Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 februari, 2023

Paprikahjärta! Gott till alla hjärtans dag

Alla hjärtans dag is coming up. Är det något du önskar fira, uppmärksamma? Jag gillar, som du kanske anar om du följt mig, alla dessa högtidsdagar som kommer längs med året mest för det blir som en liten vilopaus i vardagen. Att en vanlig tisdag kan bli något lite mer, en möjlighet till en mysigare middag, drink på stan eller extra härligt plock och snacks till en film i soffan. Det ger oss en chans att unna oss något litet mitt i det så tråkiga, i detta fall, februari.

Och nej, det ska inte behöva var något stort, påkostat eller kräva veckor av planering utan bara något extra. Som ett pizza- och paprikahjärta.

Ja detta lilla knyte fixar du på nolltid för förberedelserna är att gå till butiken och köpa dig en röd paprika och en färdig pizzadeg från kyldisken. Jag lovar det går fort. Och blir väldigt gott.

Paprikahjärta! Gott till alla hjärtans dag

Ett smakrikt litet knyte att servera till en fördrink eller lägga på tallriken till middagen. Den smakrika och lite söta paprikan ihop med pizzadegen kryddad med flingsalt och olika kryddtoppings blev jättegott.

Vad som behövs:
Röd paprika
Färdig pizzadeg
Grillpinnar
Ägg
Flingsalt
Kryddtoppings som chiliflakes, vallmofrön, paprikapulver, sesamfrön

Gör så här: Värm ugnen till 200°. Skär paprikan i skivor, minst 1 cm breda. Skär upp ringen på ett ställe och skär bort de vita fröfästena på insidan så det blir en sådan ren och röd ring som det går.

Öppna upp och rulla ut lite av pizzadegen. Skär en remsa på 1-2 cm. Vira den runt den öppna paprikacirkeln. Se till att start och stopp fäster i degen så det inte sticker ut några ändar. Justera så degen virats jämn över hela paprikaringen.

Forma paprikan med degen lite som ett hjärta där öppningen då ska “puttas och sticka ner” lite. Stick in en grillpinne från ena sidan och sedan vidare mot den nedpetade änden så det blir som ett C med pinnen genom. Gör likadant fast med mittenbiten, den andra änden först och sedan vidare genom kantsidan. Forma till ett hjärta och grillpinnen jämnt fördelat på båda sidor.

Gör så många paprikahjärtan du önskar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Knäck ett ägg i en skål och vispa ihop. Pensla över degen med ägget. Strössla över lite flingsalt och önskad toppingskrydda.

Grädda i ugn ca 10 minuter. Servera gärna varma men även goda kalla.

Om så önskas kan grillpinnen bli till en pil genom att klippa till papper som på bilden och träs på pinnens trubbiga ände. Man kan med fördel ha förstuckit en potatissticka genom pappret så grillpinnen lättare träs genom pappret.

Salta men ändå lite söta. När paprikan fått värmas i ugn släpps sötman fram. Chilifles var verkligen en hit så man får Kärlek het som chili på riktigt. Minns du filmen?

Annars var sesamfrön riktigt gott det med. Och kanske det hjärta som blev snyggast? Den med paprikapulver blev god men den gjorde sig inte så bra på bild. Paprikapulvret blev liksom bara som en gräddad yta.

Jag hoppas detta ska inspireras och gillas. Om du söker efter mer inspiration till alla hjärtans dag kanske dessa kan passa:

Kärleksbrev av smördeg.
Syltkakor med hjärtan.
Perfekta drinken till alla hjärtans dag.
Goda hjärtliga snittar.
Egen kexchoklad till hjärtan
Vikta pappershjärtan till söt girlang
En hjärtformad wienerkaka
En söt & god blomma att ge bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.