Friterade fläderblommor är ett inlägg i samarbete med Wilfa.
Flädern står nu i full blom och varför inte passa på att testa något nytt – friterade fläderblommor. Blir till en riktigt somrig och blommig efterrätt.
De friterade fläderblommorna blir som goda, frasiga kakor och supergod att ha till glass och bär. För att addera flädern marinerade jag jordgubbar i koncentrerad flädersaft. Det gjorde susen på många sätt.
Jag och sonen tog en promenad och det kändes som vi var på jakt. Smyga runt i grannskapet och försöka norpa åt oss några vackra fläderblommor. Säg inget till grannarna…
Friterade fläderblommor
Ingredienser tempurasmet
1 dl maizenamjöl
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl kallt soda-/mineralvatten
Rapsolja till fritering
Fläderblommor i klasar
Serveringsförslag: florsocker, glass, bär
Gör så här: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll i sodavatten i omgångar och vispa till en jämn smet.
Häll i rapsolja i fritösen och värm till 180°. Doppa fläderblomsklasar i tempurasmeten och lägg försiktigt i fritösen. Se till att hela blomklasen hamnar under oljan och friteras jämnt. När smeten friterats frasig och klasarna fått fin gyllene färg tas de upp och läggs på hushållspapper. Pudra över florsocker över klasarna. Servera gärna genast.
Så läckert och kul att se klasarna fluffa upp i fritösen. Från vacker blomma blir det ett smarrigt, krispigt bakverk.
Klasarna ser ut som fluffiga träd där stjälkarna blir som sköra stammar och grenar. Med florsocker på blir hela fläderblomman som en smarrig, frasig kaka.
Detta är ett bra exempel på att allt kan friteras. Jag testade i bara farten att fritera några jordgubbar. Blev som små jordgubbspajer.
Och att marinera jordgubbar i flädersaft var verkligen en hit. Så galet mycket sommar i både smak och doft. Detta ska det bli mer av.
Sugen på flera somriga bakverk?
1. Små marängbottnar till pavlova-bakelser
2. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
3. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde
Vilken fin och somrig dessert!
Tack! Ja, det var mycket sommar i denna. Och med flädersaft på jordgubbarna blev det perfekt!
Kram!
Så gott det såg ut
Tack snälla! Det blev riktigt gott och härligt.
Kram!
Fantastiskt somrigt gott och vackra bilder!!!
Tack ?