepparrot
12 st körsbärsblad
12 st svartvinbärsblad

Första lagen
1 1/2 liter vatten
1/2 dl salt (utan jod)

Andra lagen
2 dl ättika, 24%
1 l vatten
1 dl salt
6 vitpepparkorn

Gör så här: Tvätta och rengöra inläggningsgurkorna noga i kallt vatten. Lägg dem i enstor bunke och i en annan blandas salt och vatten till en saltlag. Häll denna första lag över gurkorna och låt stå över natten.
Nästa dag hälls första lagen bort. Varje gurka ska nu stickas några gånger med en potatissticka. Detta gör att lagen kommer tränga in bättre i gurkorna.
Koka ihop salt och vatten till den andra lagen. I med pepparkornen och låt lagen kallna helt innan ättikan hälls i. Skala och skiva pepparroten i långa smala skivor.
Rengör glasburkarna (med tillhörande tätslutande lock) och varva sedan gurkor, svartvinbärsblad, körsbärsblad och den skivade pepparroten där i. Häll över den kalla lagen och förslut burkarna väl. Nu ska burkarna stå och lagras i 4 veckor innan den kan avnjutas.

lägga in egen saltgurka

Sen så gör det verkligen inget att bladen är så vackra heller. Snygginläggning!

Grönt är skönt. Lägga in egen saltgurka är ett härligt sätt att bevara sommarens färska råvaror.

Som sagt; det är inläggningstider så det är också en härlig tid för att göra egen sylt så om du gillade du detta, då kanske du också gillar:

Inlagda körsbärstomater
Inlagd gurka – mellanting mellan saltgurka och smörgåsgurka
Göra egen sylt – hur göra & tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.