Friterade fläderblommor – somrig, blommig efterrätt

Friterade fläderblommor är ett inlägg i samarbete med Wilfa

Flädern står nu i full blom och varför  inte passa på att testa något nytt – friterade fläderblommor. Blir till en riktigt somrig och blommig efterrätt.

Friterade fläderblommor

De friterade fläderblommorna blir som goda, frasiga kakor och supergod att ha till glass och bär. För att addera flädern marinerade jag jordgubbar i koncentrerad flädersaft. Det gjorde susen på många sätt.

Jag och sonen tog en promenad och det kändes som vi var på jakt. Smyga runt i grannskapet och försöka norpa åt oss några vackra fläderblommor. Säg inget till grannarna…

Friterade fläderblommor

Ingredienser tempurasmet
1 dl maizenamjöl
1 dl vetemjöl
1 ägg
1 tsk bakpulver
1 dl kallt soda-/mineralvatten

Rapsolja till fritering

Fläderblommor i klasar

Serveringsförslag: florsocker, glass, bär

Gör så här: blanda ägg, majsmjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke. Häll i sodavatten i omgångar och vispa till en jämn smet.

Häll i rapsolja i fritösen och värm till 180°. Doppa fläderblomsklasar i tempurasmeten och lägg försiktigt i fritösen. Se till att hela blomklasen hamnar under oljan och friteras jämnt. När smeten friterats frasig och klasarna fått fin gyllene färg tas de upp och läggs på hushållspapper. Pudra över florsocker över klasarna. Servera gärna genast.

Friterade fläderblommor

Så läckert och kul att se klasarna fluffa upp i fritösen. Från vacker blomma blir det ett smarrigt, krispigt bakverk.

Friterade fläderblommor

Klasarna ser ut som fluffiga träd där stjälkarna blir som sköra stammar och grenar. Med florsocker på blir hela fläderblomman som en smarrig, frasig kaka.

Friterade fläderblommor

Detta är ett bra exempel på att allt kan friteras. Jag testade i bara farten att fritera några jordgubbar. Blev som små jordgubbspajer.

Friterade fläderblommor   

Och att marinera jordgubbar i flädersaft var verkligen en hit. Så galet mycket sommar i både smak och doft. Detta ska det bli mer av.

Friterade fläderblommor

 

Sugen på flera somriga bakverk?

1. Små marängbottnar till pavlova-bakelser 
2. Smördegsbakelse med sommarbär och vaniljkräm
3. Havreflarnsbakelse med hallon, glass och grädde

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Prenumerera
Notis om
guest

5 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hanna
7 år sedan

Vilken fin och somrig dessert!

Helena Lyth
Helena Lyth
Svara på  Hanna
7 år sedan

Tack! Ja, det var mycket sommar i denna. Och med flädersaft på jordgubbarna blev det perfekt!

Kram!

Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom!
7 år sedan

Så gott det såg ut

Helena Lyth
Helena Lyth

Tack snälla! Det blev riktigt gott och härligt.

Kram!

Anna
Anna
4 år sedan

Fantastiskt somrigt gott och vackra bilder!!!
Tack ?

Du kanske också gillar...

5
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x