Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

29 september, 2019

Bjuder mamma till mitt hemmakafé & cirkeln sluts

Bjuder mamma till mitt hemmakafé är ett inlägg tillsammans med Siemens

Idag är det kaffets dag och vad passar då bättre än en gofika hemma? Jag vill ge min mamma en riktigt härlig kopp för att bjuda tillbaka för alla de fikor hon bjöd på som barn.

När jag var liten åkte jag ofta in till stan med mamma på tunnelbanan. Mina föräldrar har inte körkort så t-banan var vår bästa vän kan man säga. Mamma arbetade som lärare och på fritiden stickade hon – hela tiden. Hon stickade åt garnaffärer så det var ofta leveranser till dem med vackra koftor och tröjor hon skapat. Hon har alltid inspirerats av att gå runt på stan, se på skyltningar och i butiker. Detta är nog något som spillde över på mig för jag älskar också att bara gå runt och se. Insupa inspiration. Det var många turer till stan för oss två.

Något som ingick vid varje stadsbesök var att gå på kondis och kaféer. Mamma är ingen fantast av fast food så jag fick aldrig gå på hamburgerställen när det var lunch utan hellre en stadig schwarzvaldtårta än en burgare. Gäller att ha sina prioriteringar alltså!

Då kaffe är mammas livselixir skulle det vara de bästa fiken och när kaféet Piccolino i Hötorgshallen började med något helt galet exotiskt som cappuccino blev det ett stamställe. Åh vad det såg gott ut tyckte även jag som barn. Skummig mjölk som såg ut som en gräddig efterrätt.

Mamma gav sig på att göra en egen variant hemma i köket med bryggkaffe, uppvispad mjölk och kakao på. Nja, blev ju inte som proffsen gjorde det men ändå – kändes ju så kontinentalt.

Nu 30 år senare är det min tur att, i mitt kök, ge mamma en riktig cappuccino. Nu behöver vi inte åka tunnelbanan i 30 minuter för att sätta oss på kafé utan här finns riktigt proffsigt hemmakafé med perfekt cappuccino. Cirkeln är sluten.

Fina, inspirerande, energirika och starka mamma. Om jag har hälften av hennes energi när jag är 83 kan jag skatta mig lycklig!

Hemmakafé med Siemens EQ.9 plus

Jag startade mitt samarbete med Siemens innan sommaren och har fått testa  Siemens EQ.9 plus nu en tid och verkligen lärt känna kaffemaskinen. Se mitt första inlägg HÄR. Nu har jag hittat både favoritinställningar med finjusterad styrka, temperatur och nya finesser.

Det som jag verkligen uppskattar är hur enkel den är att rengöra och hålla fräsch. Kaffemaskinen säger till själv när den behöver tömmas på sump och den sköljer sig själv regelbundet men att plocka ut de bryggenheten och skölja är supersmidigt.

Något vi här hemma uppskattar mycket är de två facken för bönor som gör det möjligt att ha olika typer av kaffe i samma maskin. Vi varvar mellan espressobönor och vanliga bönor så vi kan välja på espressodrycker eller bryggkaffe.

Något maken upptäckt är mugg- och koppvärmaren ovanpå maskinen. Perfekt när vi vill ha en riktigt värmande fika för är en varm mugg håller kaffet varmt längre.

Lätt att sätta in mjölken och hålla mjölkhållaren i kylen när inget kaffe ska bryggas.

Min 83-åriga mamma blev barista på första försöket

Jag skrattade mig alldeles varm när mamma skulle ge sig på att fixa fika till oss. När hon överraskades av ljudet när bönorna maldes och hur hon hoppade till av ljudet när mjölken puffade till med ett härligt ångmoln. Det är riktiga grejer detta och görs gediget. Precis som i stans coola barista kaféer.

Hon har som jag sa inte körkort och är inte helt bevandrad med de nya tekniska sakerna så som dvd och laptop men här rattade hon fram härligt fika till oss utan några problem.

Och så gulligt hur hon liksom pratade med kaffemaskinen, som om de jobbade tillsammans för att få fram bästa kaffet.

Cappuccino för två och egna inställningar för den perfekta koppen. Så smidigt att ställa in för sina egna favoriter.

Det är här jag önskar att det fanns doftfilter för skärmen. Du vet väl hur gott nybryggt kaffe doftar så tänk på det och suktas.

Fika hemma med rykande kopp och nybakad kardemummakaka slår ju alla tjusiga stadskaféer med hästlängder.

Blev cappuccinon godkänd då? Det kan du ge dig på!

Fint att få bjuda igen på proffsig fika hemma i mitt kök. Och så lyxigt att få en stund tillsammans. Att sitta ner med en kopp och hinna prata är ju de bästa stunderna här i livet.

Comments (4)

  • Så otroligt härligt, mysigt och gott det ser ut! Och vilken häftig mamma du verkar ha.? Föll så för de söta kaffekopparna, var kommer dessa raringar ifrån? Ha en skön söndag!

  • Blev för några sekunder lite nedstämd när jag läste, har ingen mamma i livet och dricker inte kaffe. Men snabbt kom jag på alla andra goingar jag har livs levandes omkring mig, OCH att det snart är säsong för julmust!! Glädje igen! Tack för påminnelsen om hur bra vi/jag har det! Och tack för din innehållsrika blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.