Nu är vardagen igång rejält efter julens lediga dagar. Då dyker frågan ”vad ska vi äta idag?” upp. Att välja enkla, snabba och goda rätter gör livet helt klart enklare. Fläskpannkaka är en sådan rätt. I går tog jag hjälp av barnen och vispade i hop en smet. Att ta med dem i matlagningen är bra på så många sätt. Det får dem att sluta bråka med varann, jag får assistans och de säger stolt ”detta har jag gjort!”
Jag gör en fläskpannkaka med stekfläsk i stället för bacon för att få lite mer smak men det går lika bra med bacon. Sen har jag även i strimlad purjolök av samma anledning.
Vardagsmat: Fläskpannkaka
Ingredienser:
3 ägg
3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
0,5 tsk salt
3-4 cm purjolök
4 skivor stekfläsk
1-2 msk smör
Gör så här: Sätt ugnen på 225°. Häll mjölken i en stor bunke och knäck i äggen. Vispa ihop. Häll i en dl mjöl åt gången och vispa ihop smeten mellan. Tillsätt salt.
Klipp fläsket i cm stora bitar och lägg utspritt på en djup plåt. Klicka i smöret, i mindre bitar, lite utspritt i plåten. Ställ in i ugnen och stek 5-10 minuter. Rör om och vänd då och då. Detta är för att dels steka fläsket men även att smörja plåten. Skär purjolöken i smala strimlor och lägg tillsammans med fläsket på plåten och stek någon minut tills purjon mjuknat.
Ta ut plåten och sprid ut fläsket och purjon jämnt. Vispa pannkakassmeten och häll över den i plåten. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter, tills den stelnat helt och fått gyllene fin färg. Skär i större bitar och servera med lingonsylt och förslagsvis råkostsallad
Underhållning till efter maten: http://www.vadmenarhan.se är en gratis mötesplats för tjejer och killar att diskutera och hjälpa varandra med killproblem.