Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 juni, 2013

Midsommarsill – min ultimata Topp Tre

På fredag är det midsommar. Denna underbara dag fylld med myter och förväntan. Och en massa traditioner. Men det som tar upp tankarna hos de flesta är ändå frågan om hur vädret blir. 

Det finns dock en tradition som är svår att ducka för och det är sillunchen. Den ska förtäras utomhus oavsett väderlek och innehålla sill, gräddfil, gräslök, dillkokt potatis, knäcke, smör, ost, öl och nubbe om man håller sig till de (o)satta regelverken. Inte mig emot då sill är på min absoluta topp-tio-lista över favvorätter. En hederlig SOS – smör, ost och sill alltså.

Jag äter sill året om men såklart mer vid våra högtider jul, påsk och midsommar då den får stå på piedestal som sig bör. Har här korat mina genom tiderna tre favoriter. Visst jag kan vara ute å vara lite crazy med limesill, koriandersill och allt vad det är men dessa tre är som att komma hem och funkar alltid.

På första plats: Senapssill. Helst gjord på gravad strömming för allra bästa smak. Är som en god vän; pålitlig och snäll, man blir alltid glad av att träffas och aldrig besviken.
Andra plats: Matjessill. Klassikernas klassiker och det är med tillbehören den står starkast. Älskar sältan och fetheten. Sitter där den ska och där ska den sitta! Inget sillbord utan denna kung!
Tredjeplats: Currysill. Sedan några vändor till Danmark och Köpenhamn har jag hittat denna kärlek. Charmade mig och smög sig in på listan och därmed petade bort skärgårdssill och löksill. Går inte att värja sig mot denna skarping. Exotisk och hemmavan på samma gång. Ska helst ackompanjeras av kapris för bästa upplevelse.

Om du tycker att jag är helt ute å cyklar så får du säga emot/till. Jag vill gärna ha nya silluppslag!

Follow on Bloglovin

Comments (4)

 • När jag var liten föråt jag mig på senapssill. Fyllde en jätte bit knäcke och har inte ätit det sedan dess. Matjes däremot har blivit en favorit i vuxen ålder. Jag gillar bäst de som är i klart lag eller tomat liknadnde. De med majonäs och gräddfil blir lite för kladdiga kan jag tycka. Själv spar jag sillen till jul, påsk och midsommar för att ha det kvar som fest mat. Borde ju äta det hela året egenligen. Åh, inlagd stekt strömming också – mums!

  • Helena - amelia.se

   Åh ja, inlagd stekt strömming!! Det är ju helt galet gott. Åt en knäckemacka med just inlagd stekt strömming hos en fiskehandlare i en hamn i Skåne i somras. Behöver jag säga att det var himelskt??
   Nu blev jag hungrig! Tack för tipset!

   Kram

 • I Midsommarkransen fanns det förut en fisk affär, de hade en vitlökssill som bara smalt i munnen. Tyvärr finns den inte kvar längre. Men vitlökssill är min favorit efter inlagd sill med gräslök, gräddfil .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.