Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 juni, 2021

Efterrättsmackan! Ett måste på helgen

Kör du också efterrättsmacka på helgen? Det är något jag alltid gjort och förmodligen omedvetet uppfostrats med och vi fört över även på våra barn men nu har vi satt ett ord på det. Ja men du vet – den där goda söta smörgåsen man unnar sig på helgen. Den där sista mackan vid frukostbordet som känns så där extra lyxig och nästan lite olagligt god.

Vad det är för macka, smörgås är nog verkligen från person till person. Och även från helg till helg. Vissa helger kan det vara ännu en macka av det där goda brödet med den goda osten fast jag egentligen är mätt men som oftast är det en ren och skär efterrättsmacka. En söt smörgås som liksom bäddar för resten av dagen, den lediga dagen.

När jag var liten hälsade jag ofta ensam på och sov över hos min jämnåriga kusin på deras landställe och mitt starkaste minne där ifrån var just den där sista mackan vid frukostbordet. En rostad smörgås med smör och honung som man fick DOPPA i teet. Alltså fatta lyxen!!! Sånt fick jag absolut inte hemma än mindre göra.

Kan vara så att det där satt sina spår för jag är mån om att helgens frukost absolut ska innehålla både sött och salt. Jag vet i alla fall att jag absolut försöker mitt bästa för att barnen ska få lugna sköna helgmornar så de får känna skillnad på vardag och helg. Jag bullar mer än gärna upp en buffé i köket och det är dessutom en arbetsskada då jag jobbat som frukostvärdinna på hotell.

Min bästa efterrättsmacka

Honung på rostat surdegsbröd med en stor kopp te kan fortfarande ge mig sådana där välbehagkänslor som det gjorde då när det begav sig men jag har idag ett annat pålägg som dyker upp när jag ska unna mig. Och här är det helt klart ett arv från min kära mor, detta är mackan jag såg henne göra som jag då aldrig fattade men nu anammat. Rostat surdegsbröd med smör, salt grynig ost och sedan ett lager av apelsinmarmelad. Alltså, där har vi den ultimata efterrättsmackan.

När jag ätit min ostmacka med gul paprika samt knäcke med skinka och tomat ska denna ost-marmelad-macka avsluta min frukost. Om jag får bestämma. Och det får jag ju i och med att jag är myndig.

Jag kan inte vara ensam om detta beteende? Har några fler en annan macka eller samma?

Comments (3)

  • När jag ska äta min ”sista macka” är det med blåmögelost och honung . Helst min egna, som kommer direkt bikupan. Det är paradisöar!!!

  • Min bästa efterrättsmacka är rostad med svartvinbärsmarmelad. Yummiie!
    Eller den där lyxcroissanten på en hotellfrukost. Med Nutella!
    Älskar dina tekoppar. Engelska? Vad heter de?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.