Gammaldags sandkaka

I Skåne hos svärmor finns hennes receptsamling med en massa rariteter och minnen.Bläddrade fram till sandkaka vilket skapade minnen hos flera av gästerna i sommarhuset medans jag stod oförstående. Jag har aldrig smakat, än mindre bakat en sandkaka så jag blev sugen på att testa.

Kakan är bakad med potatismjöl och blir väldigt fluffig men samtidigt med en rejäl tyngd och den lilla touchen av konjak ger karaktär. Som en lite tuffare sockerkaka. Att den heter sandkaka är nog för att den är så tung, tät och fuktig. Som ett perfekt sandslott.

Ingredienser
200 g rumsvarmt smör
2,5 dl potatismjöl
0,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl socker
2-3 msk konjak

Gör så här: Smöra och bröa en ugnsform, gärna en kransform med hål i mitten. Värm ugnen till 175°
I en stor skål rörs smöret varmt och mjukt. Häll i potatismjöl, mjöl och bakpulver och rör ihop till en smet.
I en annan bunke vispas ägg och socker till en luftig smet (som äggtoddy). Vispa helst med elvisp för att få maximal fluffighet.
Vänd i äggsmeten i smör-mjölblandningen i omgångar och rör ihop mellan varven.
Häll smeten i bakformen och grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter. Låt svalna i sin form innan den vänds och tas ut.

sandkaka

Tänk alla dessa receptsamlingar med utklippta tidningssidor och nedklottrade recept. Nu är det Pinterest och googlesökningar som gäller. Lite sorgligt ändå.

 

Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
anki
anki
10 år sedan

Ser sagolikt god ut, undrar om konjak är ett måste då vi inte har det hemma samt för barnens skull?

Helena - amelia.se
Helena - amelia.se
Svara på  anki
10 år sedan

Hej Anki! Tror inte att konjaken har någon effekt på konsistensen på kakan så det går nog bra att baka utan konjak.
Lycka till 🙂
Kram

anki
anki
Svara på  Helena - amelia.se
10 år sedan

Precis vad jag ville höra :), tack, bara namnet ”sandkaka” låter så gott…Kram

bjocar
bjocar
Svara på  anki
9 år sedan

Upphettningen (mer än 72 grader C) vid bakning gör att alkoholen i konjaken förångas och försvinner från kakan. Återstår endast smaken. Gäller för all matlagning/bakning.

Du kanske också gillar...

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x