Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 september, 2017

Mattrender för julen 2040 – ja en framtidsjulrapport!

I veckan hade ICA sin årliga julrapport. I en av de vackraste lokalerna jag vet; Konstnärshuset. Hade nämligen vår bröllopsmiddag här…

Årets rapport gick på temat framtid. Intervjuer hade gjorts med 00-talister som då kommer vara vuxna 2040.

Rapporten visar tydligt att dagens barn och unga är öppna för nya trender, smaker och idéer. 62% tror framtiden är mer vegetarisk,  43% är helt öppna för att äta insekter och 41% tror att vi kommer äta kött framtaget i laboratorium.

Hur påverkar detta julbordet då? Ja förmodligen att många av de klassiska julrätterna kommer förändras eller tom försvinna 2040. Är vörtlimpan bakad på larvmjöl tex?

Något jag blev väldigt intresserad av var HUR kidsen vill äta idag. Favoriträtterna är hamburgare, pizza, sushi och tacos vilket inte är så överraskande kanske men de har en sak gemensamt: de äts med händerna. Kan framtidens mat vara mer plockvänlig?

Jag blev supersugen på att göra ett julbord som snittar, plockbuffé. Visst skulle det vara något härligt?

En julgran med endast en ljusslinga som dekoration. Är det framtidens gran?

En rätt vi fick prova var en tunt skivad rotselleri med tunt skivade och marinerade champinjoner med hasselnötsmajonnäs. Den ska jag försöka få receptet på och test, och självklart förmedla vidare. Så fantastiskt gott!!!

En framtidsprodukt redan nu: äppelmust skapad av frukt som inte går att sälja kanske pga stötskada och skulle riskerats att ha slängts.

Julskinka med senaps- och kaffegriljering. Stekt rödlök var väldigt gott till.

Årets kock 2012 Klas Lindberg, äger och driver krogen Portal, hade fått i uppgift att ge sig på en klassisk julrätt och tolka den för 2040. Det blev dopp i grytan.

Och det var nog den godaste dopp i grytan jag testat. En god mustig svampbuljong över picklade kantareller och knyten av tunt skurna och marinerade rotgrönsaker fyllda med grönsaksröra. Rödbetsskivorna var marinerade i nejlikor så det fanns klassiska julsmaker men på nytt sätt.

Testlunchen avslutades med det söta, så klart.

Om vi tittar på mer än maten så måste jag säga att jag verkligen gillade den julstämningen som fanns i lokalen. En jul helt i min smak. Gran, levande ljus, dofter, smaker och härlig julmusik. Mer än så behövs egentligen inte för att sätta julstämningen. Inte en massa dekorationer utan en mer nedtonad jul. Också för framtiden?

Och vill du veta en galen sak? Jag har redan bestämt vad vi ska äta på julafton och det blir något helt nytt, helt annorlunda än vanligt och kanske att någon familjemedlem kommer protestera… Julen 2017 blir annorlunda!

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.