”Kan vi inte göra egen färskost, mamma?” frågade sonen. Klart vi kan, för det är ju superenkelt.
Färskost har länge varit en favorit här hemma hos både stora och små. Alltid en uppskattad del av långfrukostarna på helgerna. Men att göra egen färskost var det flera år sedan jag gjorde. Kul att göra igen. Och bör helt klart läggas till på min brunchlista.
Göra egen färskost
Ingredienser
1 liter filmjölk
3 dl gräddfil
kryddor, salt och smaksättare
Gör så här: Blanda filmjölk och gräddfil i en skål. Lägg kaffefilter i trattar och silar med skålar under. Fördela och häll i filblandningen i trattarna och låt nu det hela rinna av i kylskåp över natten.
När massan blivit fastare och mer bredbar är den klar. Lägg över i skålar och krydda efter smak. Salt och eller örtsalt. Torra och färska kryddor funkar. Eller allt funkar – bara att testa sina favoriter.
Delade upp färskosten i två för att få två olika smaker.
Salt är en bra början.
Jag kommer garanterat göra egen färskost i sommar. Och testa att göra en med lite sötare smaker. Något som kan passa sommarens ljuvlig jordgubbar kanske?
Wow vad enkelt! Det här måste jag/vi testa, min man äääälskar färskost o har det helst istället för smör på alla sorters mackor i kombination med alla sorters pålägg haha. Tack för tips 😀
Vilken underbar karl du har. Hoppas ni får till en riktigt härlig, krämig och god färskost.
Och ja, visst är det enkelt!!??
Ha en fin fredag!
KRAM!