Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

18 september, 2019

Julen 2019 stora trendalert – slå in paket i tyg

Nu börjar julnyheterna för julen 2019 trilla ner i mejlboxen. Oh no, säger vissa och Äntligen säger andra. Du som läst min blogg länge vet vilket läger jag tillhör eller hur??!!

Den trend som råder är hållbarhet oavsett säsong eller bransch. Så klart även inom julen och julhandeln. Förra årets julklapp var ju “det återvunna plagget”. Vi väljer gröna rätter till julbordet och drar ner på mängden klappar.

Slå in paket i tyg

Det jag sett ett tag lite här och var är att slå in julklappar i tygbitar eller faktiskt slå in i dukar som också är en del av själva julklappen.

Här är bild från IKEAs pressmaterial för julen 2019. Helt rätt i tiden att stora varuhuset också belyser detta. Gör mig alldeles lycklig!

Detta kommer helt klart bli årets stora trend! Men du som är en van besökare på bloggar och Pinterest vet att detta inte är någon nyhet. Speciellt inte i Japan då detta sätt att slå in gåvor och matlådor varit en självklarhet i årtionden. Kanske århundraden?

Men som jag brukar säga: den som läser en Sherlock Holmes-bok för första gången är det ju en ny historia man få berättad för sig även om den är gammal. Den är lika bra för det!

Comments (5)

 • Tips på ett enkelt sätt att använda tyg, leta jutepåsar och andra julpåsar på loppisar som kan återanvändas om och om igen. Jag har samlat de senaste två åren och de säljs för lite och ingenting. Ett stort plus är att det blir så fint under granen??

 • Hur stor är egentligen klimatpåverkan om du slår in i tyg som du sedan aldrig använder? är den verkligen mindre än ett papper då? Jag undrar av genuint intresse för det känns spontant som att det är mer miljötungt att producera tyg än papper. Men jag vet inte.

  • Hej Katarina. Bra tankar du har. Det jag mest tänker på i detta fall är att du ska använda tyg du redan har så att du inte köper nytt vilket är bra för både miljö och plånbok. Sedan så är en tygbit lättare att använda igen som inslagning än ett papper som knycklas och rivs sönder vid tejpbitar. Du har rätt, det är svårt detta för man kan nog råna på olika sätt. Bäst är att hålla nere köp så långt det går då nyproducerat är det som sliter mest. Men jag har inte heller alla fakta, lyssnar och plockar upp det som media och omvärlden säger.

   Kram
   helena

  • Vi köpte prisnedsatta jultyger efter jul för ungefär 20 år sedan och har inte använt något papper sedan dess. Det är lika fint under granen varje år för paket har så fina färger i sina tyger med julmönster. Efter jul stryks tygbanden man knutit runt klapparna och man lägger undan dem och tygerna i sin kartong till nästa jul. Hur många har samma omslagspapper till sina klappar i 20 år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.