Helena Lyth

En blogg fylld med inredning, pyssel, recept och allt annat som kan få dig inspirerad.

5 juni, 2020

Brunch i min nyfunna trädgårdsplats

I söndags hade vi vänner över på brunch i trädgården. Aldrig hade vi väl trott att det skulle bli högsommarvärme och vi njöt till fullo.

Något kul som hände då var att jag fick ett infall att flytta vårt långbord från altanen till en hörna av vår trädgård. Vi har ingen jättetomt utan en ordinarie villaträdgård, så att säga att jag kan vår tomt är en sanning. Trodde jag!

Att flytta bordet dit visade sig vara bland det bästa jag gjort i hela mitt liv. Om man tar i lite grann kanske. Den här hörnan visade sig vara den helt perfekta platsen för ett matbord nämligen.

Den här platsen är fint lätt skuggad av de stora tallarna stora delar av dagen så det är perfekt blandning av sol och skugga. Vid 16 är det däremot flödande sol för att vid 18 hamna helt skugga och vid 19 blir det härlig kvällssol länge.

Detta är alltså den 7.e sommaren i vårt hus och först nu upptäcker jag denna helt perfekta hörna av trädgården. Det är ju helt galet.

Jag och maken har suttit här nu flera kvällar och smitt planer om däck, grillplats och långbänkar. Det är som om vi fått en ny trädgård. Helt fantastiskt!

Med nästan eufori dukade jag ett härligt sommarbord med linneduk, linneservetter, vårt vardagsporslin och stora syrenbuketter från trädgården.

Tips från coachen bara: buketter i vinden behöver vaser med låg tyngdpunkt. Två gånger välte vaserna…

Ser du vår Birger på bilden till vänster? Han vill alltid vara med men han kör sin vanliga sociala distansering. Alltid i närheten men inte nära.

Brunchernas 2 givna välkomstdrinkar

Så klart ska en träff startas med en välkomstdrink och då det är brunch är det ju brunchdrinkarnas drinkar som serveras.

Finns väl ingen drink som tillhör brunchen lika mycket som Bloody Mary?

Den andra är Mimosa, läs recept HÄR. Samt en hel balja fylld med kall läsk och alkoholfri öl. Något för alla.

När kommer dom?

Det är inte alltid det sker men ibland så; vi blev klara med dukningen och framställning av det mesta innan det var dags.

Det är inget som uppskattas av de små. “När kommer dom???!!” Det är inte lätt med tid och väntan när man är liten.

Fast är man en sån där tweenie är det bara att njuta med serietidningar i hängmattan.

Ännu en gång fastnade jag vid bordet. Hur galet bra att hitta en ny plats i sin trädgård? Att det tog 7 år att hitta rätt???

Sen var vi fulltaliga och den lilla trädgården fick visa vad den gick för.

Brunch med Ceasarsallad som buffé

När jag och maken planerade för brunchen valde vi att smala av brunchen. Lätt att tänka en hel buffé med äggröra, bacon, vita bönor, scones mm. Läs alla mina tips och rätter för brunch HÄR. Bättre då denna gång att fokusera på en sak och göra det stort tänkte vi.

Det fick bli Caesarsallad med lite grillat piff.

Som en favorit vi har sedan förra sommaren – grillat i folieformar; körsbärstomater och champinjoner.

Barnen väljer grillad kyckling och de grönsaker de gillar och sedan de nybakade bake off-frallorna med ost. Vuxna tar rubbet.

Barnen placerade jag på en stor picknickfilt. Dels för att de inte vill sitta länge vid bord eller ens får plats.

Vi däremot vill sitta länge länge. Alltså, igen – så nöjd med denna nya plats i trädgården.

Så gott! Och sommarfräscht.

Brunchernas bästa efterrätt: våfflor!

Så klart ska en brunch innehålla något riktigt rejält till efterrätt och då jag är så barnsligt förtjust i våfflor åkte våffeljärnen fram och en buffé av toppings.

Alla gör sin egen våffla och alla blir nöjda. 32 våfflor såg dagens ljus för en kort stund för att sedan försvinna.

Så gott och kul att göra varje hjärta med olika toppings. Som små snittar.

Vattenkrig!

När maten var uppäten, studsmattan hoppad i både en och tre gånger och de vanliga lekarna redan avklarade kom den där “jag har inget att göra” vilket är en mening jag är allergisk mot. Finns alltid något att göra!

Denna gång hade jag något riktigt kul att ge som svar. Massa små vattenballonger som legat i skåpet ett helt år kom nu till användning.

Oj så poppis jag blev av alla kids.

De gjorde sig i ordning, tröjor kläddes av, lag skapades och sedan fick jag order av dem att räkna ner. Tre, två, ett… KÖR!

Så kul!!! Detta vill jag också göra ju! Höga skratt och skrik.

När gästerna gott var det så varmt och soligt så både gräsmatta och barn behövdes vattnas. Och då barnen fått vatten på sin kvarn så att säga för det här med vattenkrig föreslog de att jag skulle ta fram vattenspridaren. Så gärna – alltid bra att kombinera nytta med nöje.

Den klassiska två-stegs-reaktionen på en vattenspridare:
1. “Åh vad härligt och roligt, nu kommer vattnet mot mig”
2. “Shit vad kallt, jag drar!”

Det blev en dag vi lägger fint i minnesbanken. Fina vänner på årets första riktiga sommardag! Och vi fick en ny trädgårds plats.

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.