Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 november, 2018

Gör en dekorerad adventsljusstake av Stumpastaken

Adventsljusstake av Stumpastaken är ett inlägg i samarbete med Designtorget

Åh nu är det nära! Snart ska det första ljuset i adventsljusstaken tändas och julen väntas in. Längtet!!!

Jag fick en rolig förfrågan från Designtorget om jag kunde tolka den nu ikoniska Stumpastaken (ljusstake där hela ljuset, eller stumpar, kan brinna ner och användas helt) de har i sitt sortiment. Så klart jag ville!!! Det jag önskade göra och utmana mig med var något som kan få stå framme hela julen och få vara centralt placerat. Vad mer kan vara mer centralt i hela december än en adventsljusstake? tänkte jag.

Men då det är 16 ljusstakar i Stumpastaken och inte de 4 som behövs fick jag både mentalt och fysiskt vända och vrida på det. 16 på sniskan blir ju 4!!! Där har vi det: Stumpastaken kan bli en adventsljusstake!

Och sedan har vi då det bästa med denna adventsljusstake – att den kan få leva vidare hela året och inte ställas undan som de många andra adventsljusstakar just gör. Ett kort liv i 4 veckor uppe i dagsljuset och sedan 48 veckor i förrådslådan.

Hur skriva siffror på ljus?

Man måste verkligen inte ha siffrorna 1-4 på ljusen men det är lite kul och adderar på känslan av nedräkning tycker jag.

För att få siffrorna på samma höjd är tipset att ha markeringar med tejpbit över ljusen.
Gör så här: Lägg ljusen med lite mellanrum på rad, i samma höjd. Dra en lång tejpbit över ljusen och mellanrummen. Skär mellan ljusen och fäst tejpändarna runt ljusen.
Skissa ev siffrorna med blyerts annars börja skriva siffrorna med permanent markeringspenna. Låt torka och fyll i där det behövs sen.

Spetsa hyacinter

En adventsljusstake får gärna vara julpyntad och då denna ljusstake egentligen inte är så julig ville jag addera något som för tankarna till jul. Gärna något med julblommor då det för mig är det, och levande ljus, finaste och viktigaste julpyntet. Men hur få in julblommor här?

Många julblommor är lökblommor och just med löken har så mycket kraft att kunna blomma i sig självt, utan att vattnas. Kan en hyacintlök vara med utan sin jord, rötter och vatten? Var tvungen att fråga proffsen i trädgårdshandeln och fick positiva svar. Blomman kan växa helt med den kraft och vätska som redan finns i löken när den har drivits upp så långt som de är i blomsterhandeln. Hurra, då kan de få vara med i Stumpastaken!

För att de ska kunna platsa och stå stadigt spetsade jag dem helt sonika.

Gör så här: Fyll en balja med vatten och sänk ner hycintlöken och skaka bort all jord i vattnet. Bryt bort alla rötter och lägg på hushållspapper.
Skär gamla vinkorkar på mitten och se till att de går att föra ner i ljusstakens ljushållare. Tryck ner en tandpetare i korken och sedan spetsa löken så hycintlöken får en liten fot så att säga. Placera i ljusstaken.

Blir som söta runda små gummor.

Lätt att placera.

Och som alltid när det är levande ljus: Lämna aldrig ljus utan uppsikt och placera på ett säkert ställe utom räckhåll för barn eller vinddrag. Själva ljusstaken är helt brandsäker och perfekt att just ha till ljusstumpar så hela ljuset kan brinna ner och användas till 100%.

Och samtidigt som Stumpastaken används som adventsljusstake kan den fortfarande arbeta som just stumpastake. Två-i-en som det heter!

Och det roliga här är att du kan skapa din egna ljusstake med dina favoritfärger och personliga dekorationer. Lägga julkulor mellan ljusen kanske?

Mycket förtjust i denna stilrena adventsljusstake som helt klart kommer få en central placering ända fram till dopparedagen!

Titta gärna in hos Designtorget som har både vackert att pynta med till jul men även fin svensk ny design att lägga i dina julklappar.

Comments (6)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.