Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

31 maj, 2019

Jag har blivit en hemmabarista & gör proffskaffe enkelt

Jag har blivit en hemmabarista är ett inlägg i samarbete med Siemens

Att jag är en lattemorsa och stor kaffedrickare vet alla de som jag träffar dagligen och det kan nog du som följt mig länge också skriva under på. En god kopp kaffe på morgonen för att starta dagen, förmiddagsfikan för att ro hem skeppet ända till lunchrasten, eftermiddagsfikat… ja du fattar.

När jag då blev bjuden på ett event av Siemens där jag skulle få en kaffekurs av en barista kände jag att nu i min lilla låda ska gamla bryggkaffet få sig en match. Det var den nya helautomatiska espressomaskinen EQ9 Plus som jag skulle få testa och lära mig. Men hur mycket kan en enda maskin göra med espressokaffe egentligen? Väldigt mycket visade det sig och det är som en hel espressobar med proffsbaristor i en och samma maskin. Läs och kolla HÄR för massa inspiration.

Siemens hade också bjudit in Emily Slotte, Sofia Wood, Frida Fahrman, Frida Lund och Petter Bäcklund. Vilken härlig skolklass! Och en sådan lycka att få besöka Ett Hem. Mer inspirerande miljö får man leta efter.

Blev mäkta imponerad då jag trodde det skulle vara en stor espressomaskin med tanke på allt den klarar av men den var väldigt smidig och klassiskt designad för att passa in överallt.

Vår lärare för dagen var en barista från Drop Coffee. Det ligger nära vårt frilanskontor på söder så där hade jag minsann varit och hade koll på.

Hon visade upp en karta, ett stamträd, över olika kaffesorter. Det finns alltså så många olika sorters bönor och smaker så om du inte känner att du hittat rätt smak så ska du helt klart bena dig igenom hela detta träd. Jag vet att jag gillar de där mörka runda smakerna. Undrar vilken gren jag då sitter på…?

Frida och Sofia testar de olika bönorna och de olika dryckerna. Och intressant hur olika vi tyckte. Det blev liksom olika tyckande hela tiden. Smaken är som kaffebönan – dvs delad!

Och jag fick lära mig att kaffekoppens färg kan få dig att tro dig veta hur kaffet ska smaka. Som denna espresso ser mustig och mörk ut men var supersyrlig som om någon pressat citron i den och smaken var väldigt ljus. Sånt där tycker jag är så intressant.

Så många olika smaker. Intressant hur jag trott mig veta hur espresso ska, eller bör, smaka men det finns så många olika smaker och så roligt att testa sig fram med olika bönor, olika styrka och olika temperaturer.

Och för att göra det hela än mer spännande så kan en espresso smaka på ett sätt direkt efter bryggning och sedan få en annan smak när den fått stå nån minut.

Och var vi duktiga elever? Här fick jag visa prov på om jag varit uppmärksam. Emily var snäll och fotograferade för att föreviga uppkörningen. Tror nog att jag klarade mig.

Härligt med ett fat bönor på bordet. Gav inte bara en stämningshöjare utan även så goda dofter.

Kaffekursen följdes av en god lunch från Ett Hem.

Och vad serverades till efterrätt då?

Så klart en rykande het god kopp expresso. Eller Latte Macchiato i mitt fall.

Om jag ser ofokuserad ut är det för att jag zoomade bort och landade någonstans i Italien för en stund. Så gott och sådan perfekt kopp kaffe.

Ett Hem är så ljuvligt på alla sätt och med en kopp espresso i handen så får jag verkligen in alla sinnen här. Emily fångade mig på bild.

Och det kom som en glad överraskning att jag skulle få låna en Siemens EQ.9 Plus att testa även hemma. Så fantastiskt för det finns ju så otroligt många variationer i den.

Något som också gör mig helt lycklig är att jag shoppat mig några espressokoppar. Men ändå inte alls…

Jag har inga espressokoppar men jag har hederliga gamla kaffekoppar i tunt porslin och i den där lilla gamla storleken när man förr drack så lite kaffe. Inga stora latteglas eller café au lait-baljor här inte. Men de där små kopparna som jag önskade mig i studentpresent (ja det är 26 år sedan…) har ju knappt använts utan flyttat med från hem till hem, kom nu äntligen till användning.

Så mina studentkoppar från 1993 visade sig ha väntat ända till 2019 och nu används de flitigt. Nåt fint ändå med det.

Hör du? Det där pysande ljudet när mjölken ångas ut med en puff. Men i övrigt är espressmaskinen väldigt tyst. Den har byggts för att just vara så tyst som möjligt.

Med vredet väljer jag vilken kaffedryck jag vill ha och sedan med knapparna väljer jag styrka på espresson, värmen på vattnet och jag ser hur stort glas, med ml utskrivet, jag behöver till de olika dryckerna.

Ovanpå espressomaskinen finns två fack för kaffebönor. Perfekt för sådana som jag och maken som önskar olika typer av kaffe och då kan hälla ner olika typer av bönor i de olika facken. Den har nämligen två keramiska kvarnar så de olika kaffebönorna kommer aldrig i kontakt vid malningen.

Jag vill kalla den här bilden: kaffe i motljus. Kan också kallas: prata inte med mig, jag njuter.

Något som hela familjen tycker är superkul är att maskinen har wifi så jag kan starta en kopp via app i telefonen. Jag blev alldeles fnissig när det sa pling i mobilen och en lite ruta med ordet Njut! dök upp.

När lådan med maskinen togs ur lådan stod barnen och var ivriga. Lugn, lugn, säger jag, nu ska vi installera i lugn och ro. Vis av erfarenhet är det ju en lång process att installera men med instruktionsboken och den smarta displayen var det gjort på ett kick.

Äldste sonen som älskar alla smaker var ivrigast. En svag latte macchiato ville han ha. Och här är det ju toppen då vi kan ställa in styrkan så både han som inte ska ha så mycket koffein och maken som vill ha starkast möjliga kan båda få det de vill med bara några knäpp på displayen. Vi kommer lätt anamma möjligheten att skapa profiler i displayen och spara sina personliga kaffefavoriter. Jag vet vad jag ska ha: cappuccino, normal och 80% mjölk. Helt min grej när som helst på dygnet!

Om den var lätt att installera så är den även lätt att underhålla. Den ångrengör automatiskt efter varje mjölkdryck och gör det underhåll som behövs åt dig. Så smidigt.

Hur lyxigt är det inte att få testa var en riktig barista hemma i sitt egna kök. Nu ska jag bjuda in hela gatan på fika!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.