Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

3 augusti, 2021

Göra egen citronyoghurt – som man minns den

Minns du citronyoghurten som fanns förr? När jag var liten fanns smaksatt yoghurt endast i  små plastbyttor och smakerna var jordgubb, skogsbär och citron. Lyckan när mamma packat ner en sådan vid utflykter till exempel. Min favorit var citron och när sedan yoghurt blev mer vanligt och populärt hamnade de så småningom på stora tetror. Av någon outgrundlig anledning föll citron bort.

Utomlands finns citronyoghurt oftare än vad jag sett här hemma från andra varumärken så på tex greklandsresor har jag suktat och letat. Dock inte med samma smak och konsistens som jag minns det.

Men nu tänkte jag försöka göra egen citronyoghurt. Borde väl gå?, tänkte jag. Och tänk – det gjorde det!

Jag gjorde det första gången i Skåne till jordgubbar och den efterrätten jag visade. En pangkombo med bär men hemma här gjorde jag det till frukost. Mums så gott!

Göra egen citronyoghurt

Ingredienser:
1 liter grekisk naturell yoghurt, fetthalt 10%
160 g lemoncurd (halv burk)
ev citronzest

Gör så här: Ta 2 dl av yoghurten i en bunke ihop med 160 g lemoncurd och vispa ihop med elvisp. Lemoncurden ska blandas väl med yoghurten. Klicka sedan i resten av yoghurten och blanda väl. Önskas mer sting av citron kan du riva citronzest över. Antingen i hela blandningen eller vid servering.

Ja detta har klart blivit sommarens favorit. Mild, söt och krämig. Gott till frukost men även som efterrätt med bär som sagt. Ska helt klart ta med mig denna in i sensommaren också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.