Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

17 januari, 2019

Tankar från dagar med Formex & trendföreläsningar

Då är Formex slut för min del men mässan fortsätter även imorgon. Har också fått dagar med föreläsningar om framtidens trender för hemmet och vår livsstil. Det är mycket att smälta då det är rätt tunga saker och visioner vi alla får i våra knän. Framtidsanalytikerna är enade om att det är en kärv värld som kommer göra att det liv vi är vana vid är i förändring. Klimatkris, politiskt osäkert och en lågkonjunktur hotar vid horisonten. Men samtidigt finns det en motreaktion som tar i från tårna och det sprudlar av kreativitet, färg och humor. Kanske är så – det måste alltid hållas en balans. Precis som vi alla lever våra liv digitalt så är den väldigt analoga odlingstrenden vi ser nu så ofantligt stor.

Saker som det talas om just nu:
• Butiksdöden och vad som sker med de offentliga utrymmena när butiker stänger
• Digital detox och med allt vad den digitala världen ger. Och inte ger.
• Att rosa och gult är det nya svarta.
• Hållbarhet, klimatsmarta och framförallt nya material.

Formex frontas denna gång av Dame Zandra Rhodes som jag inte alls var bekant med innan, hur kan jag ha missat? Entréhallen var som hennes hem med så mycket färg och form så det var som ett fyrverkeri. Inte alls min personliga stil men det går ju inte att bli något annat än lycklig när man får möta denna färgexplosion.

Zandra Rhodes fick berätta om sitt hem, rum för rum på pressfrukosten men tyvärr fick jag inte så mycket mer information om hennes yrke vilket jag blev nyfiken på.

Hennes färgstarka person och stil visar tydligt den där motreaktionen mot de andra lite tyngre ämnena jag nämner här ovan. För det finns en verklig retrotrend nu med flirt till 60-talet.

Sett och spanat på mässan

Ormbunken! Är det dags för denna, tidigare helt ratade, yviga tåliga växt att få ta plats i våra hem?

Färgat glas, eller glas överhuvudtaget, syns det mycket av. Kanske att det är ett material som är hållbart och har det gått sönder kan det återvinnas som gör att det känns så rätt?

Här i denna bild, med den rosa krukan, skulle jag få in många trender i en. Färg och form i retrostil, vas/kruka på hög fot, keramik och sedan även multifunktion; är det en kruka eller kanske ett uppläggningsfat? Från Kähler.

Ernst som alltid producerat saker i en naturskala från vitt till svart via beige hade poppat till med gult. Se där, även han kan färg.

Trenden med torkade växter, gräs och strån har vi sett något år och den verkar inte avta alls. Snarare bli mer avancerad. Från att bara ha några strån pampasgräs i en vas görs det nu buketter eller stora hängande grupper. Läs mitt inlägg om hur du kan styla dem HÄR och hur det ser ut just nu hos mig HÄR. Ovan bild från Boel & Jan.

Den trend som jag kunde se var att det var som den mänskliga handen var med överallt. Att ting ska ha taktil yta har varit känt något år men nu är formerna även smått naiva och med handgjord känsla. Underbara krukor av By On

Som om saker kommer direkt från den lilla hantverksboden och den ensamme keramikern. Det ska kännas äkta och unikt. Dessa från dbkd.

Och gärna naivt. Borta är den ytliga perfektheten. Från Madam Stoltz.

Naturmaterial är det som efterfrågas och om keramiken är handgjord och ickeperfekt så är rottingen levererad med precision och skönhet. Mässans mest fotograferade soffa? Från Affari.

Gruppera er! Något som både trendföreläsarna TrendStefan och Li Edelkoort sa var att vi kommer skapa grupper av alla våra gröna växter i tex ett hörn eller på ett bord istället för att dutta med flera krukväxter utspridda på hela fönsterbräden.

Jag tycker att vi kan dra det lite till och se att vi grupperar i både stort och smått med ljusstakar och även matgrupper. Här är en hörnsoffa till matbordet – hur mysigt är det inte att gruppera sina vänner här och ha dem samlade? Eller en ljusstake som är flera i en. Från House Doctor.

Ja, så här ser jag ut när jag går på mässa. Fotograferad av Johanna Hulander som själv inte hamnade på bild men…

… den andra mässbesökaren jag gick med, Anna María Larsson, hamnade lätt på bild då hon hade med sötaste mässbesökaren. Lilla hjärtat som log mot alla.

Men – allvaret!

Men om vi ska bli lite allvarlig för en stund: Den stora snackisen måste väl ändå vara att det aldrig har varit så tomt på Formex. Så stora ytor som tidigare var fyllda av mässmontrar stod tomma. Det var omotiverade ytor med soffor eller plank med affischer på. Där det tidigare hade varit 3 “kvarter” av mässmontrar var det nu 2. Är det butiksdöden, kommande lågkonjunktur eller det faktum att Formex är två gånger per år och med det inte drar lika mycket som om det  bara hade varit en gång per år? Eller är det så att trenden med att inte köpa något alls, utan ta hand om det man redan har, gör att vi konsumenter inte handlar i lika stor utsträckning, vare sig i butik eller online? Något har i alla fall hänt och det var så påtagligt.

Och det kan väl vara lite av en antitrend eller hur man ska säga det – för om retro och flirt mot 60-talet är en verklig trend så kanske det redan finns vackra saker i våra förråd från 60-talet vi då kan ta fram istället för att köpa nytt?

Jag är verkligen brydd inför den tid vi just nu lever i. Vi kan inte konsumera i den takt vi gjort men om vi inte gör det kommer så många jobb och levande ekonomier dö. Det är en tid där nytänkare kommer vara de stora vinnarna.

Hur känner du? Får du några tankar om detta?

Comments (9)

 • Mässor som Formex behövs. Det ÄR viktigt. Men de måste börja ta hand om sina utställare på riktigt. De senaste 6-8 åren är ren idioti. Först så betalar utställarna ohemula summor för att få sin plats, sen ska du ha el för x kr, belysning för y kr och ska du hänga upp en vepa så kommer fakturan på 5000kr. Eller en tv gubevars! 5000kr till.
  Har du sen åsamkat skada i form av ett spikhål på en vägg måste heeeeeela montern spacklas och målas om för enorma summor.

  Tänk om ett hotell hade gjort likadant med sina gäster? De hade fått stänga ner verksamheten efter en kvart.

  • Vilken bra input! Tack. Sällan jag får höra något från utställarna om detta.
   Pratade med en som sa att han föredrog om mässan bara var en gång per år för det är vad inköparna egentligen behöver och mäktar med. Detta är något jag har noll insikt i och kunskap om men intressant att höra mer om.

   Intressant hotellkoncept du nämner iofs 😉 betala för det du använder; så om gästen har med sig stearinljus och varma filtar kanske man slipper betala så mycket för el, ha ha!

 • Jo, samma tanke har slagit mig de senaste gångerna som jag har varit på Formex: “blir inte det här stället mindre och mindre?”. Samma sak med Trädgårdsmässan och Hem och villamässan, där det känns som att man bara vill fylla ut mässhallarnas tomma platser (med t ex delikatesser eller grejer från typ tv-shop) snarare än att skapa något relevant för besökarna.

  • Aha, även så på andra mässor alltså?! En tanke är ju att inte använda alla mässhallarna eller just för Formex inte ha två ggr per år. Men jag är lite för oinsatt för att veta men något måste nog ändras… Men kvalitet framför kvantitet, alla dagar i veckan så att säga.

 • Gällande ”Vi kan inte konsumera i den takt vi gjort men om vi inte gör det kommer så många jobb och levande ekonomier dö…” Jag är inte övertygad om att det blir så – vi måste konsumera annorlunda, förnya, förädla på ett sätt som inte är på bekostnad av vår planet. Det bli andra typer av jobbtillfällen, tjänster och produkter – vi måste öppna våra sinnen och nyfikenhet för framtidens skull! Så tänker jag… kram

  • Absolut, håller helt med. Jag menade inte att vi skulle köpa och konsumera på det sätt vi gör idag utan fortsätta konsumera för att hålla pengar i rullning så att säga fast med medvetna val. Pengar måste flöda för att ekonomin ska fungera men jag hoppas innerligt att nya aktörer kan få plats och att en ny typ av ekonomi skapas. En där det cirkulerar mer än dränerar. Formulerar jag mig flummigt?

 • Tack för en av de bästa sammanfattningarna av Formex jag läst. Både när det gäller trender och analys. Jag valde att inte åka denna säsong eftersom de sista besöken varit så otroligt oinspirerande. Samma prylar, likadana montrar och ledsamt lite nytänk. Jag som enbart är intresserade av hållbara saker har väldigt lite att hämta från Formex utställare.

  • Tack snälla för din kommentar. Ja, det är något som händer och jag ser med spänning fram emot att få se vart detta kommer landa. Hoppas på endast en mässa per år.

   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.