Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

2 juni, 2019

Tips inför sommarresorna för både vuxna & barn

Tips inför sommarresorna är ett inlägg i samarbete med Designtorget

Nu har jag visat vår tågluff i flertalet inlägg och ni har fått haka på hela vägen. Så kul med all fin respons jag fått av er och jag blir alldeles lycklig när jag får hälsningar om att jag inspirerat till fler som vill luffa med hela familjen. Samma sak när jag tidigare skrivit om de två båtluffar vi gjort med barnen som jag också rapporterat om här på bloggen.

När jag skulle planera vår tågluff hade jag ett jobbmöte med vännerna på Designtorget som jag samarbetar med och det visade sig, när vi pratade om min stundande tågluff, att Designtorget hade en massa passande saker för resor och mycket av det jag just då var på jakt på. Man kan lita på Designtorget – finns alltid något för alla tillfällen ju!

Jag har valt ut några saker jag verkligen vill tipsa om inför stundande semester, sommarlov och resor. Saker som kan underlätta när man är på resande fot samt hålla humöret uppe på de små resenärerna.

Planera din tågluff

När jag var liten och skulle åka på charterresa på sommarlovet med mina föräldrar kunde jag ligga i trädgården på en filt och bläddra i de där tjocka resekatalogerna i flertalet timmar. Drömma mig bort till hur vi skulle få det, se på människorna på bilderna för att få inspiration till packningen och se alla maträtter på de härliga bilderna för att suktas. Nu finns inte katalogerna längre på samma sätt men inför vår tågluff gjorde jag i princip samma ska med den matiga och fantastiskt inspirerande boken Tågsemester.

Helt underbart att få läsa andra resenärers levande reseberättelser från olika tågresor. Så mycket matnyttig information att ta med sig men också inspiration till flera tågresor med andra destinationer än de vi skulle till. Gav ju drömmar om fler tågluffar, helt klart.

Tågsemester är en bok du både kan läsa innan resan för att få just inspiration och information men likväl är det en härlig reselektyr att ha med sig.

Och gissa vår överraskning när ett av paren som är med och ger sin reseberättelse kliver in i samma tågvagn som vi med sina tre barn. Nu var vi bland proffsen och med likasinnade. Det blev trevliga tågsamtal.

Böcker, resenärens bäste vän

Vi reser alltid utan skärmar av flera anledningar: först och främst vill vi resa och uppleva saker helt analogt. När en skärm dyker upp så missar man den existerande världen runt omkring och för barnen är det extra svårt att kunna växla mellan de olika världarna. Skärmen lockar barnen, bara att erkänna det, och finns skärmen där som något som pockar och lockar blir det svårt att faktiskt se det vi just nu upplever fullt fokus. Tas den bort och inte ens erbjuds som tidsfördriv väcks något nytt. Ögat letar efter nya saker att se och uppleva.

Det ironiska är att vi köpte en padda till barnen när de första läsplattorna kom för att det skulle ge en lugn resa men det blev bara tjat om den, vad skulle ses och spelas, hur mycket batteri som fanns kvar. Den gav i slutändan mer problem ju!

Skärmen är så närvarande i allas vår vardag, både vuxna och barn, så att ta bort den ger verkligen en känsla av semester. Ett avbräck från vardagen. Inga hårddiskar fyllda med pockande jobb utan det får tas sen.

Så, efter denna långa utläggning så vill jag slå ett slag för böcker till resorna. En bok kan slås igen och finnas kvar och inga batterier behöver laddas.

En favoritbok som plöjdes från pärm till pärm av dottern var Godnattsagor för rebelltjejer. Bland det bästa som skrivits på årtionde ju! Och den glöd i dotterns ögon när hon återberättade om alla kvinnor, flickor och tjejer det berättas om i boken kan jag än se framför mig. Boken läses fortfarande om och om igen här hemma, just till godnattsagan.

En bok jag också tokälskade var den här labyrintboken; Pusseldeckaren. Varje uppslag är som ett myller med miniatyrer och detaljer att titta på. Och sedan är också varje uppslag en labyrint där man ska ta sig igenom med ett uppdrag om att hitta saker på vägen och lösa ett mysterium, en deckargåta. Helt magisk och så lätt att låta tiden gå med denna i sitt knä. Perfekt för långa resor eller regniga dagar i torpet skulle jag säga.

Kedjelyssna

Men ibland vill man inte läsa utan bara njuta av resan och lyssna. Något mina barn älskar är att lyssna på sagor och berättelser. Kan både vara svårt att höra på mig när jag läser på ett skramligt tåg (också irriterande för medresenärer att behöva lyssna på, ha ha)  så att lyssna på ljudböcker i hörlurar är ju toppen. Men vi reser ju utan skärmar..?

Men med Urbanears hörlurar kan du kedjekoppla hörlurarna så alla tre barnen lyssnade på samma saga från makens telefon. Det var så mysigt att se dem försvinna in i sagan och sedan se alla tre skratta högt åt något skämt som då var med ljudboken.

Så otroligt smidigt och kul att de faktiskt delar samma upplevelse, får lyssna på samma saga. Och kors i taket, de kunde utan några större bråk enas om ljudbok. Bara en sådan sak!

Game on!

Semestern ska alltid innehålla lekar å spel och på långa resdagar är det så perfekt att köra igång några spel.

Mina barn har ärvt (genetiskt eller socialt???) min förkärlek för frågesport och ett spel som vi spelade varje dag under resan var Röda Tråden. Vi hade med både Röda Tråden Djur och Röda Tråden Världen så alla kunde vara med och spela.

Och spelen var verkligen med förjämnan.

Alltid läge för ett parti frågesport i väntan på maten, i väntan på notan eller andra pauser som lätt kan kännas oändliga för kidsen.

Travel in style

Jag blev så förtjust i serien Frö, lädervaror framtagna exklusivt för Designtorget. Snyggt, stilrent och funktionellt. Saker som kan användas länge och bara bli snyggare med tiden. Och det fina här är att just nu ger Designtorget möjligheten att sätta sina egna initialer på utvalda produkter i serien utan extra kostnad.

Jag beställde ett passfodral med mina initialer på och kände mig så galet världsvan och lyxig. Denna kommer jag ha resten av livet och hoppas fodralet ska få vara med om en massa resor.

Visst är det lite James Bond att ha egna initialer på. En himlans bra studentpresent nu när jag tänker på det också!!!

Vi hade inga nattåg på vår tågluff och resorna kan bli långa så att då få slumra en stund är något man ju gärna gör. Det är inte alltid det lättaste men herre jösses, nu är det inga problem längre – nackkudden Ovaer har löst det!

Det är något så otroligt smart (och egentligen väldigt enkelt) som en kombinerad nackkudde och sovmask.

En skön nackkudde i mjukt bomullstyg som du blåser upp så du får en stadig men gosig kudde som håller huvudet vilande utan att ge nacksmärtor. Och sedan då en luva du fäller över huvudet så du kan gömma dig inne i ett litet mjukt, mörkt tält. Jag hade öronproppar också så att få till en lugn och skön sovstund i en rätt stimmig tågvagn var inga problem.

Och då den blåses upp så är den superliten att ha med i packningen.

Även om vi reser skärmfritt så åker vi ju inte mobilfritt. Mobilerna måste maken och jag ha med oss så klart för att vara kontaktbara, ha koll på bokningar, googla restauranger och ha gps-kartor mm. Ja världen är verkligen beroende av de där smarta telefonerna.

Inte kul att då få problem med dem eller vara utan batteri för allt i världen.

Designtorget har flertalet smarta små kit som är skapade för resorna; sy-, reparera-, aniktsvårds- och teknik-kit. Perfekta att få med i packningen och superuppskattade gåvor om du ska resa i sommar till vänner för att ha som gå-borts-present.

Och som du vet älskar jag funkis, dvs funktionella ting, och att här kombinera två laddare så du kan skippa sladdhärvan är ju genialiskt!

Detta var bara en bråkdel av allt som finns hos Designtorget så jag uppmanar dig att titta in hos dem online eller i butik för fler smarta reseprylar. Och du vet väl att Designtorget har butik både på Centralstationen här i Stockholm och ute på Arlanda???

Önskar dig en fin, smart, härlig, rolig och upplevelsefylld resesommar vart du än ska!

Comments (2)

  • Tack för massor av supertips! Blir ett besök till Designtorget imorgon! Har du även tips på sagor som alla barnen gillade? Supersmart att koppla ihop och lyssna på samma!
    //Carolina

  • Öronproppar är helt underbart. Själv har jag alltid öronproppar när jag sover. Sover så mycket bättre när det är tyst och jag slipper alla störande ljud. Bara vetskapen att man inte kommer att störas av ljud under natten gör att man sover bättre. Tycker det är hur skönt som helst att plugga in öronpropparna riktigt djupt i öronen och höra hur alla ljud stängs ute mer och mer när propparna expanderar i öronen för att till slut bli helt tyst.

    Ibland får jag dock lite ont i öronen av propparna. Du råkar inte har något bra tips på sköna öronproppar att sova med?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.