Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

7 september, 2019

Ugnsbakad brieost med nötter, frukt & honung

Om jag säger ugnsbakad brieost med nötter och honung – vad säger du då? Vissa säger “men herre jösses vad gott det låter” och andra säger “åh det gjorde alltid mina föräldrar”. Det verkar nämligen vara en sådan där härlig retrogrej som vissa är helt bekanta med och andra inte.

ugnsbakad brieost

Oavsett så är just ugnsbakad brietårta med nötter och honung en helt makalös rätt. Den kan vara perfekt till efterrätt då den kombinerar ostbrickan med det söta men rätten funkar alldeles utmärkt även som försnacks. Tex hade vi det på vår kräftskiva som en stående förrätt med annan plockmat.

Ugnsbakad brieost med nötter, frukt & honung

Ingredienser
1 brieost
0,5-1 dl 1orkad frukt, tex tranbär, fikon
1-2 dl blandade nötter, tex valnötter, hasselnötter
1 dl flytande honung
flingsalt & färsk rosmarin

Gör så här: Värm ugnen till 200°C. Placera hela brieosten på en plåt med bakplåtspapper. Hacka torkad frukt och nötter och lägg i en skål. Ringla över hälften av honungen och blanda. Toppa brieosten med den honungssötade frukt- och nötblandningen. Ringla sedan över resten av honungen och krossa lite flingsalt över toppingen. Om du har och gillar rosmarin är det gott att klippa lite färska blad över. Baka i mitten av ugnen i och ca 10 minuter. 

ugnsbakad brieost

Denna varma dessertost kan passa perfekt tillsammans med andra saker på en charkbricka (se mina favoriter HÄR) om du är sugen på mer. Hoppas detta ska smaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.