Tzatziki till grillat eller, ja, vilken typ av sommarmat som helst, är perfekt. Ville göra en variant här om dan så det blev en tzatziki på rödbetor. Minst lika god och rödbetans sötma ger en härlig smak. Och helt klart så mycket snyggare än ”vanlig” tzatziki med gurka med sin chockrosa färg.
Ingredienser
1 liter grekisk/turkisk yoghurt
2-3 stora råa rödbetor
2-3 klyftor vitlök
0,5 ctitron
salt
peppar
Gör så här: Skala och riv de råa rödbetorna. Riv gärna på en mandolin för att få så långa rödbetsstrimlor som möjligt.
Vattna ur rödbetorna – lägg rödbetsstrimlet i en skål och strö över salt, låt ligga i 20 minuter. Häll sedan av all rödbetsvätska.
Häll upp yoghurten i en stor skål och vänd i de urvattnade rödbetsstrimlorna. Pressa i vitlök och smaka av flingsalt, några tag med pepparkvarnen och pressa några droppar citron.
Här serverades tzatzikin ihop med grillad fläskytterfilé med pressad grillad citron, grekisk sallad, friterad amadinepotatis.
Med de rödbetor som blev över gjorde vi rödbetschips. Smarr det med!