Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 april, 2018

Svenskt tenn väljer hållbarhet & kvalitet i alla led

Att det är hållbarhet som är bland det viktigaste ämnet vi alla måste ha i tankarna i det mesta vi gör har nog de flesta av oss snart förstått och skrivit under på.

Som privatpersoner försöker vi ta vara på det vi redan äger istället för att köpa nytt eller använda oss av andrahandsmarknaden, återvinner i stor utsträckning och har återvinningskärl som självklara delar i hemmet och att de stora köpen blir mer och mer medvetna. Sakta men säkert förändras vårt beteende mot mer hållbarhet. Men det går inte lika enkelt, snabbt och bra om inte också producenter och återförsäljare hakar på och visar upp sitt hållbarhetstänk i hela sin verksamhet.

I går bjöd Svenskt tenn in till en pressfrukost för att berätta om sin satsning och också en koll på sina egna led i produktionen.

Svenskt tenns VD Maria Veerasamy välkomnade.

En mycket intressant presentation med en väldigt gedigen sammanställning i den broschyr som nu finns i butiken för alla kunder att ta del av. Den finns även på hemsidan.

Skriven av journalisten Annica Kvint som skriver som oftast om design och arkitektur. Vid sin sida har hon haft Renée Andersson som är kunskapen själv i ämnet mänskliga rättigheter, rättvisemärkning, spårbart mm.

Detta är stora frågor som berör alla. Från Kina till Kinna som det heter. Det är lätt att bli uppgiven när man får tunga fakta presenterade för sig och hur vi människor förstör vår vackra planet. För en sak är är säker – planeten kommer finnas kvar medan vi som människor inte kommer kunna göra det i evighet som vi håller på… MEN! Det är just med sådana här upprop och engagemang från stora aktörer som utvecklingen kan vändas.

Några fakta som jag tyckte var intressanta:
• Lin är ett fantastiskt material då det inte kräver någon bevattning eller besprutning i odlingen.
• Mässing återvinns och smälts ner till nya ting. Aldrig tidigare hört någon nämna.
• Endast 14% av världens skog är FSC-märkt och endast 4% av dem är ädelträ. Det sätter rätt höga krav (och prislappar) på möbeltillverkningen.
• Konfliktmineraler – Metallgruvor i utsatta krigsområden har blivit finansiering i krig så att köpa metall kräver kontroll. Som tenn som tyvärr främst finns i konfliktområden.
• Bly har de senaste åren blivit en av de viktigaste handelsvarorna och mest utsatta arbetsmiljöerna med ofta dåliga arbetsförhållanden då bly är så viktigt för mobiltillverkningen.

Ja, det finns mer att läsa och lära.

Efter presentationen gick vi genom lokalen som var på väg att öppna för dagen och jag slås av det som kanske var det viktigaste jag tog med mig: Saker som håller i generationer är det mest hållbara för miljön. Det måste bli ett slut på slit och släng.

Hållbart för generationer. Eller som de själva säger: Kvalitet i alla led. För ibland måste kvalitet på materialet gå före en märkning, som fsc-märkning av trä till exempel. Om ett soffbord görs av ett ädelträ som är fsc-märkt men har sämre kvalitet kommer inte bordet hålla lika länge som ett trä i bättre kvalitet utan märkning. Då går kvaliteten före för att hålla bättre och längre.

Möbler och mönster som klarat årtionden av trendsvängningar och stilar. Hållbart.

Den nya serien Capri – kommer den vara lika hållbar och hålla för tidens trender?

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

Comments (1)

 • Ulla-Karin Lindström

  Du skriver att ”Hållbart för generationer. Eller som de själva säger: Kvalitet i alla led. För ibland måste kvalitet på materialet gå före en märkning, som fsc-märkning av trä till exempel. Om ett soffbord görs av ett ädelträ som är fsc-märkt men har sämre kvalitet kommer inte bordet hålla lika länge som ett trä i bättre kvalitet utan märkning. Då går kvaliteten före för att hålla bättre och längre.”

  Men det är väl ändå en tankevurpa? Det logiska måste väl vara att välja ett annat material? Eller att avstå ett nytt (och kanske ack, så snyggt!) soffbord som inte är fsc-märkt? Dvs konsumera mindre!! Annars är ju det samma sak som att fortsätta att konsumera och skita i var grejerna och materialen kommer ifrån, hur de är producerade och om de hotar den biologiska mångfalden eller andra sådana vettiga värden som fsc-märkningen står för?

  Och här framgår det vad fsc-märkningen står för.
  https://se.fsc.org/se-se/om-fsc/vanliga-frgor-och-svar/1-vad-r-fsc

  (Dessutom har jag MYCKET svårt att tro att ett fsc-märkt träslag skulle vara så mkt sämre kvalitetsmässigt än motsvarande utan märkning att det påverkar livslängden eller att vi vanliga konsumenter ens märker ngn skillnad? Eller vilken skillnad skulle det vara? Sa de det också?)

  Mvh
  Ulla-Karin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.