Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 februari, 2017

Korvla! En semla av falukorv & potatismos så klart!

Korvla! Den dök upp i huvudet på väg från skola och förskola. 1 trött mamma och 3 tröttare barn behövde lite pepp och energi. Jag började prata om gottigheter och semlor och falukorv dök upp. Jamen, kan vi göra semlor av falukorv??? Så klart vi kan och där föddes vår korvla.

Inga konstigheter egentligen: ugnsbakad, gratinerad falukorv med krossade tomater serverad med potatismos. Det är väl mer hur rätten serveras. Så att det blir en korvla.

korvla

Korvla – Semla av falukorv och potatismos

Ingredienser
Falukorv
Krossade tomater
Lagrad ost
Potatismos (mos-potatis, mjölk/grädde & smör)

Gör så här: Värm ugnen till 225° och koka skalad mos-potatis.
Skär av ändarna på eller tunnare skivor av falukorven till locken. (Snyggaste korv-semlan får du om du använder ändarna på falukorven men så klart går det lika bra med tunna skivor av falukorven som lock också.) Skär sedan kraftigare delar som då blir bottendelen. Ställ “stubben” upp och skär snett med liten kniv nära kanten runt hela. Se bild nedan. Gröp ur och fyll med krossade tomater.
Ställ stubbarna och lägg locken på bakplåtsklädd plåt och täck med riven lagrad ost.
Gratinera mitt i ugnen i ca 20 minuter. Osten ska smälta och gratineras lite krispig och gyllene.
Vispa den välkokta potatisen med grädde/mjölk och smör så moset blir fluffigt och fast som vispad grädde. Fyll en sprits om du har för snyggare mosuppläggning.
Lägg upp de gratinerade falukorvsbitarna på fat och låt svalna en aningen innan moset läggs/spritsas på så det inte smälter och rinner av. Avsluta med att toppa med det lilla locket.

korvla

Detta är ett snällt och barnvänligt recept så vill du krydda upp är det ju bara att köra på. Muskot i moset, stark senap på falukorven, örter eller vitlök i de krossade tomaterna eller riktigt stark ost till gratineringen är några varianter.

korvla

Och det var kul att laga ihop med barnen då det är ju superenkelt att göra. Falukorv är alltid kul för barnen att skära då det inte kräver så vassa knivar.

korvla

Älskade son! Han har skurit, gröpt ur och hällt på sås själv. Ska bli kul att se honom växa i köket för hans matintresse är så fantastiskt!

korvla

Vill du ha en passande efterrätt? För jag föreslå en semmelkrans eller chokladsemlor med Nutella?

Comments (4)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.