Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

14 mars, 2020

Torka & göra blommor av ananas – ätbar blomdekoration

Nu tycker jag du ska torka och göra blommor av ananas. Den perfekta dekorationen till, ja det mesta, så här års. Gula blommor som ger hopp om vår och så fina till påsk ju!

Har du testat? Om inte så kan jag berätta att det är mycket lättare än vad man kan tro. Slutresultatet blir så fint och blommor av ananas kan du dekorera bakverk med, lägga på sallader eller sätta på en härlig drink.

Det som överraskar (mer än skönheten) är den otroligt starka smaken som blir när ananasen torkas. Det blir liksom koncentrerat så det är inte bara vacker dekoration utan kan även vara en smaksättare.

Torka & göra blommor av ananas

Gör så här: Sätt på ugnen på 90° varmluft. Skär av toppen och allt skal. För att man inte ska bli av med allt för mycket fruktkött så skär bara bort det brun/gröna. Kvar blir de små fröhålen.

Lägg ananasen ner och så ser du hur fröhålen liksom vrider sig som spiral runt ananasen. Skär med liten vasskniv som ett V för att få bort dem. Om det verkar svårt kan du med liten skopa, för tex melonkulor, gröpa ur.

Skär nu så tunna skivor du bara kan och lägg på bakplåtspapper. Alternativt använd skärmaskin. (gav maken det i 10-årig bröllopspresent – bästa gåvan någonsin) Jag fick ut 32 skivor men maskinen gör det verkligen enkelt. Det är ju tunnare skivor du får desto snabbare torkar skivorna i ugnen.

Lägg skivorna med bakplåtspapper på en plåt och ställ in i ugnen. Jag hade flera plåtar inne samtidigt så jag valde varmluft. Torka i 75 minuter och vänd sedan skivorna. Torka i varmluftsugnen ytterligare 30 minuter.

Då allt beror på hur tjocka skivorna är och alla ugnar är olika så är det bra att ha sina plåtar under kontroll så det inte blir brända blommor.

blommor av ananas

När ananasskivorna plockas ut har de torkat, krympt och fått en blomform. Önskar man ha dem böjda, ännu mer som blommor, bör det ganska raskt läggas i något lågt och runt i samma storlek. Som muffinsformar. Detta bör göras innan de svalnat och stelnat helt.

Om skivorna är riktigt tunna stelnar de raskt medan lite tjockare skivor tar längre tid och kanske behåller sin seghet i mitten.

blommor av ananas

Förvara dem torrt och svalt tills de ska användas.

Jag ville göra vackra muffins med dessa blommor av ananas som dekoration. Ja som en vårblomma kanske? Visst får man känsla av påsk med dessa gula blommor? Med ägg så är det väl inget snack, ha ha!

Det blir riktigt våriga muffins där ananasblomman blir supervacker.

Hoppas du blev inspirerad. Om du gör ananasblommor vill jag höra vad du tycker. Dela gärna på instagram så fler kan få göra.

Comments (7)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.