De saftigaste semlorna – vilka är de? Vilket recept är det godaste? Lika många recept på semlor finns det som semmelbagare kan jag tro men det bästa receptet är det som gör semmelbullen så där saftig och fluffig som gör att man fastnar för just det receptet. Det är ju själva bullen som är det viktiga!
Jag har testat en massa recept och äntligen hittat rätt. Det här ger den perfekta vetedegen vilket ger de saftigaste semlorna. Sedan är det fritt fram för dig att fylla med klassisk mandelmassa, Nutella (läs mina chokladsemlor HÄR), jordgubbssylt eller vad du vill.
Tricket i detta recept, om man nu vill kalla det trick, är att gå på vikt för mjölet och inte med mått då ett decilitermått kan vissa gånger bli tätt packat eller luftigt vilket så klart ger olika mängd mjöl. Och sedan är saltmängden viktig för bullen får absolut inte vara för söt då den ju ska fyllas med söt mandelmassa eller liknande. Balansen – ständigt denna balans mellan sött och salt. Och så klart det viktigaste: kardemumman! Ska vara massa mortlade kardemummakärnor!
Recept på de godaste & saftigaste semlorna
Ingredienser, 24 st semlor:
50 g jäst
5 dl mjölk
1,5 dl socker
0,75 tsk salt
1 msk kardemummakärnor
900 g vetemjöl
150 g rumsvarmt smör
ägg till pensling
Gör så här: Börja med att ta ut smöret så det blir rumsvarmt. Smula ner jästen i en degbunke (gärna i hushållsmaskin) och värm mjölken till fingervarmt. Häll lite av den varma mjölken över jästen och rör så jästen börjar lösas upp. Häll på resten av mjölken. Vispa/rör tills jästen är helt upplöst.
Stöt kardemumman ordentligt i en mortel och häll i den ihop med socker, salt och rör samman. Häll i lite mjöl, ungefär 1/3 av mängden, och blanda. Klicka i smöret och blanda. Fortsätt med mjölet tills de blivit en fin, glansig, smidig deg.
Täck över degbunken med plastfolie och kökshandduk. Låt jäsa i 1 timma.
Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda ihop degen.
Dela degen i 24 delar och ta varje del och rulla mot bakbordet. Tryck samtidigt som du rullar så blir bullen helt rund. Lägg på på plåtar med bakplåtspapper. Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
Sätt på ugnen på 200°. Vispa/blanda ihop ett ägg med gaffel och ha en tsk kallt vatten i ägget. (Det är för att behålla jäsningen på bullen när det penslas) Pensla med varsam hand över hela bullen. det är det som avgör hur härligt vacker bullen blir tycker jag. Grädda mitt i ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Ät på studs eller lägg i fryspåsar och frys på en gång för saftiga bullar och semlor när det ska bjudas.
Vill du ha tips på annan fyllning? Då tycker jag du ska testa pistagemassa. Så god och så vacker! Läs mer HÄR för recept på pistagemassa.
De hembakade semlorna är alltid de godaste, eller hur?!!
Perfekt plåtställning (adlink) för mina bullbak håller ordning. Nu har jag ett gäng i frysen. Det blir en god vår!
[…] hade stora planer på att baka egna semlor och tänkte testa göra dem efter Helenas recept. Inlägget heter liksom ”Recept på de godaste & saftigaste semlorna”, ja det […]
Tips till dig som tack för alla fina recept du lägger ut! Häll kardemummakärnor i en tom pepparkvarn – går superbra och snabbare än att mortla.
Hej. Mums så gott med kardemumma.
Kram
Helena
Saknar hjorthornssalt i receptet för att få de ”BÄSTA” semlorna.
Tipsar även om att gärna rosta kardemummakärnorna i en torr het stekpanna ca 20-30 sekunder innan de mörkaste. De ger MYCKET mer smak då Avråder från pepparkvarn, eftersom de kvarnar jag testat ger för grova korn.
Hej Peter. Tur man får välja själv.