Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 mars, 2018

Tips på stor charkbricka att ha som stående förrätt

Tips på stor charkbricka är ett inlägg i samarbete med Cervera

Fredagsmys och charkbricka – är det något som kan passa mån tro?! Det är något helt galet härligt att bygga upp bufféer tycker jag och när det kommer till en charkbricka är det lite extra härligt då det går så snabbt att få till.

Är du på väg hem från jobbet och vill snabbt komma in i fredagsmyset och ledighet samtidigt som du inte vill ge avkall på att det ska se trevligt ut är detta det perfekta sättet. Samtidigt som det inte bara är för att ha som småplock utan kan faktiskt få vara förrätt till middagen.

charkbricka

Bjud på stor charkbricka och servera som stående förrätt

På denna charkbricka har jag:
Kallskurna skinkor: Parma San Daniele, Bresaula, Coppa rosso, Lomo
Korvar: Fuete, Fänkålssalami, Tyrolerpinne, Chorizo piccante
Ostar: Gruyere Moleson, Saint Agur, Fransk Bondost
Frukt & grönt: Blå och gröna vindruvor, päron, körsbärstomater, snacksmorötter, färska fikon, cocktailkapris, rostade nötter, rostad potatis
Bröd & ostkex: Baguett, grissini, surdegskex, salta kex, rågknäcke

Det är inte mycket man behöver till detta men de saker man faktiskt behöver är bra grejer. Riktiga och vassa knivar att skära lufttorkade korvar och hårdostar är bra och alltid en investering. Dessa hållbara och prisvärda, tillverkade i europeiskt stål som generellt håller skärpan bra. Finns både att köpa styckvis eller hela setet.

För att hålla knivar i bästa skick bör de förvaras hängande på en knivlist eller i ett knivblock. Så med andra ord inte liggande i en kökslåda. Och vet du om att du kan lämna in dina knivar på slipning i alla Cerverabutiker? Aldrig mer slöa knivar!

Och så då den där riktigt stora härliga skärbrädan. Också en investering du kommer ha glädje av. Använda som skärbräda (så klart) men även ha som underlag för bufféer (frukosten!!!) och ha som grytunderlägg.

I morgon ska vi ha vänner på middag och vi blir 8 vuxna och 9 barn. En sådan här stor charkbricka blir vår förrätt. Tänker att man plockar direkt från brickan eller lägger upp på mindre assietter om man vill mingla runt.

Assietten får inte vara för stor för det ska vara en stående förrätt. Mer som mingelmat, att samlas runt och samtala.

Just nu har Cervera tallriksveckor med upp till 25 % rabatt på tallrikar, till och med vecka 13.

Så mycket som det går lägger jag direkt på skärbrädan för att få den där härliga och generösa känslan men vissa saker passar bättre i skålar. Blandar gärna höga och låga skålar, gärna olika färg får att göra charkbrickan så levande som möjligt. Små cocktailgafflar är perfekt att ha till sådana här mingelbufféer. Så förtjust i de här i bambu.

Tänker att det som mest är kalla råvaror men något varmt är fint att addera. Här har jag gjort krossade potatisar i ugn av gamla kokta potatisar från kylen. Ett helt fantastisk sätt att göra restmat riktigt goda och som nya.

Krossade rostade potatisar i ugn

Värm ugnen till 225°. Lägg de kalla kokta potatisarna på en skärbräda och pressa handflatan mot en potatis i taget. Ringla olivolja och några nypor flingsalt över dem.
Lägg några klickar smör i en stekpanna som klarar ugn och lägg i de krossade potatisarna.
Dra några varv med pepparkvarnen över och någon nypa timjan.
Ställ på galler i ugnen och rosta i ca 30 minuter, tills de blir rostade och gyllene. Rör och vänd potatisarna halvvägs.
Ta ut stekpannan och servera.

Mmmm… så gott och det är så härligt att servera så här lite rufft. Känns väldigt generöst

Till en sådan här anrättning kan man servera många olika typer av dricka; mineralvatten, vin, öl, mousserande, drinkar och även söta dessertviner.

Detta är inte bara en fest för mage och gom utan även för ögat. Så mycket härliga färger blir det när man blandar allt detta.

Jag väljer en riktigt stor och generös skärbräda, små skålar, vassa knivar, dessertgafflar och lägger upp alla de godsaker jag köpt, inte sällan på vägen hem från jobbet. Lite härligt med en “rätt” som tillagas endast genom att läggas upp.

Så otroligt förtjust i den stora tranchergaffeln. Blir liksom så maffig här och passande då min tanke är att det ska vara lite rufft och grovt.

skärbrädablå tygservetter, liten rund skärbräda, rostfria knivar, dessertgafflar, bambugafflar, tranchergaffel, blå porslinsassietter, brödkorg, stekpanna, vit porslinsskål, grafitgrå porslinsskål, kökshanddukar

Den här brödkorgen är helt underbar. Ser hur den kan bli äggkorg i påsk också.

Härlig blandning av söt och salt, krispigt och mjukt, färskt och tillagat.

Ha nu en riktigt härlig fredag och mysa till det så mycket det bara går.

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.