Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

16 maj, 2018

Båtluffa i Grekland – Naxos, Cykladerna

Nästa stopp, del 3, på vår båtluff i Grekland förra året var Naxos. (Länkar till: del 1 – Aten, del 2 – Antiparos, och inlägg med tips, planering och packa för båtluff). Jag ska erkänna att jag hyser en form av hatkärlek till Naxos.

Dels är det en stor ö så den har en annan typ av själ än de mindre öarna i Cykladerna samt att hamnstaden är riktigt stor och stundtals rätt jobbig med mycket trafik, tiggande flickor med bäbisar i knät och turistfällor med inropare till restaurangerna. Det gör att jag helst skyr denna ö. Sen så är det ofrånkomligt att besöka ön då den verkligen är navet i ögruppen Cykladerna så du kommer behöva passera här på ett eller annat sätt.

Men så finns det ett annat Naxos med en otroligt spännande historia och vackra sevärdheter, makalösa stränder (några av Cykladernas bästa) och sedan ett helt fantastiskt kvällsliv med magiska promenader i gränderna, fantastiska solnedgångar från hamnkajen och så mycket härligt folk att bara glo på som man gör på semestrar.

Det gäller att välja sin Naxosresa.

Från Antiparos till Naxos, via Paros

Vi tog lilla båten från Antiparos till Paros där vi fick vänta dyra timman innan den stora färjan skulle ta oss till Naxos. Hämta ut biljetterna, köpa dricka, spela lite frågesport i skuggan av ett träd och den timman försvann snabbt.

När det är dags att gå ombord får man ställa sig i fållor i hamnhuset. Detta är rätt speciellt. I ett hus utan väggar är det som långa korridorer, fållor, och där ställer sig alla båtluffarna och köar på att komma på färjan. Längst fram är det en stor grind som hamnkaptenen öppnar när färjan lagt till och det är dags att gå ombord. I de här fållorna kan det bli en lång och tradig väntan om färjan blivit försenad och det är inte många bänkar att sitta på. Värmen kan vara slående så mitt tips är att alltid packa allt mjukt överst i sin ryggsäck så att man vet att den är ömtålig att sitta på och ha med en massa vatten.

Väl ombord hittar man sig en plats där det går.

Att hitta ett ställe i skuggan är att föredra då solen är så omåttligt stark ute på havet. Sitta inne vill jag helst inte och dessutom är båtturerna mellan öarna i Cykladerna korta för öarna ligger så nära varann. Dryga timman med stor färja och 20 minuter med snabbfärja till Naxos från Paros.

Vi kom fram och vid hamnen och, bakom hamngrinden, stod vår värd till den rumsuthyrning, Depis Suites & Apartments, vi hade bokat i förväg. Skjuts till vårt rum och snabb installation där för att gå de få metrarna till stranden. Varma från resan var ett svalkande bad det enda rätta.

På Naxos stannade vi två nätter vilket kändes helt lagom för att få en härlig dos av storstadsmyller, härligt beachhäng och samtidigt längt efter lugn. Det bästa med båtluff är just det där att man kan blanda upplevelserna.

På kvällen på Naxos, i Naxos hamn

Som så många andra städer i Grekland så har butiker stängt på dagen när det är som varmast och sedan är det öppet sent in på kvällen så hamnstaden lever upp och blir till en fantastik upplevelse att gå runt i kvällstid.

Gå längs med hamnkajen och se på alla båtar. Hamnen är stor och här finns både fraktfartyg, fiskbåtar, charterbåtar, privata vackra segelbåtar och en och annan flådig yacht. Gå förbi båtarna och kolla om de skyltar med rundturer. Vissa båtar tar dagsturer för turister runt ön.

Mellan kajkanten och den breda gågatan som går längs med husen går en bilväg så här är det både bilar och människor. Och båtar.

I bottenvåningen på alla hus som vätter mot hamnen är det antingen restauranger eller butiker och hela gågatan här är som en enda stor uteservering. Bara att vraka och välja vilket dock kan vara svårt. Försök hitta den restaurang som har en specialité som du är ute efter. De som serverar ALLT tappar ofta på det mesta är min erfarenhet.

Sedan är det fullt med restauranger upp i staden också. Ja, jag säger uppe för staden liksom klättrar lite uppåt från hamnen. Och som jag skrivit tidigare är hamnstäderna uppbyggda som labyrinter med gränder så en karta är att rekommendera här. Vi gick helt vilse och försökte med GPS med mottagningen var ju rent hopplös och att hitta någon som kunde guida oss rätt visade sig bli svårt. Alla vi frågade pekade åt olika håll, ha ha. Ja jösses, den kvällen fick vi en sen middag.

Gränderna är upplysta från alla butiker som ligger här. Och det är tydligt vilka gränder som man ska gå i för de övriga är helt nedsläckta.

Gillar du smycken finns det så många fina butiker i staden för dig. Jag och dottern köpte varsitt armband efter mycket efterforskning i olika butiker.

Något det finns gott om på Naxos är katter, ser du den lilla bakom mig. Stackars vår äldste son som är så djurtokig och ville klappa alla och helst ta med dem hem. Vi har sagt stopp till att klappa katterna då de inte känns så rena eller alla gånger vänliga.

På hamnpromenaden, mellan uteserveringarna finns det gott om små åkattraktioner för barn. Ni vet sådan där hästar som åker fram å tillbaka, snurrande hjul mm. Tänk att barn alltid älskat de där rätt knasiga sakerna men det hör till att lägga några Euro på dem på kvällarna. Här i Naxos finns det gott om dem men på de mindre öarna verkar de lysa med sin frånvaro. Bäst att passa på.

Längst ut i hamnen finns en holme med en utgrävning. Ser du kvadraten som sticker upp här i mitten av bilden ovan? Det är Apollons tempel och den vanligaste symbolen för Naxos. Återkommer nedan med mer om templet.

Svårt att ge några givna tips om restauranger i Naxos stad då jag inte varit där så mycket men också för att det finns så mycket att välja på.

En gyros på ett grillställe är alltid värt sina pengar och sin tid. Bland det godaste Grekland har att erbjuda. Färskt pitabröd med grillat kött, tzatziki, tomat, lök och pommes frites inlindat. Så gott och svårt att få en dålig gyros då alla blir bra.

Kitpon – Citron

Naxos specialitet är en citronlikör – Kitpon som är Citron med grekiska bokstäver. Det finns många barer i hamnen (och säkert fler ställen) som serverar dem. Finns också i alla butiker. Som en lite starkare Limoncello som är den italienska varianten.

Ett bra tips är att äta sin mat på ett ställe och sedan gå vidare för efterrätt, kaffe och och sin Kitpon någon annanstans. Då förlänger man kvällen och får fler upplevelser. För barnen är en förflyttning alltid bra.

Stränder på Naxos

Det finns stränder över hela ön och de är av olika karaktär. Familjevänliga, partystränder, surfingparadis och de med så mycket folk att det knappt finns plats för en stor strandväska bredvid solstolen.

Går bussar från stan och så klart kan du även hyra bilar och moppar. Något som verkade väldigt vanligt var att hyra fyrhjulingar. Stadigare än moppar, luftigare än bilar. Men vi tar alltid bussen då det känns tryggt och ett kul sätt att se ön.

Första dagen, direkt från färjan, gick vi till stranden Agios Giorgios. (Ja så hette en strand på Antiparos också och så är det här i Grekland, många byar och stränder har samma namn) En välbesökt strand med väldigt mycket folk och solstolar som stod lite för nära varann för min smak. Men å andra sidan var det superservice då det gick runt personal från strandrestaurangerna ovanför. Och en sådan smart sak: på varje parasollpinne satt ett litet kassaskåp så man kunde låsa in plånbok och mobil när man ville bada.

Stranden är långgrund, det finns lekplats vi strandbarerna så här är det toppen för barnfamiljer.

Dag två tog vi oss med buss till Agia Anna. Denna strand har jag hört talas om för att den ska vara så fantastisk. Och det var den.

Turkost, klart vatten med lagom djup för både stora och små. Galet lyxiga solbäddar med saccosäck som komplement. Superservice från strandbaren ovanför. Ishink med vatten – det är sommarlyx!

Det här havet, och de här baden vi fick här, var nog de bästa på hela båtluffen. Badvattnet var så klart och så friskt. Stolarna så sköna att nog alla somnade nån gång samt att det var underbar somrig musik från strandbaren.

Vi kom tidigt men ändå var det bara ett parasoll på front row kvar. Poppis strand och just denna del, kanske för att det har en bra strandrestaurang.

Undertiden vi satt här höjdes volymen rejält. Från ett rätt familjärt ställe blev det mer och mer party. Men inte alls fel för barnfamiljer då det fanns lekplats och gungor mitt i allt. Alla välkomna! Och jag å maken njöt av att känna lite av det där partylivet som också finns här på Nxos. Bara får ett litet tag.

Den tredje dagen skulle vi åka hem men då vi hade några timmar mellan utcheckning och avgång för färjan gick vi till Apollontemplet (läs nedan) och den strand som faktisk finns precis vid hamnjaken. Längs med gången till templet finns en badplats från kajkanten med badstegar ner till sandbottnat vatten, som är förvånansvärt bra. Det finns en vakt som hojtar när det kommer svallvågor från de stora färjorna och det var bra att ha koll på för det blir höga vågor som slår upp på kajen så våra ryggsäckar blev lite badade…

Apollontemplet

Denna mäktiga marmorbåge är det första du kommer se när du anländer med färjan till Naxos. Bågen ska ha varit en del av ett tempel till guden Apollon och bågen vetter rakt mot ön Delos som historiskt var huvudcentrumet i Grekland.

Ögruppen Cykladerna har fått sitt namn just för att öarna cirkulerar runt Delos som ligger i mitten.

Ett tips är att läsa de spännande sagorna om Odysseus och alla de grekiska gudarna för barnen. Det är så många spännande historier och när de sen kommer hit och hör samma namn har de bra förförståelse.

Mer info om templet finns HÄR.

Det är en sådan fin och lagom lång promenad upp hit och att gå hit på kvällen för att se solnedgången är verkligen att rekommendera.

Från Apollontemplet får man även en fin vy av Naxos stad. (och här syns badstranden)

Naxos är en levande hamnstad dygnet runt. Det går båtar här hela tiden och det blev vi varse för en massa år sedan. Då var jag och maken på en båtluff och hade precis lämnat den lilla ön Schinoussa då maken upptäcker att han glömt sin plånbok. Panik! Vi ringer hotellet som hade hittat den och säger “vi skickar med plånboken med nästa färja till Naxos. Den kommer vid 04 i natt”. Då satt maken där, i hamnen och väntade. Var nästan lika mycket liv då som mitt på dagen.

Att mellanlanda på Naxos, vänta på färjan

Jag har på nästan alla mina båtluffar hamnat här för båtbyten. Förra året var vi faktiskt här två gånger men gång nummer två var det bara en mellanlandning på några timmar men det kan räcka ibland.

Då hamnen är så trafikerad och levande finns det flertalet ställen du kan lämna in din ryggsäck eller väska. Det är bra att göra om du väntar på färjan och antingen vill gå runt i staden utan tung väska eller ta ett snabbt dopp på närliggande strand.

Annars är det vanligt att hitta ett skönt hamnkafé och njuta av något svalt i skuggan med ryggsäcken/väskan bredvid sig

Sedan var det då vidare mot nya mål, mot Schinoussa som är en liten, liten ö söder om Naxos och ingår i ögruppen “småcykladerna”. Hur mysigt skulle inte det bli då? Återkommer med rapport därifrån så häng med!

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.