Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

11 januari, 2014

Det pågår en revolution i Sveriges vardagsrum

När man tittar på bostadsannonser så kan annonserna vara förvånansvärt lika. Jag tänker inte bara på att allt är vitt, ljust och fräscht utan även hur alla möblerar likadant. Tänk er ett rum med ett fönster i mitten, längst bak i rummet och så har lägenhetsägaren möblerat en soffa mot högerväggen och tv på motsatta vänsterväggen. Där emellan står ett soffbord. Känns det igen? Inget konstigt med det, så har vårt sociala (eller asociala) liv sett ut. Vi vill ensamma eller med några nära och kära njuta av en härlig film och gott att äta inom räckhåll. Fredagsmysets högborg.

Men nu sker en stor förändring. Vi sitter inte alltid i soffan och glor mot den motsatta väggen längre. Vi kan titta ner mot våra knän eller handflator. Vi har portabla manicker där vi kan se film, kommunicera eller spela spel och med dessa platta skärmar vill vi sitta där det är som bekvämast och mysigast. Kanske framför brasan?

Vad händer då med den vanliga möbleringen vi haft? Nu kanske vi vill rikta blicken mot varann i stället för att sitta på rad och stirra mot väggtv.n? Innan TV.n kom och revolutionerade vår möblering så satt vi mot varann eller riktade mot en eldstad. Går vi tillbaka till det?

Samtidigt som det verkar lockande att vi nu ska vara mer sociala med varann finns då faran att en familj på 4 personer sitter mot varann men är engagerade i 4 helt olika saker. En spelar candy crush, en facebookar, en ser på film och en läser en bok på paddan? Såg nyligen en reklamfilm för nån Playkanal och då var det just så; 4 olika godisskålar ställdes fram, 4 par hörlurar slängdes ner på samma bord och 4 olika läsplattor slängdes lika nonchalant fram. Här skulle en familj alltså mysa tillsammans – på var sitt håll. Kalla mig gammalmodig men jag gillar att umgås, dvs göra e n sak tillsammans.

Känner mig ytterst analog när jag på senaste loppisbesöket köpte ett Fortunaspel från 50-talet och varm inombords då barnen väljer det istället för Angry Birds – Star Wars.

Kommentar

  • Oj vilken intressant tanke! Det har jag aldrig ens tänkt på – vad som händer med vår möblering när vi inte måste ha en specifik vägg att glo mot…
    Sen är jag nog också rätt gammalmodig, men att umgås är väl ändå att göra en sak tillsammans, inte vara tillsammans och göra VARSIN sak?
    Var faktiskt på en fest en gång (jag har ingen smartphone) och plötsligt tog festen “paus” och ALLA satt och kollade sina mobiler och facebookade, instagrammade etc när jag kom från köket – mycket märkligt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.