Rostade kastanjer är kanske ett optimalt höstmys! Ja, hösten inbjuder till mys, eller hur? och vad kan då vara bättre att mysa till det med och njuta av än just höstens säsongsfrukt; vackra kastanjer. Men observera att det inte går att äta hästkastanjerna som finns i vår natur. Dessa kommer från grönthyllan i matbutiken.
Sedan några år så är jag som nästintill besatt av att frossa i rostade kastanjer. Det är nåt med dessa små bruna klimpar. Dess ”kött” har så god smak. Mycket mer smak än vanliga nötter och en aningens söt. Och sen så är det härligt att sitta tillsammans runt de varma kastanjerna, skala och njuta.
Rostade kastanjer i ugn
Gör så här: Sätt ugnen på 200 °C. Kryssa 15-20 st kastanjer med en vass kniv så att krysset blir ca 2-3 cm brett. Viktigt att man kommer igenom skalet. Fyll en ugnsfast form med 1 cm djupt lager grovsalt och ställ ner kastanjerna med kryssen uppåt. Rosta mitt i ugnen, ca 45 minuter.
Blanda en smörblanding. Lägg 75 gram smör i en liten skål och låt bli rumsvarmt. I med 3 nypor flingsalt och blanda. Om man vill så kan som alternativ smaksättning använda smaksatt salt, örtkryddor eller citron för att sätta fart på smöret. Jag gillar dock då det bara är salt.
Ta ut kastanjerna och ställ fram hela fatet, smöret med smörknivar och ett skalfat men låt dem svalna något, de ska ätas ljumma.
Nu är det bara att slå sig ner och börja skala och njuta. Se till att få av det tunna, lite håriga innerskalet också. Bred på en klick smör, se hur det smälter och skynda in i munnen. Njut!
I går hade vi en trädgårdsfixardag. Då kändes det himla härligt att sätta sig ner tillsammans och gotta sig med dessa kastanjer. Äldste sonen minns hur vi åt det förra året och tjatat om att äta det igen. Jag var ju inte sen att ge med mig, om man säger så. Tror nog det han mindes mest var att det mysigt och roligt att skala och äta för det är nog en lite vuxen smak.
Och vill du pyssla med de kastanjer du hittar i skogen kan du titta HÄR.
Jag har verkligen glömt bort kastanjer. Åt det mycket när jag var liten. Hmm det måste jag köpa i veckan. Kram
Åh äntligen, det är så himla gott!
http://www.avocadobaby.se
Köper du några särskilda eller tar du de i trädgården? (kanske dum fråga?)
http://julkulturcramar.wordpress.com
Hej Charlie! Nej de från trädgården, hästkastanjer, går inte att äta. Dessa (vanlig kastanj heter de) kan man köpa i matvaruaffärer, saluhallar och grönsakstorg just nu.
Nyss hemkommen från Rom. Där såldes det i alla gathörn. Inte lika gott utan smör dock….
Jag har aldrig testat äta kastanjer. Kanske skulle prova. 🙂
Hej Hanna! Ja gör det. Så gott och väldigt häftigt. Och mysigt!
Kram!
Behövs de kokas innan rostning???
Hej hej!
Nej, du skär upp dem och sedan rostar i ugn enligt receptet ovan. Ingen förkokning.
🙂 Helena
Tack snälla!
Jag har bara ätit de kokta….men ditt recept…..åhhhh det smakade sååå gudomligt gott!
Den hamna nu på julbordet hos oss , den icke traditionella svenskt julbord!
Hej!
Jag undrar varför de inne skal fastna och svår att skala bort?
Tack på förhand!
Hej Maria. Jag förstår inte din fråga? Vad menar du?
Med vänlig hälsning,
Helena